Tidak dapat dinafikan bahawa sebahagian besar ikan-ikan
yang Kita makan setiap hari adalah diimport dari negara Thai.
Setelah ditangkap oleh perusahan para nelayan di sana ,
ikan-ikan itu dimasukan ke dalam kontena dan ditimbus dengan
ketulan-ketulan air batu supaya ianya boleh bertahan lama
sepanjang perjalanan ke Malaysia & Singapura.
Perjalanan biasanya mengambil masa selama 6 atau 7 jam...
Dan masa itu ikan-ikan tersebut tiba di Malaysia dan Singapura
dengan keadaan lesu dan kurang segar. Untuk mengelakkan berlakunya
perkara ini, pihak pengusaha perikanan di negara Thai kini menggunakan
teknik baru. Tahukah anda semua.. Teknik baru yang digunakan itu?
Sebelum dieksport.. Semua ikan-ikan direndam dulu di dalam air
Yang dicampur dengan kimia bernama FOMILIN.
Ini adala bertujuan supaya ikan-ikan yang dieksport itu boleh bertahan
jauh lebih lama dan kelihatan masih 'fresh', keras dan segar
bila sampai ke distinasinya….
Tahu kah anda semua... Apa itu kimia bernama FOMILIN?
FOMILIN merupakan sejenis kimia yang disuntik ke dalam mayat
supaya ianya boleh bertahan lama. Bahasa omputihnye 'embalm'..wow!
Mayat-mayat insan Islam diharamkan disuntik dengan kimia ini.
Sekarang tanpa disedari ikan-ikan yang kita makan hari-hari mengandungi
kimia itu. Apa hukumnya pulak? Kalau Kita beli ikan di pasar...?
Ada caranya untuk kita mengesan. Kalau ikan-ikan itu
TIDAK dihinggap lalat.. Bermakna ikan-ikan itu telah direndam
dengan kimia Fomilin...kerana lalat pun boleh tahu..
Wallahualam. .........sekadar memanjangkan gosip pasal ikan di pasar..
9 comments:
naseb baik guwa fobia makan ikan sejak tercekik dulu, hahaha
huyyo... fobia ikan
nak makan sekarang pun susah dah.nak kena hati2x semasa memebeli lauk di pasar.
makanan skang memang banyak racun
betul.. kt kelantan pn banyak ngan ikan2 yg jenis camni.. tpi kna pndai pilih la, biasanya mak akan ke kedai yg slalu dia pegi, ikan dri pantai tok bali
ooo.... mekaseh nina kasik info
peniaga selalu pikey untung je.. tak pikey kesan pada manusia cemana
beli lalat je la mcm tu..hehe
lalat masak asam??
kari lalat??
lalat masak lemak cili api??
haha
Post a Comment