Tuesday, September 25

Cara-cara Buat Air Selusuh



Minggu lepas saya buat entry Petua Mudah Bersalin..
ada plak yang tanya air selusuh tu cemana nak buat..
maka dengan rajinnya saya carikla cara cemana nak buat..
bukan takat penanya tu nak guna, saya pun nak guna juga hehe..
apa lagi air selusuh buatan suami sendiri lah yang terbaik...



BAHAN-BAHAN
- Air kosong (kalau ada air zamzam lagi bagus!)


KAEDAH PENGUBATAN
Suami tercinta anda haruslah membaca doa rangkaian di bawah ini..
dan sebaiknya minum air ini tika saat nak bersalin.. jangan minum awal..
Boleh juga disapu pada perut isteri tercinta juga sebaiknya selepas
Asar sambil berdoa agar dipermudahkan urusan bersalin...


DOA YANG DIBACA

1. Surah Al-Fatihah

2. Selawat Syifa'



3. Surah Al-Hasyr : Ayat 21-24



4. Doa Selusuh

Terjemahan : "Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak yang
diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya
(sebut nama isteri) penderitaan bersalin, dengan rahmatMu,
wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya"


5.  Doa Dipermudahkan
Terjemahan : "Tuhanku, permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan
kerana Engkaulah yang Maha Memudahkan, segala yang susah
adalah mudah bagiMu... Ya Allah, sempurnakanlah dengan
kebaikan dengan rahmatMu, Ya Arhamar Rahimin...



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

16 2 ORANG KATA:

Kesuma Angsana said...

gd one, kat N3 petua KA sebelum ni pown ada tulis tentang ini hehehe

ros_reeza said...

gud entry :) Ayah saya yang buatkan untuk kakak2 saya masa dorang nak bersalin dulu :)

Kak Izan said...

x pernah minum air selusuh.. siyus.. bukan tak tahu tapi tak sempat pun.. :D

Mrs Lurve said...

tq bert..sy nak simpan utk rujukan..

fieda said...

bagusnya berkongsi ni..kak fieda pun masa bersalinkan anak ke3 suami yg buatkan..alhamdulillah sng bersalin..

Rai Ourkizuna said...

nenek akak rajin buat air selusuh ni.. memang mujarab..tapi kalau suami buat lagi berkat kan..

syiela said...

bagus.. tapi saya dah tutup kilang :)

eMMe said...

Salam Bert! dah siap ke air selusuh?
kene ada ni, preparation ketika bersalin kan...
InsyaAllah..doa sumoga Allah mudahkan time kite bersalin nnt...

Azian Elias said...

thanks for sharing..

dhiashahida said...

thanks tuk perkongsian bermanfaat ni.:)
salam kenal..saya bwu je follow awk ni..:)

Che Rosliza Che mat said...

Wah!!! thanks perkongsian nie...bert...memang terbaik...

Cik Nur said...

bagus entry ni, siapa2 pun boleh buat sendirikan lepas ni...

Momo said...

ni boleh kasi kat sedara saye ni.. nak bersalin sudaa.. insyallah..


yg pasti..saye belum lagi..haha

teratak hati said...

Bagus la brkongsi info ni..sy dulu abah sendiri yg buatkan,tk tau pun ayat ape yg dibaca..tp air tu mmg mnum sminggu sblm tarikh due,lg satu ada minyak selusuh,buat dr minyak kelapa,yg tu minum ms dh nk brsalin,minum sesudu je,nurse tu pun tlg sapukan kt perut smbil tolak2kn baby nk kluar..

khairil amri said...

Mohon kongsi...trime kaseh..

aziema said...

Bgus btl blog ni...tq ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...