Bukan Blog Kamu: Senarai Barang Keperluan Asas Bayi - Siri 1

Friday, May 4

Senarai Barang Keperluan Asas Bayi - Siri 1





khas buat ibu-ibu mengandung tak kira lah anak yang ke berapa..
macam saya kini mengandung anak pertama haruslah meneliti
apakah barang asas yang diperlukan sebelum saya melahirkan
anak nanti supaya tidak ada yang tertinggal pula..

sekarang ni, tiap kali pergi pasaraya memang usha barang2 bayi..
tapi tahla.. tak tau nak beli apa.. rasa nak beli semua je sebab comel!!
lagipun usia kandungan masih awal lagi.. baru je nak masuk 4 bulan..
cume bulan lepas sempat saya beli topi dan stokin bayi sebagai permulaan..

maka saya pun gigihla mencari apakah barang utama yang harus ada
menjelang kelahiran si comel nanti... saya kongsikan di sini buat tatapan
ibu-ibu hamil yang lain terutamanya untuk kehamilan yang pertama..

1) PAKAIAN
- Barut
- Kain Bedung
- Seluar Panjang
- Seluar Pendek
- Baju Lengan Panjang
- Baju Lengan Pendek
- Set Sarung Tangan dan Kaki


2) PERALATAN MANDI
- Besen
- Sabun
- Bedak Bayi
- Minyak Bayi
- Cecair Mandian


3) PERALATAN TIDUR
- Katil
- Getah
- Selimut
- Kelambu
- Set Tilam
- Alas Tilam


4) PERALATAN PENYUSUAN BAYI
- Botol Susu
- Berus Botol
- Breast Pump


5) PERALATAN PENUKARAN LAMPIN BAYI
- Pin
-Kain Lampin
- Seluar Plastik
- Lampin Pakai Buang


cukup sampai di sini sahaja.. kita bersambung lagi di SIRI 2.
tentang peralatan bayi yang paling penting dan kurang penting..

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

8 2 ORANG KATA:

eMMe said...

okey! wat list dulu, takmo beli awal2 ni...InsyaAllah... one sweet day!tq bert!

azam said...

ok...no 5 tu.....patut pakai cloth diapers je......moden dan berbaloi......

SERIUS

BERT said...

@eMMe

org tua2 ade pesan.. kalo nak beli masa kandungan 7bulan ke ats baru leh beli hehe..
tak sabar nak shopppin barang bby kan kak hehe

BERT said...

@azam

oh yeke.. baekk...

Cik Nur said...

kalau baby sulung mmg mcm2 kena beli...

nur kalau ke mall..suke tgk baju baby perempuan, mmg cun2 belaka...

Sheda ucu said...

dear dh folow kmu nice blog

Mr. & Mrs Padli Jaafar said...

Wahh nice info..tq dear.Yana pun skrg tgh pregnant anak 1st.Alhamdulillah skrg dah nak masuk 6bulan.Kami pun blom beli pape brg baby pun lg.Tggu dlm 7bulan or 8bulan kot br kuar shopping.Hehe.Mmg sgt xsabar nak shopping brg baby ni.

Ibu Qiqi said...

Jangan lupa lampin kain yg mcm orang dulu2 pakai tu..akak masa bersalin anak ke5 tahun 2011, nurse siap tanya.."kak kenapa pakaikan pampers..pakaikan lampin..senang kami nak tengok anak dah kencing ke blm? Nurse kat klinik kesihatan tak beritahu ke" aik..terkojut jugak..tu undang2 baru rupanya..pasni bawak cloth diapers bagus gak yek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...