Bukan Blog Kamu: 2015

Sunday, December 20

Jalan-jalan tengok rumah baru...


semalam... sesi temujanji 
dengan owner rumah.

oh ya.. ke bangi kita...
opss bukan rumah beli..
sewa je dulu... heh heh..


menunggu owner di depan guard..
dah sampai di ajaknya masuk..
uuu kuat betul security kat sini..
sekali pandang macam guard
nak masuk universiti plak haha..



mengekor dari belakang
si vios hitam tu...
cantik gak rumah sini...
teres 2 tingkat,.

semalam deal dengan
2 agent.. dan kene lah 
pilih salah sorang yang
boleh bagi apa yang 
kita nak... bagus
diorang ni seboleh2nya
bagi service yang terbaik..

jom tengok apa isi dalam
gambar bawah ni rumah
contoh je.. bukan rumah 
yang sudah kami pilih..




ada 4 bilik dan 4 bilik air..
tu belakang ruangan dapur
dan satu bilik di bawah..
dapur dia somel je.. 
sebelahnya ada bilik air...

sebab ruangan hall dia luas.
boleh main bola.. hehehe...



tinjau atas.. ada 3 bilik lagi...
setiap bilik ada bilik air...
bagusla tak berebut nanti...

dan ni master bedroom
wah besaar gakk...

3 biji rumah kami usha..
semua rumah baru
yang belum sapa duduk lagi..
dan rumah ke 3 kami pilih..
sebab dah siap grill, kipas lampu..

bincang2 apa semua
dan kami bersetuju...
sign agreement siap dah..
dan duit booking pun setel..
deposit akan diselesaikan
bila nak amik kunci nanti..


ok marilah kita pulang..
balik dari bercuti nanti
nak sambung kemas
barang.. tahun depan 
boleh duduk rumah baru..

alhamdulillah...
semoga dipermudahkan urusan..

ada orang tanya semalam
abih dah duduk sini tak keje
cikgu lagi ke... hoo pelikk hihi..

cikgu sandaran kontrak tu babailah..
kita cari peluang lain... susah sangat
nak dapat jawatan tetap kan...
7 tahun dah bergelumang jadi cikgu..
tiba masanya untuk sambung belajar
dan boleh mengajar juga nanti
di peringkat pelajar universiti pulaa..

selesai dah interview master 
semalam, semoga cik laki berjaya..
walaupun soalan dia senang 
yang amat.. moga ada jekilah ya..

dan jangan pelik banyak sangat
kenapa 4 beranak nak duk sini..
ada la sebabnya dan kenapa..
ada kaitan dengan kerja baru
nanti hehehe.. insyallah...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, December 18

"Cemana nak dapat hadiah zalora tu?"



semalam post gambar di fb..
hadiah zalora dah sampai..

"terima kasih zalora"

dan dapat soalan...
"cemana boleh dapat?"


ceritanya 3 bulan lepas tau..
saya dapat invitation dari zalora
melalui email... saje cek..
eh nape cam lain je email ni...
ingatkan iklan2.. bukan rupanya..

bila dah baca ohh... sukanyaaaa
sebab dapat lagi berkolaborasi...
ni dah kali kedua.. dulu sedih sikit..

zalora mohon untuk buat satu entry
review produk diorang.. ada guideline
siap semua dah.. tinggal lagi tugas
sebagai blogger la buat review...

dulu dapat tugas untuk review
dan kali ni dapat review
haa klik link dua atas ni keh..

so sebagai hadiah dia bagi
RM100 coupon untuk
dibelanjakan di websitenya..

ok kenapa dulu sedih...
tula... asyik lupa dan
bertangguh sampaila ke hari
terkhir coupon tu perlu
digunakan.. tarikh terakhir tula
saya cuba buat.. tapi sayang
sudah espayettttttt!!! grrrr...

salah sendiri keh.. haha
ruginyeee kateko..
kalau tak boleh dapat hadiah..

dan peluang kali kedua dapat..
pun sama.. dah masuk bulan
ketiga ni baru teringat..

