Bukan Blog Kamu: Tips Untuk Anak Yang Susah Makan

Thursday, May 2

Tips Untuk Anak Yang Susah Makan





1. Jangan paksa anak makan. Ia hanya akan memburukkan lagi keadaan.
Malah anak mugkin akan teru merasakan ia satu penyiksaan.

2. Offer makanan bila anak-anak dalam keadaan lapar dan tenang.
Jangan tunggu sehingga terlalu lapar.

3. Jadikan aktiviti makan sesuatu yang menggembirakan.

4. Campurkan makanan baru dengan makanan kesukaan
Anak-anak untuk memperkenalkan sesuatu yang baru.

5. Makan bersama-sama. Anak-anak akan mencontohi ibu bapa.

6. Ajak anak bermain sambil makan.

7. Hidangkan makanan anak-anak dengan cara yang menarik.
 Buat corak atau hiaskan dengan comel.

8. Elakkan minum air sambil makan. Sebaiknya tunggu
 Sehingga habis makan sebelum minum.

9. Kurangkan makan snek, makanan ringan atau makanan
Berhampiran dengan waktu makan.

10. Biar anak-anak membantu menyediakan hidangan makanan.
 Contohnya, bawakan pinggan ke meja, letakkan sudu dalam mangkuk.
Kalau ada anak yang besar sikit boleh tolong potong2.

11. Ajak anak membeli barangan dapur bersama.
 Tunjukkan bahan2 yang digunakan untuk masak.

12. Sekali- sekala ajak anak-anak makan bersama rakan sebaya
 Atau saudara sebaya. Anak lebih suka makan beramai-ramai.

13. Biarkan anak-anak makan sendiri walaupun bersepah dan tumpah.

 Sebaiknya alas tempat duduknya terlebih dahulu.

14. Tanya pendapat anak menu yang diingini.

15. Biar anak-anak kunyah sehingga habis sebelum memberikan makan lagi.




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

7 2 ORANG KATA:

Kakzakie said...

Banyak dah tips diberi harap boleh jadi panduan. Kakak anak dah besar pandai nak pilih makan tak payah cari jln nak buat dia makan...

Nisah Idham said...

hehhe boleh buat panduan akak ni untuk masa akan datang (^_~)

>done click hishop

Rai Ourkizuna said...

suami akak selalu ajak anak masak sama2..supaya dia rasa seronok sbb kita kata makan yg dia masak..

akak ada jugak ajak diorang memasak. tapi jarang la.sbb malas. nak siap cepat. lagi pun kecah je. malas nak ngemas kekdahnya.. haha..

Cinta Misteri said...

ada masanya anak2 akan tak mahu makan dan akan makan benda bukan2. ibu2 yg bijak melayan kehendak makan anak2 psti berjaya memperdaya anak2 mkn makanan berkhasiat.

info berguna....tp klau last skali tak berjaya, bg je makan ubat cacing. kemudian mesti selera makan anak2 kembali normal.

Cik Nur™ said...

budak2 mmg susah nk mknkan...
tapi kalau suka mkn kegemaran diorg je susah jugak...

tapi nanti boleh cuba tips2 ni...

are_lin@yu said...

byk cra ni..hehe

eMMe said...

Bagus ni panduan ibu dan anak-anak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...