Bukan Blog Kamu: Hari tu kene halau, tadi kene marah dengan doktor!

Tuesday, May 8

Hari tu kene halau, tadi kene marah dengan doktor!


bukan tadi.. tapi semalam.. taip dari semalam harini baru siap.. *lehembab*
ulang tajuk balik.. haritu kene halau dengan nurse.. semalam kene
marah dengan doktor.. oh apelah nasib mak buyung nih hahaha..
jangan marah.. saje tajuk kasik bikin panas je.. meh saya cerita kenapa
kene marah dengan doktor pulak dah semalam... hehehe

semalam ada appointment dengan klinik untuk jumpa doktor lagi..
hmm pasni tiap2 bulan la kene pegi jumpa doktor selagi 'kes' tak setel..
sepatutnya saya disuruh datang untuk menyerahkan laporan sejarah
lama tentang penyakit lama saya daripada IJN..

dah 2 bulan doktor suruh carik report tu sebab katanya sangat penting
untuk dibuat rujukan pada hospital yang bakal saya datangi nanti
untuk pemeriksaan selanjutnya...tapi belum berkesempatan lagi
saya nak pergi IJN untuk ambik report penyakit saya yang dulu..
bayangkan dah 10 tahun lebih.. report dulu tah mane saya letak..
jadi kalau nak semula mestila kene ambik di IJN mungkin diorang ada
simpan lagi report saya itu... hehee..

bila doktor tanye.. saya kata belum dapat lagi.. nampak sedikit tensen
di riak wajah doktor berbangsa India itu.. sepatutnya saya ditemujanjikan
dengan doktor melayu.. tapi ditukar pula dengan doktor India itu..
sampaikan dia tanya.. "sape suruh datang hari ni?" dan saya jawablah
saya ditemujanjikan dengan doktor melayu tersebut.. "ooooo...." katanya..

cuma saya bilang pada doktor, yang saya tau ape nama penyakit itu..
mujurlah abang saya bagi nama penyakit itu, kerana sejarahnya
beliau yang cek saya dulu dan bawak terus jumpa doktor pakar
tanpa sebarang temujanji seperti pesakit luar yang lain..

saya bagitau lagi yang saya akan ambik report tu bila cuti sekolah dah mula..
memang tak sempat langsung nak ke kl.. sebab komitmen cik suami
terhadap sekolah dan tugas sampingannya membuatkan pergerakan agak
terbatas untuk ke sana sini.. lagipun saya buat rileks aje sebab nak tunggu
semuanya setel dan nak pergi ambik report tu masa cuti sekolah nanti..

surat temujanji untuk ke hospital sudah saya terima semalam..
maka 1 June nanti saya akan ke Hospital besar di Manjung, Perak
untuk membuat pemeriksaan yang baru bagi mengenal pasti
untuk mak buyung ini sama ada berisiko atau tidak..

bila sebut spital manjung.. teringat di satu masa dulu..
dimana spital inilah saya melawat cik suami saya eksiden..
nak kompomkan lagi saya tanya pada beliau...
"spital manjung ni bukan wad yang abang duduk dulu ke masa
eksiden tu?" tanya saya untuk mengenal pasti...
"aah spital ni lah.. tapi tak ingat dah wad yang mana" jawabnye..

ok sambung lagi cerita di klinik.. lain pulak serongnye...

"doktor.. tarikh lain takde ke?" tanye saya gundah gulana
"ehh tak boleh.. tarikh tu dah tetap.. jangan tak datang pulak"
tempelak doktor itu... saya tersengih... "ok2.. saya datang nanti"
kalau diikutkan tarikh tu kezen saya kawen.. baru ingat nak balik
kampung di N9 awal sikit ker kan.. nampaknya lepas cek tu lah
maka boleh la saya balik ke negeri sembilan.. isk isk isk isk...
tak dapat la tengok kezen saya menikah.. datang kenduri jela nampaknye..

di akhir cerita.. doktor itu tetap mendesak saya untuk mengambik report
itu jugak dengan apa cara sekalipun.. huhu garangkan.. saya cuma
mengyela-yelakan aje.. macam biasalah.. nak jumpa doktor
kene tunggu berejam-rejam.. sejam yang pertama saya tunggu sorang2..

