Bukan Blog Kamu: Tips memberi nama anak

Tuesday, October 2

Tips memberi nama anak



Pernah dengar tak nama tak sesuai dengan bayi? 
bila nama tak sesuai, bayi asyik menangis je..
lepas tu tukar pulak panggilan.. barula tak nangis..
Saya nak share tips yang dikongsikan pada saya
 cara memberi nama pada bayi..

1) Disunatkan memberi nama bayi 
pada hari ketujuh kelahirannya...

2) Sebelum nama diberi.. baca ayat-ayat berikut...
- Baca Al Fatihah
- Baca ayat Qursy
- Surah 3 Qul
 dan hembus pada anak, lepas tu panggil nama penuh anak..
dan cuba tengok respon dia.. orang tua2 kata kalau menangis
nama tu tak sesuai dengan dia... sekadar petua.. boleh cuba kan :)

Kisah saya dan suami memberi nama anak menggunakan tips ini
beliau angguk kepala.. haha lucu banget.. nak tau kisahnya klik SINI




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

14 2 ORANG KATA:

Mrs Lurve said...

memg btlla, nama anak letak pd ari ke7, patutla masa tnya member baru2 nie, dia kata tgu 7 hari baru letak nama. tq utk info nie.

Rai Ourkizuna said...

ooo..baru tau ada petua macam ni..
cuma tau elok namakan pada hari ketujuh je..thanks!

eMMe said...

oh ye ke...
ingat simply2 je leh bg name, ade adab dia kan...
tengs Bert!

Kakzakie said...

Anak kakak pula baby belum lahir dah dok cadang cari nama. Memang sunat nama diberi pada hari ke tujuh dan di akikahkan juga. Bagus juga petua nie.

Cik Nur said...

bagus info ni..pada yg tak tahu, terus jadi tahu. :)

:: Mrs.Eady :: said...

info bagus ni..

Everything's Everythings said...

Thanks for the tips ^^

puan.mila said...

camtu eh..xtahu plk..hiks..thanks for sharing dear :)

ieda said...

alhamdulillahh ..
TQ dik ;)

LiNda said...

ohh...ade cara dia ye bert. Ingatkan pilih name yg elok2 je, rupenya ada adab gak. Dulu adik linda pun kene tukar name sebab asik menangis n sakit je. lepas tukar name terus elok..

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

setuju ;)

are_lin@yu said...

rsanya blh cya jgk kot..mgkin nma tu brat utk dia nti..hehe..adik ayu dlu mcm tu..;-)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

mcm ni yea.. terima kasih akak yea.
nanti boleh cuba..
insyallah bagi nama2 yang baik..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

owh mcm tu petuanya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...