Bukan Blog Kamu: 12 KELENGKAPAN IBU HAMIL SEBELUM KE HOSPITAL

Monday, July 16

12 KELENGKAPAN IBU HAMIL SEBELUM KE HOSPITAL



Buat simpanan sendiri dan juga 
khas buat ibu hamil yang lain..
 nak share berkenaan kelengkapan ibu pulak..
sebelum ni saya share tentang
kelengkapan barang bayi kan...?
ada empat siri, siri satu, siri dua, 
siri tiga dan siri empat...




KELENGKAPAN IBU

1. Maternity pad
Kalau jenis Pureen's Madame 
bagus sebab lembut

2. Nursing pad
Ada 2 jenis : jenis kain dan jenis disposable... 
kalau kain tu boleh basuh
 tapi tak melekap..kalau disposable
 melekap..tak mudah jatuh

3. Barut ibu
sangat penting untuk menjaga 
bahagian perut selepas bersalin

4. Jamu atau ubat bersalin
Ada orang suka makan Nona Roguy, 
Phytonatal sahaja, sebabnye tak 
biasa makan jamu, breastfeed biasanya 
tak digalakkan makan jamu awal2 
nanti akan effect pada baby sebab panas..

5. Stokin ibu
Stokin ni banyak pun takpe.. sebab akan
 pakai masa dalam berpantang..
jadi tak payah sibuk2 nak kena
 basuh hari2.. mudah kan...?

6. Pakaian si ibu
Contohnya : t-shirt, kain batik, underwares,
 pad, berus gigi, ubat gigi.. jangan lupa pakaian
 lawa untuk balik umah lepas discharge.. 
tak lupa juga stokin dan selipar untuk 
digunakan dalam wad nanti...

7. Breast pump/botol susu
Boleh guna jika si ibu ditahan dalam 

wad untuk beberapa hari..
boleh prepare la in case kalau nak guna..

8. Set pakaian baby
Sepasang sudah memadai untuk 

pakai balik je.. masa di hospital 
nurse akan pakaikan baju seragam 
hospital, jangan lupa selimut dan topi 
just in case kalau balik di tengah hari..
nanti panas kepala baby

9. Peralatan asas lain
Kamera, pakaian si bapa (kalau 

dia nak tunggu) dan sweater..

10. Makanan tambahan
Contohnya biskut, milo 3 in 1 ke.. 

ini sangat penting sebab selalunya 
si ibu akan lapar tahap gaban.. 
di hospital kan ikut masa.. dibuatnya
 lapar tengah malam tak ke susah.. 
kalau si ibu tak lapar pun mungkin
 yang menunggu sebagai peneman 
tu akan lapar juga..hehe

11. Tisu lembab/baby wipes
Selalunya nurse akan tinggalkan baby 

untuk breastfeed.. kalau si ibu
 nak berehat boleh la panggil nurse 
jaga baby... time baby dalam bilik 
dengan si ibu ni maybe baby akan 
buang air kan.. tapi biasanya ibu
 boleh  panggil nurse tolong bersihkan..

12. Diapers
Biasanya akan diberi oleh pihak hospital..

 boleh la pakai tapi untuk kepuasan 
sendiri baik bawak sendiri punya..

sumber

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

10 2 ORANG KATA:

eMMe said...

tengs Bert! nnt leh refer blog Bert ni.. memandang Bert akan bersalin dulu, InsyaAllah...

LiNda said...

hehe..nnti kalo linda mommy to be blh dptkan info kat sini. Bgusla bert ni.

are_lin@yu said...

uihh banyak gk kan persediaaan kna wt..hehe...moga semua dpermudah nti ya dear..

Deq's Qienz said...

bestnyaaa..smg semuanya selamat ya..tak sabaq nk menunggu cahaya mata :))

BERT said...

mmg tak sabar nak beranak... ada 2 bulan lebih je lagi heihieoeo

Siti Arfah said...

wah prkongsian menarik utk ms dpn nnt. hehe. tq~

Kak Izan said...

lagi satu.. kena siapkan semue kelangkapan dalam beg.. sebab nanti bila dah kelam kelibut.. takut ada yang tertinggal.. :)

Wanieys said...

banyak persediaan kena buat kan...nanti kalau wani preegy lain boleh refer sini kalau lupa hahaa

Cik Nur said...

bagus info ni..mana2 yg xtahu tu, boleh jadi tahu.. :)

noor shamimi athirah said...

Hihi . Me is mom to be bln 4 nih . Hihi sgt bergune lha . Boleh rujuk sini .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...