dan yang paling rare...
hampir seminggu duk
menjelajah di website zalora
sebab nak mencari hadiah...

yang bestnya hadiah boleh
pilih sendiri ya dalam nilai
rm100 tadi.. kalau terlebih
 100 sila tambah duit sendiri..

kenapa sampi seminggu??
memang khatam habis la
semua iklan yang ada...
terbelek2 satu demi satu..
tak jumpa sambung lagi 
esok hari.. punyalah
nak yang terbaik...

dan yang pasti saya ni
orangnya cerewet kehkeh..
dan rambang mata pulak tuh..
tah berapa kali asyik tuka
dan tukar dan terus tukar...

dan akhirnya saya buat pilihan
nak pilih 4 hadiah.. 2 bagi 
pada cik laki.. dan 2 lagi 
saya amik.. anak takde
sebab takde barang budak ye..

banyak nak amik kira...
bab harga.. jangan terlebih..
bab size.. ada yang minat 
sesangat tapi takde size..
terutama baju dan kasut tu..
tu pasal sampai seminggu..

dan semalam sampai dah...
apa yang ada stok kita
sambar okeh... tq zalora...

kalau ada lagi invite la lagi hihi..


ha ni hadiah dah dibukak dari plastik...
baju jam kasut dan beg.. senang acik
nak isi pempes kain baju anak kalau 
nak jalan dekat2 kan.. hihi...

baju tu warna dia rare..
bukan kelabu tapi cam bebiru2..
tah warna pelik ape ntah..
kain dia best.. sejuk jee...
harga pun tak mahal mana..
bawah rm30 je tu.. 

sama gak ngan kasut...
sedapppp di pakai..
rare jugak.. tak pernah beli
kasut camtu.. so kita pilih 
hadiah cmtu..mujur ada size..

dan jam untuk cik laki...
tukar jam lain la cik abang..
tau dia suka pesen2 camni..
kuhadiahkan.. harap abg sukeee..

 ok... blogger2 lain..
sila rajin cek email..
mana tau dapat invitation
dari zalora.. dah ramai dah
blogger yang dapat job ni..
banyak dah blog saya baca..
zalora memang mencari..
dan sila rajin update blog
supaya zalora terjumpa
blog anda okeh hihi..





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, December 17

Bercuti di Cameron Highland..




macam belum update je cerita ni heh heh..
bizi sangat sampai lupe dah kisah lama ni..
nak tau bila?? bulan Disember gak..
tapi tahun lepassss kehkehkeh..

simpan jela dalam blog ni 
buat kenangan,.tak gitu? 


cadangnya nak tetengok je..
balik hari.. tapi ntah lewat plak
sampainya.. dah pukul 6 petang 
baru sampai dari kg gajah..
ada tanah runtuh tu pasal slow..

musim hujan pulak tu..
ingat lagi disember dulu
kan musim banjir...

ondaway nak balik n.sembilan
konon nak singgh la kemerun ni..
tapi dah lewat check in je la terus..


sampai je area ape ntah situ kat pekan2 tu..
ha lupe dah hihi.. singgah petronas..
cari dulu hotel.. cuti sekolah tau..
fuhh mujur ada... tu gambar nopal
masa 2 tahun.. cinonet je dia..
kat kedai serbaneka la ape lagi..
shopping barang2 keperluan
yang tak wujud dalam beg..



masuk bilik jap.. boleh tahan gak besar..
hotel ape ntah tak ingat.. main redah je..
taklah mahal sangat semalam 100 lebih je
tang lebih tu tak ingat pulak berapa hihi..
jadila buat tido semalaman...

dah siap2 lepas maghrib keluar pulak
jalan2 kat pasar malam.. shopping la
makanan n buah2 yang ada..

boleh tahan sejuk sebab hujan je manjang..
lalu2 je tengok2 ape ada.. walopun dulu
dah pegi pon sama gak tetengok gak..

