Bukan Blog Kamu: Makanan ni bagus.. Makan tu tak bagus pulak!

Friday, May 18

Makanan ni bagus.. Makan tu tak bagus pulak!



Hari-hari kita makan untuk terus hidup...
tapi tiap kali kita makan pastikan yang berkhasiat &
memberi sumber tenaga yang cukup untuk badan kita..
kalo buruk lantak alamat tak sehat la badan kita...

Elakkan Minum Minuman Yang Bergas

Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu

gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh



Kurangkan Pengambilan Garam

Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air.

Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda

menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat

yang disebabkan air.



Ambil Sarapan Pagi

Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan

sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil

sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding

dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi?

Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah.

Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

8 2 ORANG KATA:

LiNda said...

sarapan pagi tu memang penting kan..so far jarang la linda skip srapan.

Masz Sidek said...

kalau garam byk sangat memang tak bagus(makanan yg masin)... boleh darah tinggi..

CikFi said...

menjaga kesihatan yg sihat...

Cik Nur said...

nur hari2 amik mkn pagi, tengah hari lah jarang2..

tapi bab garam tu, mmg xelok sgt, tmbahan pula untuk wanita mgandung, sebab wanita mgandung mudah dapat darah tggi dan kencing manis,

jadi bert kena jaga pmakanan betul2.. :)

eMMe said...

Bert sihat?
akak Alhamdulillah...
la ni akak kene breakfast awal n cepat dari biasa...
n kene kerap makan..mengunyah...
hehehe... pas ni, berat badan naik la, heeee~

Bert camner? selera makan dah back to normal kan? Berat badan ada naik ke? tapi tak la over sgt kan?

hamzah ian said...

aku ni lama tak makan secara sihat..

sobsss

Karukord Jagau's said...

Ku makan saja apa yang ada hehehee :)

Diana @ BKKC said...

minuman bergas tu memang D kureng suke.kalau beli fastfood D akan tukar ngan milo or juice

Yg garam pulak memang tak boleh nak buang suka makan menda yg masin2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...