Bukan Blog Kamu: CARA SENANG MEMBUANG KUTU KEPALA

Thursday, December 18

CARA SENANG MEMBUANG KUTU KEPALA


Teringat masa zaman budak2 dulu pernah jugak kene kutu
biasalah berjangkit dengan kawan2 yang lain.. memang gatal kan!

Kanak-kanak memang senang kutu nak berjangkit terutamanya
apabila anak2 kita ini di taska atau bermain dengan kawan mereka..
Apakah langkah penjagaan bagi rambut berkutu ni... senang je!!

1) Beli shampoo atau ubat kutu di klinik / farmasi
dan sapukan di kepalanya mengikut masa yang ditetapkan

2) Cuci dan bilas kepalanya.. sikat rambutnya menggunakan 
sikat kutu untuk menarik keluar kutu dan telur kutu sekaligus..

3) Bersihkan sikat, berus atau topi anak anda..
Cara lain lebih berkesan, simpan topi anak anda ke dalam
plastik berikat ketat dan biarkan sehingga kutu2nya mati..

4) Halang anak anda daripada bermain dengan kawan2nya
di taman untuk mengelakkan daripada berjangkit
dengan kanak-kanak yang lain. Biarkan anak anda di rumah
sehingga hilang dan mati kutu2 di kepala anak anda...

SELAMAT MENCOBA!!




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

2 2 ORANG KATA:

Amanda Suria said...

Lama x singgah sini..aduhai ngeri fikir babkutu ni..kerana kutu la I terpaksa korbankan rambut dania yg cantik masa dia tadika dulu

noor syuhada md noor said...

salam vini..ini mcm wajib kene je kan..mana2 budak mesti kena sekali huhu zaman perit kecik2 dulu kihkih..maluuuu

nway, info berguna sangat, thanx vini

adaa follow ur blog ye, nak dtg lagi hehe jemput follow mine too!

www.adaa-inspiration.com

tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...