malam tu makan kat restoran..
datang pakcik nak jual madu..
sebotol ni rm45 tak silap..
cik laki ai yang suka dan pandai
tawar menawar tu tah cemana punya
ayat dapat la 2 botol ni rm40 je..!

sampaikan ada makcik tu dengar..
patu datang kat pakcik jual madu
tu nak beli gak madu tu dengn
harga sama ngan kitorang haha..
memang madu asli.. sedap gilak!


esoknya mula la misi jenjalan
mana yang terlarat dek badan..
tak banyak tempat pun jalan
sebab keletihan.. lagian pulak
masatu mengandungkan nafisa
tu pasal kembang setaman muka
dan badan kita kehkehkeh...

ha nampak tudung pun sama..
tkde extra tudung pun bwak 
masa tu.. sebaek baju ada lebih..
tula tak plan lagi.. hihi..



tengok ular hijau tu pelik..
dia boleh berdiri tegak
pulak tu 90 darjah..
masa tu cik abang pegang 
kamera.. alaa tak sempat rakam..
dia sibuk g amik gamba tempat lain...



ke kebon bunga pulak kita.. 
cantik2 bunga,, tapi kita
tak minat bunga lah hehe..
tengok jela tanpa perasaan...






dah nak balik.. keletihan.. singgah lagi..
masa ni paling sadisss..
mengah yang amat dan gigih
nak turun ke ladang..

dulu datang zaman muda remaja..
tenaga kuat lagi.. ni dah tua la acik..
peknen pulak tu.. tak larat sampai
mintak pimpin tangan nak mendaki..


kita minum petang dulu 
sebelum balik...
sedap gak apemende tah
laki ai order teh ngan makanan
dia.. nak amik gamba malu..
ramai sangat orang..



dan sempat juga pegi shopping 
sayur2 dan buah2 serta sobiniya
sebelum balik ke n.sembilan...



hasil tangkapan cik laki...
sibuk amik gamba je dia..
kita duk keja nawfal..

banyak lagi gambar dia amik
tapi maleh la aplot smua..
muntah nak edit haha..


okbai.. minggu depan bercuti
ke melaka pulak lagi kali ke
lapanbelas ratusss.. heh heh heh..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, December 16

Alhamdulillah... berita baik.. sukenye!



gila ko tasuke berita baekk haha...
tak kira la ape2 dapat berita baik 
mesti nak senyum.. takde pulak
nak ketawa berdekah2.. 
tu sewel namenyee.. kehkeh..

akan berulang kembali?


minggu lepas la ni.. dapat email
wahh bila baca.. esaitet gilakk..

ok sebenarnya berita baik ni
untuk cik suami.. tapi bini
dia ni memang suke nyibuk..
orang lain punya berita
bini dia pulak gembira..


laa belum dapat lagi daaa...
so jangan suka lagi sangat..
bersungguh2 berkerut2 baca..

rupanya baru surat intebiyuu...
cehh hahah... takpelah..
etlis separuh kaki dah 
ada di sana.. separuh lagi 
dari result intebiu ni nanti...

bulan lepas ada apply
master di uitm.. beliau
nak smbung kos yang dulu..

dah 2,3 tahun sudah cik laki
dah ada niat nak sambung..
tapi pendamkan saje..
banyak halangan...

tapi tahun ni nekad lahh..
beliau dah niat si bini 
lagi menggalakkan..

moga niat cik asben
yang kepingin lama nak 
jadi lecturer akan tercapai...

binimu doakan sampai tahap
boleh jadi professor doktor
dekan  level jusasi bagai macam
kak ipar mu wahai lakiku..

buat lakiku.. sila intebiu 
dengan terernyaa sabtu ni..
jika berjaya tahniahh!!

dan insyallah tahun 2016
akan berhijrah ke lembah klang..
mana tu.. tengok la nanti..

tasesaba tunggu berita baik 
yang kedua pulak...
harapnya baik2 sahaja..
insyallah aminnn...

