Bukan Blog Kamu: Kenan... Suratan atau Kebetulan?

Wednesday, July 18

Kenan... Suratan atau Kebetulan?


Saya cukup suka baca kisah2 atau pertanyaan dari ibu2 hamil 
dalam group Komuniti Ibu Mengandung dalam pesbuk..
banyak benda saya boleh tau dari pengalaman mereka yang pernah
hamil, beranak, berpantang dan membesarkan anak mereka..

Salah satunya saya tertarik dengan satu pertanyaan dari sorang mummy ni..

"Kalau masa peknen kita suka sangat tengok seseorang itu atau 
mengharap ada sikit2 ikut rambut ke mata ke atau2 apa2lah.. 
mungkin ada yang terkenankan? macam masa saya peknen yang sulung
suka tengok sorang budak lelaki tu macam mat salleh dengan 
bulu mata lentik.. alih2 anak saya keluar lebih kurang macam tu jugak..
rambut perang dan bulu mata lentik.. ishh suka yang amat.."

Lepas tu ramai la komen bagi pendapat yang sama...
yang nak anak mata korea la.. dapat pulak anak iras korea..
yang benci tengok muka bangla.. pastu dapat anak muka bangla..
suke tengok muka anak cina.. pastu dapat anak muka cina..
dan macam2 komen lagilah..

pernah jugak mak mentua saya bagitau dulu masa peknenkan 
cik asven saya dia suka sangat tengok muka anak orang puteh..
selain dari minum soya dan makan tofu fa tiap hari.. memang keluar je
beliau kat dunia ni berkulit putih.. saya pun kalah hohoho.. *jeles*

Saya pun gigihla menggugel gambar2 baby comel dan simpan dalam 
desktop.. hari2 tekan aje slideshow gambar tu bergerak la sendiri 
sambil saya menontonnya dengan penuh rasa geramm!! comel bangett!!
dengan harapan moga baby saya pun terkenan la dengan baby2
yang comel tu seperti yang dikisahkan oleh mak2 budak itu..

cik asven rikuwes nak anak mata biru.. maka beria la gugel 
anak2 orang puteh yang bermata biru.. haha agak2 dapat ke.. 
macam pelik je kami warga melayu nak dapat anak mata biru..
bila tengok wajah baby comel ni boleh jadi terapi minda...
nyaman aje tengok muka baby yang indah diciptakan Tuhan..

tak kisah la cemana wajahnya.. yang pasti wajah anak tu mesti
ikut muka mak dan apaknya kan.. yang penting beliau keluar
nanti sihat walepiyat, sempurna dan comel semestinya hehe..
sembahyang, berdoa, mengaji dan berzikir pun salah satu
 benda yang best buat masa peknen ni dan seterusnya...

Kepada yang suka tengok muka baby comel atau ada anak yang
comel boleh la layari www.cutenewbaby.com ....
macam2 muka budak dari serata dunia somel2 ada kat situ... 






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

12 2 ORANG KATA:

eMMe said...

okey gak Bert, kalo terkenan anak org putih mata biru, rambut perang, kulit putih gebu, bibir mungil, aduhhhh... nnt confuse lak, ni ade skandal dgn brat pit/tom krus ke, hahahahhah~

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

anak kecil ni, suci dari dosa.. sebab tu pandang tak jemu... kalau tengok hafaz2 quran yang mmempunyai wajah tenang tu.... kita suka pandang... mereka hebat di sisi manusia.. mereka juga hebat di sisi Allah... moga rahim kita dapat lahirkan seorang penghuni syurga.. amin (^___^)

Mrs Lurve said...

ini memg btl sy selalu dgr, dan memg jd dlm family sendiri. Masa kakak sy preggy dulu, memg dia agak rapat dgn sy, pegi mana pun berdua..last2 bila keluar je dr perut kakak, memg muka sy masa kecik dulu. Smpai org dtg tgk pun, org leh ckp..laa nie muka makcik dia btl..yg bestnya bila anak buah tue dh besar, bila dia tgk semula gmbr sy masa kecik, smpai berperang dgn dia, sbb dia ckp itu gmbr dia..padahal itu gmbr sy..yg lg best anak buah sy tue lelaki..amekk la, memg bermata besar hehehehehe

panjang cerita di sini huhuhuhu

Kak Izan said...

bab2 kenan2 nie.. takutkan.. takut tersalah kenan.. doalah banyak2 untuk dapat anak sempurna dan cantik.. lagi cantik kalu ia disertakan dengan akhlak yang indah..
Ada petua.. rajin2 baca surah Yusof dan Lukman..akak doakan agar anak yang bakal lahir mewarisi ibunya yg comel dan cantik.. :D..amiinnnn

Kakzakie said...

Kalau boleh semuanya mahu yg comel. Tapi kalau ikut mata kakaklah baby memang comel. Mulus kulitnya... Cantik yg terlalu luas dan sukar dibanding dgn org dewasa..

Wanieys said...

jgn tersalah kenan sudah la....harapnya kenan tu semua yg baik2 saja :)

are_lin@yu said...

wahhh msti yg ank anak comel2 kan..trus kn cuba dear..klu mnjdi nti trun ilmu kt ayu plak erk..hehe

Nurul Syuhada said...

ko tanak anak yang comel dan hebat macam den ke?

Ayu Iman said...

insyallah..akk Bert doalah setiap kali solat..dikurniakan ank2 yg comel dan solehah:)

Natasha said...

sy pernah dgar org ckp klu nk anak hensem, bace surah yusuf.. antarenye, lain2 sy dah lupe. hihi

teratak hati said...

Betul ke semua tu..wallahualam..dari segi islam plk bykkan baca surah yusof utk anak cantik paras rupanya,jgn lupa surah luqman untuk anak yg cerdik dan cantik dr segi rohani,akidah..

Cik Nur said...

setuju, tgk pic baby..mmg sejukkk je rasakan.. :)
wajah mereka suci..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...