cik asven kene ke sekolah semula sebab ada tugas jaga budak periksa..
selesai tugasnya beliau pun datang ke klinik menemani saya sehingga
dapat jumpa doktor.. kebetulan kami terjumpa seorang kakak yang
pernah rapat dengan keluarga dan juga cik asven juga..
tilik punya tilik.. cik asven pun bilang.. sape kakak tu sebenarnya..
ohh barulah saya mengerti siapa beliau.. bekas makwe abang ipar long
saya rupanya hehehehe... tapi tetap baik dengan keluarga
cik suami.. respek la dengan kakak tuh!! hehehe..

kakak itu membawa seorang bayi yang berusia 2 bulan.. saya dapat
jugak pegang bayi itu.. lame tak pegang bayi.. dan tak sabar pulak
nak pegang bayi.. ehhehehe... ramah tamah kakak tu..

selesai semuanya maka kami pulang juga di tengahari...
takde pon doktor marah.. cume bising la saya tak bawak report
penting tu.. saya ambik mudah je kihkihkih.. ok2.. nanti saya pergi
ambik keh..oh IJN yang bizi gile bila la nak angkat tepon??




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

11 2 ORANG KATA:

Cik Nur said...

oo..puan bert, jgnlah amik ringan menda2 mcm ni..syngilah diri dan baby dlm perut tu..!

lepas ni cepat2 g amik report tu ye..kalau ada mana2 blogger keje kat IJN bolehlah tolong2..hihih

ape2pun, moga dipermudahkan segalanya.. :)

azam said...

adoi.....semoga segalanya dipermudah..lain kali ye...hehehe

Masz Sidek said...

semoga segalanya dipermudahkan...

BERT said...

mekaseh.. hehe.. memang salah sendiri pon.. pasni memang kene pergi ijn tu jugak.. tak lalu dengar kebisingan mereka mintak report tu.. walopon tak sakit ape dah tapi takut berisiko bila kandungan dah membesar.. dari tak sakit boleh jadi sakit.. doakan saya keh.. tq amin...

Karukord Jagau's said...

Haaa amek report tu...jgn tak amek yee ...
Semoga segalanya bejalan lancar ye....amiiinn

LiNda said...

cepat2 amik report ye bert, n jgn malas gi checkup ye..:)

BERT said...

ye.. tak malas.. cume malas nak pergi ijn yang sangat bizi itu hehehe...

eMMe said...

Bert, ade urusan dengan IJN ke sebelum ni? kalo boleh, jaga la kesihatan Bert baik2... kene fikir kesihatan ibu n anak... skrg ni semua kene jaga, masa kene on time! makan on time! solat on time! check up pun on time! jgn cengelat tau...

akak tadi call Klinik Kesihatan, dia ckp, kalo nak dtg buka buku skrg boleh, nak tunggu 3 bulan pun boleh, tapi dia galakan yg ade kes2 kecemasan la... mcm ade darah tinggi ke, selalu bleeding ke, selalu gugur ke,

Alhamdulillah... akak takde masalah begitu.. InsyaAllah doa2 la semua nye sentiasa sihat sampai melahirkan...panjang la komen akak ko ni! aish!!!

BERT said...

ceritanya... saya pernah buat checkup dengan ijn dulu masa saya form 4 sampaila umur saya 18 tahun..setahun sekali cek dekat ijn untuk pantauan..

manela ingat ade ke tak repotnye.. doktor sane kata saya memang ade penyakit tapi tak serius mane pon.. ubat pon takde.. nanti penyakit tu boleh baik sendiri..katanya la..

sepanjang 10 tahun ni takde la sakit.. cume semput tu kadang2 ade la bile time sejuk, marah ataupun tak cukup tido..

tapi risikonye bila dah stat peknen.. kene la cek semula sama ada dah ok atau belom.. klinik sini mintak repot lame.. dah takde dah haha.. tu yang kene g ijn yang bizi ituh.. adoiii malas sungguh..

nak tanak kene la pegi jugakk nanti..laaa saya pon dah komen terpanjang pulak.. baik buat 1 entry ahahha...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

sakit apa ekk??

siti kektus said...

harap tak ada masalah lah akak nanti ye. hehehe


amek report jgn tak amek, nanti dokter tensen lagi. hihihi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...