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, December 9

Kunyah kek birthday Aman Nawfal


mari kunyah kek berjemaah...
entry basi lagi tidak berbau..
kisah makan kek 2 bulan lepas..


semestinya kek pilihan selalu..
kek aiskrim.. gerenti tak muak
dan cepat habisss!! lazat tau!

bosan la makan kek biasa tu..
mesti lembap je nak makan..
dan cepat muak.. tapi kalau
aiskrim cenggini punya perisa 
memang bestlew! hewhew


masa di rumah mentua...
ada 3 orang yang lahir bulan 10..
nawfal 15 oktober (anak suami)
aman 20 oktober (adik suami)
damia 22 oktober (anak abang ngah suami)
semua hak suami je? hahha..

yang ada nawfal dan aman..
damia tak balik masa ni..
so kita sambut dua orang ya...
tu pasal tulis 'oct boys' gitew..

cubaan bunyi bising...
petpetpet bunyi menatang ni..
kecoh heboh..!!








rupa kek aiskrim yang dah dikerjakan
berdua.. kami share pinggan jela 
lakibini.. main suap2 bleyh??

ok dah.. sekian sambutan besday
anak beranak tahun 2015...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, December 3

INDAHNYA APABILA KEBAIKAN YUS JAMBU DIDEDAHKAN SELEPAS KEMATIANNYA...



masih bersedih dengan pemergiannya..
tiap kali ternampak gambar dan videonya
di wall fb di share oleh sesiapa pun
mesti ada rasa rindu dengan lawak2 dia..
dari raja lawak satu duk follow dia..
sampai la sekarang... kini dah takde..

baca kisah beliau.. boleh jadi insipirasi 
kita yang hidup ni.. takkan habis harta 
seseorang jika rajin menderma dan bersedekah
sebab ganjarannya teramatlah besar..
dan itulah bekalan beliau di sana...


Selepas pemergian Yus Jambu buat selama-lamanya, satu persatu kebaikan Allahyarham yang tidak diketahui selama ini telah didedahkan oleh mereka yang menerimanya. Terharu sangat bila baca tentang amal jariah yang telah dilakukan oleh arwah.

Sesungguhnya arwah seorang yang dermawan dan banyak membantu mereka yang diperlukan. Kerana keikhlasan Allahyarham, jenazah diiringi 3,000 orang ketika pengkebumian di Perlis.

Salah satu kisah dermawan Allahyarham Yus telah diceritakan oleh kerani Sekolah Al-Madrasah Ad-Diniah Al-Islamiah (Madi), Kampung Jejawi Dalam, Perlis. Dia serahkan RM5,000 kepada saya, kemudian saya  tulis resit sebagai bukti dermanya kepada sekolah kami. Dia kata tak payah resit, tapi saya tetap hulurkan kerana sudah menjadi kewajiban saya berbuat demikian.

Mulanya saya tak perasan lelaki yang datang itu seorang pelakon dan pelawak sehinggalah arwah datang ke meja saya memberitahu mahu menderma. Saya terkejut bila sedar lelaki itu adalah Yus. Bila bersembang, dia langsung tak sombong dan sangat merendah diri.

Malah Allahyarham juga seringkali menderma ke tabung masjid kampung kelahirannya. Menurut Setiausaha masjid, Ali Hanapiah Mohammad, 49, berkata, sejak enam tahun memegang jawatan itu, belum pernah dia melihat Yus keluar dari masjid tanpa memasukkan duit ke dalam tabung.

Selalunya saya nampak antara RM200 hingga RM300. Memang arwah sangat pemurah. Malah, setiap kali pulang ke kampung, dia pasti akan ziarah kubur ibu bapanya, Edoo Ismail dan Manis Ismail termasuk kubur abangnya, Rashidi Edoo. Itu amalan Yus sewaktu masih hidup.

Selain selalu datang berjemaah di masjid, arwah juga turut membeli dua mesin rumput untuk kegunaan masjid  yang masih dalam keadaan baik sehingga kini. Kalau dalam poketnya ada RM3, duit itulah akan dibelanjakan untuk kawan-kawannya. Dia lebih rela poketnya kosong  asal dapat memberi. Sifatnya itu tak pernah berubah biarpun dah jadi artis.

