Bukan Blog Kamu: Makanan Banyakkan Susu Ibu

Monday, November 19

Makanan Banyakkan Susu Ibu



Gigih saya cari makanan yang boleh banyakkan susu..
Lagi-lagi saya ada baby boy yang memang kuat menyusu..
Akhirnya saya ketemu dengan senarai makanan yang boleh
banyakkan susu.. sekadar memanjangkan info yaa...


SAYUR-SAYURAN
Lobak putih
Bayam
Sawi
Broccoli
Pegaga
Jantung Pisang
Daun Kucai
Petola atau Daun Turi
Daun betik muda

KEKACANG
Kacang Hijau
Kacang Peas
Kacang Tanah
Kacang Dal
Kacang Buncis

MAKANAN LAIN
Roti
Biskut bijirin
Kurma
Kismis
Susu
Horlicks
Air Soya
Susu Kambing

Bunga melur dan daun pucuk manis
Giling daun bunga melur atau daun pucuk manis sehingga halus dan
tampal di sekeliling payu dara pada waktu pagi sebelum mandi. Pastikan
anda cuci bersih kawasan payu dara sebelum menyusukan bayi.

Longan kering
Rebus segenggam longan kering yang telah dibasuh bersih dengan
3 cawan air sehingga kembang. Minum airnya.

Daun sirih
Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian, layurkan
pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada payu dara.
Lakukan setiap hari sehingga susu badan menjadi banyak.

Halba dan jintan hitam
Cuci halba atau jintan hitam bersih-bersih. Selepas itu keringkan dan
simpan dalam bekas bertutup. Cara menggunakannya, rendamkan
1 sudu halba atau jintan manis dalam segelas air panas selama 15 minit.
Kemudian tapis dan minum airnya.

Nasi panas, halia muda dan air asam
Makanlah nasi panas bersama halia muda yang ditumbuk halus
dan dicampurkan dengan air asam.

Mungkin ada lagi dari senarai di atas ni.. ok selamat membanyakkan susu!

sumber
Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

13 2 ORANG KATA:

Mrs Lurve said...

sy simpan entry nie utk masa akan dtg...tq bert

Eiqa Almond said...

Alamakk, xde anak lagi, hheee

are_lin@yu said...

wahh byk benar kena mkn ni..hihi

Cho Zila said...

baguih.. kalau hendak seribu dayakan..

Qhaifa Nur said...

suka makan jantung pisang masa pantang.....

eMMe said...

Salam Bert, IN sihat? dah bagi BF ke?
thx Bert, coz bagi semangat kat akak pasal entry akak yg lepas, moga akak setabah bert... InsyaAllah..

entry ini berguna utk kite yg baru bergelar ibu, hope dpt susukan anak2 sehingga 2 tahun, Amin.......

Cik Nur said...

kurma pun ok jugak tau..
cuba mkn kurma.. :)

lelamaisara said...

BESTNYE menyusukan anak...saya suka saya suka......kena rajin la time mcm ni kan...kalu tak susu cepat kering nanti.....banyak tu nak kna makan....hee..selamat membanyakan susu bert.....

Kesuma Angsana said...

betul tu!!

Kakzakie said...

Banyak yg tersenarai itu dulu kakak pun amalkan tau Bert. Memang betul dan jgn lupa minum air suam lebih sikit.

Rai Ourkizuna said...

paling penting! kerapkan breastfeed.. hehehe..take care dear..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

boleh simpan ni untuk anak akan datang :-)

Fisya Yusof said...

saya setuju longgan sangat membantu dlm milkbooster..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...