Bukan Blog Kamu: LUKA PEMBEDAHAN CAESAREAN KOYAK / SAKIT AKIBAT MENGANDUNG?

Friday, March 27

LUKA PEMBEDAHAN CAESAREAN KOYAK / SAKIT AKIBAT MENGANDUNG?



Anda ada pengamalan bersalin czer??
dan dah mengandung semula???
berapa lama tempohnya??
tak sampai setahun?
setahun? 2 tahun? 3 tahun?


saya lahirkan anak si sulung pun melaui czer...
agak ngeri sikit sebab buat emergency czer..
kenapa ngeri ? sebab kes bius tak jalan perut dah potong
haha.. gila ngeri kan bila terasa perut dilayat...
tak sesaba sangat doktor tu nak motong.. tunggula jap
bius tu jalan barula potong.. apedaaa...kisah detailnya
kalau nak tau cerita boleh terjah LINK SINI...

sekarang mengandung anak kedua.. setelah 2 tahun
si sulung tu membesar... teringat duk dalam wad dulu..
nurse dan doktor tak henti2 nasihatkan jaga rahim
supaya sihat dulu lukanya baru boleh plan nak hamil
semula... bahaya pada si ibu kalau mengandung jarak
dekat kalau ibunya bersalin secara pembedahan ni..
jarak yang terbaik adalah 3 tahun selepas bersalin...

tapi saya 2 tahun lebih dah ngandung balik...
rasa cam ok je kot.. tapi saya silap la pulak..
bila kandungan dah masuk 7 bulan ni.. perut pun
dah besar... dah mula pulak terasa-rasa luka lama
berdenyut2.. ngilu2.. perit2.. dan agak sakit jugak..
alamak... luka lama tak pulih lagi ke.. cuaknye...

dalam hati tu risau jugak.. sebabnya.. saya baru
2 bulan pindah rumah.. maka berkemas2 la rumah
baru ni.. kadang2 ada jugak angkat benda2 berat..
selagi terdaya selagi tu la kemas kat rumah baru ni..
bayangkan dari rumah setingkat pindah ke rumah
2 tingkat.. turun naik tangga.. punggah barang sana sini..

terfikir pulak sebab tu ke perut saya sakit neh??
tapi nasib baik banyak dah selesai dah kemas2..
tinggal nak susun2 je lagi barang masih dalam kotak.. slow
sungguh buat kerja rumah.. cepat penat.. sehari buat kerja,
2 hari melepet.. sakit pinggang, sakit kaki haha adehh..
selalu cik asben saun jangan buat kerja berat.. bahaya..
mana yang susah2 memang saya serah pada cik laki je..
yang senang2 saya buat le sendiri.. apeadahal..

sekarang nak berdiri lama dah tak kuat.. jalan mula slow..
terasa perut ni beratnyaaa.. walhal baru 7 bulan..
dulu 7 bulan steady lagi kuat lagi tau.. sekarang tak lagi..
bak kata cik laki.. "ayg tu OKU.. orang kurang upaya..
jangan buat kerja berat2 dah.. rehat banyak2"
OKU digerlarnya??? adehhh... kasaqqq neh haha

hmm cemana la ye ada ibu2 yang tak sampai setahun
anak yang baru lahir.. ada yang setahun lebih tapi
dah ngandung balik.. tak sakit perut ke bila anak tu
dah besar?? teringat kisah benar ada kawan2 cerita..
baru lahirkan anak pertama dalam 4 bulan.. lepastu
rezeki datang lagi mengandung semula anak kedua..
mula2 memang ok.. tapi bila dah masuk 9 bulan
tinggal saat nak melahirkan, rahimnya pecah..
luka czernya koyak.. *ngeri* lalu anaknya meninggal
dunia dalam perut.. mujur ibunya selamat...

atas nasihat doktor.. dia perlu berehat dari mengandung
paling kurang mesti 3 tahun ke atas untuk pulih luka
rahimnya... alahai.. takutnya dengarr.. maka ibu2
kalau bersalin czer sila 'jaga diri' baik2.. jaga rahim
 agar anda boleh ngandung semula dengan jayanya..

tapi.. ada jugak yang selamat dengan izinNya...
meskipun bersalin czer anak setahun sorang..
ikutlah rezeki masing-masing.. sebaiknya jaga
untuk kebaikan diri sendiri.. dengar nasihat doktor ya..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

0 2 ORANG KATA:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...