Bekas guru beliau juga telah memaklumkan Allahyarham hadir memberi motivasi kepada 600 anak-anak yatim dan miskin dlm program di Sekolah Rendah Islam (SRI) 1 Jalan Abi Tok Hashim tanpa sebarang bayaran.

Ketika bulan puasa, Yus sempat luangkan masa hampir sejam di sekolah kami untuk beri semangat kepada murid dan anak yatim. Dia langsung tak meminta bayaran. Dia juga nasihatkan murid supaya mendengar kata cikgu. Saya kagum dengan arwah kerana dia memberi contoh yang baik kepada orang lain melalui keperibadiannya.

Sikap dan sifat dermawan Allahyarham Yus Jambu ini seharusnya menjadi contoh kepada kita semua. Rata-rata semua yang mengenali Allahyarham memuji keikhlasan, kemesraan dan kebaikan Allahyarham. Semoga segala amal kebajikan Allahyarham diterima .. Al-Fatihah..



dia memang tak sombong dan peramah orangnya..
suka melayan peminat dan sukakan budak2...
pernah tengok dia review bisnes peminatnya 
di instagram beliau.. TANPA BAYARAN...!
ramai peniaga2 online berebut nak review
dari pakyus..  walaupun tak selalu tapi atleast 
dia membantu.. tabik springgg dengan pakyus!!

damailah di sana.. moga pakyus ditempatkan
orang2 yang beriman.. aminnn... T___T

info : copypaste dari fb


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, December 2

KALAU DAH JODOH.. BERT DAN AMEY



bukan nak cerita pasal rancangan ustaz kazim...
atas permintaan kita cerita sikit la yeh.. 


teringat masa isi borang UPU.. ni
borang nak masuk U la ni..  dah isi siap
semua cek balik.. last minit boleh pulak
tukar pilihan kos... pilihan yang terakhir 
pulak tu.. dari kos ape tak ingat pulak..
tukar ke kos diploma bangunan...
masatu kene isi borang pakai pensel tau..
so boleh sukati nak padam..

dan bila result keluar.. tak sangka 
itu yang dapat.. lebih tragik lagi
dapat di negeri perak.. menung jap..
alahai jauhnya dari n.sembilan...

rasa macam tanak amik...
cemana la tu boleh dapat??
kalau ikut kelayakan macam 
tak layak langsung.. agaknya yang
7 pilihan lagi langsung tak layak haha

mintak kos bisnes.. satu pun tak sangkut..
nak taknak masuk jela.. tengok ape jadi..
ya memang terjadi rupanya apa disangka..

siyes tak minat.. lagi2 bab lukisan...
ape jadah nak melukis2 plan bangunan..
bab lukis2 memang fail.. kalau kat sekolah
ada pendidikan seni.. memang pass kat 
orang lain suruh buatkan.. kadang2 tak buat
langsung pun hahha.. memang mencikk!!
tapi jangan pelik.. saya cintakan lukisan..
suka tengok lukisan.. dan suka tengok
orang yang pandai melukis...

seminggu lepas daftar dan masuk uitm perak
dah jumpa jodoh rupanya kehkehkeh..
masa tu tahun 2002 bulan jun hoh ingat ko!

tiba2 dingorat oleh si amey.. bertembung
di kaki lima sebuah bangunan je..
ntah.. tengok dia macam magnet..

bila diganggu mula2 nak marah
tapi bila tengok dia tak jadi marah..
malah bagi senyuman paling gatal
sekali kahkahkh.. ok jangan tunjuk
bangang disini ya bert hahah..
duk taip2 ni tersengih2 pulak teringat..

takdela gatal.. cuma rasa suka pulak eh..
dupdapdupdap gitu.. cinta pandang pertama
mungkinlah kot.. dan sejak tu ada jugak la
bertembung2 di mana2 dalam uitm tu..
dalam library., di cafe.. di kelas..
oh ya.. saya kos bangunan.. dia pulak
kos ukur bangunan.. ada beza ya..
fakulti sama.. lecturer kami pun sama..
kelas je beza.. ada masa2 je kelas kami sama..

