Bukan Blog Kamu: SENARAI WAJIB DIBUAT PADA TRIMESTER KETIGA KEHAMILAN

Tuesday, March 24

SENARAI WAJIB DIBUAT PADA TRIMESTER KETIGA KEHAMILAN



Saya pun dah masuk trimester ketiga..
berdebar-debar.. lagi 2 bulan gitulah
nampaknya nak keluar anak yang kedua ni..
usha2 internet apa nak buat lalu terjumpa
senarai ni.. bagus gak simpan kat blog ni..


1. KIRA JUMLAH PERGERAKAN BAYI
minggu lepas buat checkup minggu ke 28..
doktor pun dah pesan buat kiraan pergerakan bayi..
tapi frust plak bila scan tak nampak jantina...
nak kene cek pakai 3D ka 4D ka baru nampak kot..
walau macam tak berapa setuju je cik asben nak
scan2 lagi tapi saya kepingin nak tengok...
adakah sama dengan yang sulung atau lain jantina?
ok sambung balik... dalam sehari kene kira mesti 
lebih 10 kali pergerakan bayi.. supaya kita tau
baby selamat dan sihat.. nikmatinya sebelum ia keluar...
memang rasa indah dan kadang2 geli pun ada haha
bila anak bergerak2 dalam perut.. cik laki pun 
terkejut2 meskipun dah masuk yang kedua.. apedaaa..

2. BELAJAR SUSUKAN BAYI
Khas untuk ibu mengandung anak sulung ni...
memang kene belajar cemana nak susukan..
dulu saya terkial2 gak dalam spital nak susukan
ini abang long.. tapi tak berjaya.. dah balik rumah
try banyak kali baru la menjadikk akhirnya berjaya
susukan abang long sampai usia 2 tahun... harap
yang kedua ni pun berjaya susukan sampai 2 tahun..

3. PILIH DOKTOR SAMBUT KELAHIRAN
Sebaik2nya memang kita nak doktor perempuan kan..
tapi kalau dah takde pilihan kene hadap jugalah
doktor lelaki.. erkk.. bila dah sakit malu pun tah
kemana.. janji nak cepat hilangkan sakit..
saya pun duk usha2 tempat nak bersalin ni hmmm...
ke gomen lagi kah? atau nak ke swasta... tapi kalau
dah buku pink ni ada cop mohor merah selalunya
kene hantar spital gomen.. wad berisiko namanya..

4. SIAPKAN KELENGKAPAN KE HOSPITAL
Siapkan beg ya.. saya belum lagi hihihi... nantilah..
dah siap nanti nak kemana-mana sila simpan dalam
kereta.. senang kalau ada kecemasan begnya dah siap..
macam saya dulu, ikut asben ke bandar.. memang siap
bawak beg.. sekali sakit perut daaa.. singgah hospital
jap konon nak cek.. terus kene tahannn wad alamakk...
jauh plak tu dari rumah... haiyaa cian cik asben
ngulang2 sejam lebih dari rumah ke spital... hmm..

5. BASUH PAKAIAN BAYI
Boleh dah cari barang2 baby yang baru.. dan basuh 
siap2, susun siap2.. senang bila dah siap..
tak jangka bila nak bersalin kan.. bila dah siap
semuanya akan legaaa... ok yang ni kene buat ni...

ok tuje.. selamat melahirkan kelahiran si manja hati
dengan selamat dan dipermudahkan urusan hendaknya..





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

1 2 ORANG KATA:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...