Bukan Blog Kamu: Cara Memandikan Bayi

Monday, April 1

Cara Memandikan Bayi




1) Masukkan air suam dan periksa air dengan siku.
Jangan menggunakan air sejuk kerana suhu badan bayi
 akan menurun atau hiportemia. Badan bayi mudah terkejut
terkena air sejuk, menjadi biru dan berisiko untuk terkena sawan.
Disarankan juga tidak memasang kpas angin dan membuka tingkap.
Alasannya untuk mengelakkan bayi cepat berasa sejuk.

2)Waktu sesuai untuk memandikan bayi
sekitar 10 pagi dan 5 petang

3) Jangan biarkan bayi dalam keadaan bogel, sebaiknya bedung bayi
dengan kain napkin atau kain khas supaya bayi tidak berasa sejuk.

Langkah 1
Cuci muka bayi dengan kapas atau sapu tangan yang dicelupkan
dalam air suam. Lapkan di bahagian mata dahulu.

Langkah 2
(Bersihkan kepala bayi) Ampu kepala bayi dan kepitkan telinga bayi
 dengan jari untuk mengelakkan air masuk ke dalam telinga.
 Letakkan sedikit syampu dan gosok kepala bayi dengan lembut.
Ketika ini sikat rambut bayi untuk mengeluarkan lendir yang melekat.
Keringkan rambut bayi sebelum ke proses seterusnya.

Langkah 3
Siram badan bayi sedikit demi sedikit, gosok badan bayi menggunakan
sabun mandian bayi. Bersihkan dibahagian lipatan seperti paha, ketiak,
 kaki dan punggung. Akhir sekali bilas dengan bersih dan lap sampai kering.

Langkah 4
 Jika tali pusat bayi belum tertanggal, bersihkan tali pusat sebelum
 bayi dipakaikan baju. Gunakan kapas bersih bersama air suam atau
 ubat khas cucian pusat bayi. Bersihkan tali pusat dari atas ke bawah.
 Kemudian lap di sekelililng pusat dan bersihkan klip tali pusat.
Satu kapas untuk satu kali lap untuk mengelakkan "infection".
Pastikan tali pusat sentiasa bersih dan kering, jangan sapukan sebarang
 minyak, bedak, ubat atau pelembap yang tidak disarankan doktor.

Langkah 5
 Bolehlah disapukan losyen atau sedikit bedak pada
bayi serta dipakaikan baju bayi.

PENTING: Ibu wajib menyusukan bayi selepas mandi
 kerana bayi akan berasa lapar selepas mandi.




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

7 2 ORANG KATA:

eMMe said...

Bert, hari ini 1stday twin anta org lain jaga (taska), hope teacher tu pandai pandai la jaga twin akak.. dlm hati ni dok risau n bedebo.. hope semuanye baik baik aja..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

dulu selalu tgok mak mandikan adik2 je..

Cik Puan Ila said...

Petua yg bagus utk saya yg tak lama lagi nak jadi ibu.. ;)

Qhaifa Nur said...

rindunya saat mandikan anak-anak dulu...
petua yang bagus ni...

LiYa HaNiF :: said...

teringat masa qalesya bby dulu... hehe tk berani nk mandikan.. kecik sgt lak rasanya...

Cik Nur™ said...

wahhh...Nur kena belajar ni....

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

qalief baby dulu wani xberani nk mandikan hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...