dan kami pun berkawan beberapa bulan dan
bercinta.. so abaikan jela kos yang tak minat tu.
dah apply tukar kos bisnes pun tak lulus..
tak lama.. dua tahun je disitu.. dan akhirnya
mintak quit dan niat nak sambung belajar
tempat lain.. alhamdulillah diperkenankan
dan dapat kos bisnes yang sangat diminati..
bila dah minat tiap2 sem jadi scorer...
daripada di uitm dulu corot je manjang..
bangkit dari kegagalan camtulahh...

tiap pasangan ada pasang surut..
sama la saya pun tak terkecuali..
pernah dilarang supaya saya tidak
berkawan dengan seseorang..
tapi saya degil.. layan jugak..
dan akhirnya dah dinasihat banyak 
kali taknak dengar akhirnya dia
merajuk.. membawa diri..

tapi tak lama.. lama tak lama
jugak la.. cecah setahun kot...
dan kami berkawan semula...
nyata jodoh kami kuat..
macam2 dugaan macam2 halangan..
dan akhirnya disatukan setelah 8,9 
tahun kami berkawan dan bercinta..

banyak hikmah yang terjadi tiap
apa yang berlaku.. semuanya untuk
proses jadi matang dari remaja
hingga dewasa.. dan dah masuk 30an..
kejap je rasa.. indahnya zaman remaja..
dan lebih indah di alam dewasa...

kesimpulannya.. antara penyebab dapat
kos tu sebab nak jumpa jodoh la tu hihi..
dan memang jodoh saya pandai melukis..
dalam banyak2 hadiah yang diterima paling
sukeee bila dapat hadiah lukisan dari dia..
dan apa2 suprise yang dia buat terutama
di hari jadi paling sukeeeeee... oh sori2..
jangan suka lebih sangat.. simpan2 sikit..


buat suami.. ailebiyuuu....


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, November 30

AL-FATIHAH : YUS JAMBU MENINGGAL DUNIA



Terkejut bila terbaca post dari afdlin shauki...
dan jugak post di instagram tauke...
innalillahiwainnaillaihirojiun...

hilang sudah sahabat tauke.. pelawak terkenal
yus meninggal dunia akibat sesak nafas
di hospital selayang sebentar tadi....




pasti rindu dengan lawak2 dia...
tak sangka awalnya dia pergi..
sebak pulak rasa.. T______ T

Boleh Tuju Lagu??
Kicap nak kicap??
Zila BakarinSiti Nur Enjoy
Baby Sister
Ape pun tak bley
Balotelli
Driver tolong ambil kereta saya
Menteri Perdagangan Mexico
Yaya toure manchester city rawang
Teh o ais ikat tepi

Pak Yus dalam kenangan.....

teringat zaman raja lawak dua..
saya dan suami pergi menonton
final raja lawak di mbpj.. zaman 
nabil jadi juara.. ada pakyus ni..

dan kebetulan masa ondaway balik
ke parking kami terserempak 
dengan pakyus... borak2 kejap
dan bagus dia jenis tak sombong..
dan akhirnya harini beliau pergi..

terkesan rasanya kehilangan dia..
terutama cik suami.. yang minat 
sangat dengan pakyus ni.. sedih dia..
ape je lawak pakyus dia mesti 
gelak bahak2 tahap gabann.. hmm

Dari raja lawak satu dah follow dia..
Rajin pulak masa tu duk undi dia
Masa final.. siap ajak member 
Lepak kedai mamak semata2
Nak tengok dia,johan dan zizan..

Memang rindu lawak2 dia..
Yang tengok dia dari awal
Dia memang kelakar kan..
Tak sangka dia pergi
Waktu dia di puncak.. 


3 jam sebelum beliau meninggal...
tertera kalimah Allah didahi..
walluhua'lam...







ALFATIHAH.....
misyuuu pakyusss...
kredit gambar : itik_kejam





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...