Bukan Blog Kamu: Cara membedung bayi dan faedahnya

Saturday, September 28

Cara membedung bayi dan faedahnya





Walaupun membedung bayi nampak macam simple dan remeh,
 namun ia sebenarnya memberi banyak manfaat yang mungkin
kita tidak sedar. Antara manfaat dari amalan membedung ini ialah:-

1) Membantu bayi anda agar tidak terganggu dengan
gerakan kejut yang biasa dikenal dengan refleks Moro.

2) Membantu bayi anda untuk tetap hangat dan selesa, terutama pada
hari-hari pertama dalam kehidupannya. Ia juga membantu menenangkan
bayi anda agar tidak mudah terkejut dengan bunyi bising disekelilingnya

3) Membedung juga dapat mengurangkan resiko terjadinya SIDS
atau kematian mendadak pada saat bayi tidur

4) Mengelakkan bayi dari menggosok dan mencakar mukanya sendiri
terutama jika tidak dipakaikan sarung tangan.

BAGAIMANA CARA MEMBEDUNG BAYI?

Ada banyak cara untuk membedung bayi, namun 6 langkah seperti gambar
diatas adalah yang paling popular dan mudah. Bagi yang 1st time mungkin
mengambil sedikit masa untuk membiasakan dengan teknik membedung.
Tapi bagi yang dah expert, pejam mata pun boleh...heehee

Perasan tak..Selalunya lepas mandi, bila kita bedungkan baby, "dia" akan
sangat comfort, macam kena peluk dengan ibunya. Selamat membedung ya!




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

3 2 ORANG KATA:

piqa da bajitos said...

dah besor ni pon kalau dah kene bedung pon sernok ape..hangat je dgn selimut

Cik Nur™ said...

skrang ni ada bedung yg jenis zip...
kompem baby tak leh ngelak dah..hehe

ikin mp said...

tp npe my baby tak suka di bedung? sjk dia di lahirkn smpai skrg umurnya dh sebuln... lau di bedung, dia mngamuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...