Bukan Blog Kamu: Bahana minum ais ketika berbuka puasa!

Tuesday, July 24

Bahana minum ais ketika berbuka puasa!



Merujuk kepada tajuk di atas.. first day pose haritu sedap betul
saya berbuka dengan pelbagai minuman sejuk.. ada air bandung cincau,
ada air soya sejuk, jus oren, air asam dan tah ape lagi lupa...
berbuka secara berjemaah memang seronok kan.. 

lepas makan.. hmm ape jadi.. kepala naik sakit.. badan dah tak sedap..
sakit tekak mula terasa... nak pegi terawih tak larat.. cik asven dah pegi masjid..
solatlah sorang2.. sah lah saya demam!!makan ubat sebab dah tak tahan..
masuk kedua Ramadan.. sakit tekak makin teruk.. selsema tak jadi pulak..
demam beransur pulih.. hanya kepala sahaja yang sakit..

harini saya ke klinik untuk check-up.. terus nak cek sekali sakit tekak
yang masih tak baik2.. takut dah jadi macam bulan lepas... bila sakit buat 
rileks aje.. bila kuman dah merebak haaa kene pulak tahan wad...
tanak dah duk wad... ohh tanak dahh...

kesimpulannya... bila berbuka takkan ku sentuh lagi minuman berais..
boleh jadi air yang dibeli kat PARAM (pasar ramadan) tu tak masak..
ais tu pulak tah kotor ke ape ke.. guna air paip je kot barangkali..
nasib baiklah masih boleh tahan berpuasa.. harap saya boleh bertahan
untuk ketiga ramadan hari ini... sekian... selamat berposee!!

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

23 2 ORANG KATA:

Mrs Lurve said...

bila berbuka, mesti amek minuman panas dulu...jrg sgt minum ais, itu pun wat sendiri..

Tentang Kita said...

suka berbuka dgn air suam....terutama teh o limau suam

are_lin@yu said...

bahaya ni..ayu dgn air ais mmg tak lh lpas..huhu

dwaty said...

tak baik tuk ibu mengandung... lepas ni jgn minum lagi... supaya tak raya kat wad... :)

Asyiqin Haulisah said...

sampai cam tu sekali ek. saya ais mmg mak buat sendiri pakai air masak. jarang beli. akak, btw cepat sembuh ye.

LiNda said...

mnum ais memang sgt x elok kan bert, linda kalo mnum ais memang sakit2 le badan ni. Jage diri bert..:)

Kira Kekuri said...

ouhh kalau sy kak, sahur sahja minum minuman panas. berbuka sejuk..huhu..jadi diri kak :))

:: Mrs.Eady :: said...

semoga cepat sembuh!

Cik Nur said...

eh..lepas ni minum air suam je la..sian baby..dia pun msti sedih ibu dia xsihat..
kalau teringin sgt nak ais, nanti buat sendiri..tp jgn minum byk2.. :)

ermm..teringin lak air cincau..hihi

SoLy SoLicious said...

bertahan ^^ be strong... sy pun demam xelok2 lg dh 2 minggu.. redha ajelah ha...

AsyieqiN Rkey said...

moga cepat sembuh!

sama laa...dah rock gila suara akibat bantai ais banyak sgt

muhsin.aminudin said...

lepas ni, minum teh tarik or milo panas time berbuka.

muhsin.aminudin said...

lepas ni, minum teh tarik or milo panas time berbuka.

Dania Eryati said...

sy nak minum ais mesti wat sendiri..sbb takut jadi macam tu..huhuh..org meniaga ni kengkadang main kotor..(pernah nampak sendirik)

Masz Sidek said...

lepas ni kalau nak minum air ais... kak bert buat sendiri jer, tak yah beli luar...

Rai said...

kadang2 ais yang digunakan tu entah buat dari air apa..air paip ke..lepas tu air yang dia guna tu pun merisaukan jugak..tapi mana nak tahan..macam2 perisa kan..hehe.. beli jugak sesekali..tapi nak cuba buat sendiri je..

Rai said...

oh lupa..

semoga cepat sembuh ya..

Kak Izan said...

Tu laa.. kan dah... orang ngndung memang tak di galakkan minum ais.. sebab ais boleh effect kat baby.. tau.. Jaga diri ekk..semoga cepat sembuh...:)

Semut Senyum said...

saya mmg suka minuman panas...

Done follow sini.. #936.
nanti boleh share ape2 info lagi.. =)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

selamat berpuasa.. jaga kesihatan... is hentam ja ayaq ais... dua tiga hari ni panas je cuaca, kering tekak (^___^)hehe

Adylia Qarissa said...

sejak dkna puasa, tak pernah lagi dkna minum ais ketika berbuka..jaga kesihatan yea :)

Wanieys said...

lepas ni jgn minum ais tau....berbuka dgn air suam lagi okay....air kata param bukan elok sangat...take care yer dan salam ramadan utk bert sekeluarga :))

BERT said...

mekaseh sumorang :)) sihat dah ni hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...