Bukan Blog Kamu: PENTING : PANDUAN MEMILIH STROLLER BAYI TERBAIK

Friday, August 29

PENTING : PANDUAN MEMILIH STROLLER BAYI TERBAIK



Apabila kita memilih barangan bayi, stroller baby ni
mesti ada dalam senarai kan?... masa mengandung dulu
saya takde letak stroller baby dalam senarai sebab dah
dapat masa hadiah kawen... wkwkw... terima kasihh...!!

memang mudah bila ada stroller ni.. senang nak bawak baby
kita berjalan2 kemana sahaja yang kita mahu terutamanya
bila anak kita tu nak tidur contohnya kita tengah shopping
jangan tercicir dah la ye hehe... haaa jenuh nanti nak mencarik..

ok.. saya nak kongsi tips membeli stroller baby...
mudah-mudahan anda dapat membuat keputusan yang betul..

Budget
yess.. ini yang paling penting...! sebab kebanyakkan stroller
baru tak pernah jumpa lagi nilainya RM10 kan???
kita kene tahu la berapa bajet kita.. semua nak yang terbaik,
berjenama, ada style, selesa, cantik dan mampu milik...
contohnya jenama HALFORD, banyak model bawah RM1000
dan ada juga yang bawah RM500... kalau jenama QUINNY
mahal sikitlah.. harganya lebih pada RM1000... ni contoh..
so ikutlah berapa bajet anda untuk stroller baby ya...
kalau nak lagi stylo cari STOKKE memang power habihh!

Keselamatan
Kebanyakkan stroller mesti ada ciri keselamatan.. contohnya
5-point harness yang ada pada tempat duduk baby
dan boleh dilaraskan mengikut keselesaan baby anda..
tak perlu ada sharp atau rough edges yang boleh cederakan
baby kita dan pastikan stroller itu cukup kuat dan kukuh
dan ada sistem brek pada roda stroller.. kalau tak....?? hehe

Fungsi Recline
apa pulak recline ni?? fungsinya adalah untuk membolehkan
bayi anda baring jika bayi anda tertidur.. lagi2 kalau
newborn baby takkan nak suruh baby anda duduk haha..
tak mau la gitu kan.. so nak cari stroller mesti ada fungsi recline ya..

Mudah Dilipat
bukan dilipat serupa lipat kain batik... nak lagi best carik 
stroller yang boleh dilipat macam Umbrella fold..
mudah dilipat dan tak makan ruang sangat...

Saiz Stroller
bila ada stroller gabak2 ni... memang makan space la..
kereta anda comel.. nak pegi holiday.. beg aje dah 2,3 bungkus..
belum campur bakul botol susu bagai.. lepastu ada stroller
gabak.. haa penuh satu kereta.. macam nak pindah rumah 
pulak haha..*tengahkutukdirisendiri* lalalalala...
so carik yang macam saya bagitau tadi... umbrella fold..
jimat ruang.. senang nak punggah memunggah kan...? hehe

Adjustable Handle
jika anda tinggi pastikan ada fungsi ni.. supaya memberi
keselesaan untuk menolak stroller.. kalau tak, belum tua lagi
pinggang dah sakit.. haa susah pulak kan.. sebab tu kalau
bab tolak stroller muka baby ke arah kita saya yang tolak..
tapi bila tolak stroller baby ke depan suami yang tolak..
so boleh adjust handle tu ikut keselesaan kita ya..

Canopy
bukan kemah orang kawen haha... tapi pilih la yang cover 
yang ada extention supaya dapat melindungi baby
kita dari cahaya panas terik mentari.. jangan tutup penuh
kang lemas pulak baby kita yew... hew hew hew..

Berat dan Material
cari yang selesa untuk dibawa.. kang berat sangat susah juga
nak angkut lagi2 kalau naik atau turun escalator...
buatnya takde lift.. ha jenuh nak angkat kan..materialnya
pun mesti selesa dan tahan lasak dan mudah dibasuh..

ok itu sahaja fungsi-fungsi asas yang anda perlu tahu..
ada juga fungsi tambahan yang lain contohnya bakul..
tempak letak botol susu/air, payung, jaring nyamuk
nak lagi rare pasangkan kipas comel berbateri
supaya anak anda tak panas sangat duduk dalam tu..

PENTING!!
> Pastikan stroller ni sesuai dengan 
umur dan berat baby anda
> Jangan lupa kunci roda ketika berhenti
> Jangan letak banyak barang pada stroller
nanti keadaanya tak stabil dan rosak pulak



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

2 2 ORANG KATA:

Aina Adam said...

Salam.. Hye.. salam perkenalan.. terima kasih share good info.. Minta izin untuk refer entry ni ye.. Nak masuk dalam blog... Thanks!

suhailah hamid said...

ada pelbagai jenis stroller. sebelum beli survey2 dulu dan pastikan tidak melebihi bajet yg telah dibuat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...