Bukan Blog Kamu: CARA TERBAIK KEJUTKAN ANAK DARI TIDUR

Monday, April 22

CARA TERBAIK KEJUTKAN ANAK DARI TIDUR



Cara atau adab mengejutkan anak yang tidur, tidak kira anak
 yang masih bayi, kanak - kanak , remaja atau dewasa.

1. Beri salam kepada anak yang sedang tidur

2. Sentuh hujung ibu jari kakinya dan goyangkannya perlahan -perlahan.

3. Panggil namanya dengan lembut dan teruskan menggoyang kakinya.

4. Kalau masih belum sedar, kuatkan sedikit suara dan goyang badannya.

5. Teruskan memanggil namanya dan panggillah sayang, manja atau anak.

6. Kejutkannya sambil memujinya contoh: “Bangun sayang,
anak umi yang baik, anak umi yang soleh, anak umi yang rajin.”

7. Sebaik saja anak bangun, gosok kepalanya sambil bercakap dengan
 lembut agar ia mandi , solat subuh dan bersegera ke sekolah
untuk menjadi anak yang bijak pandai.

8. InsyaALLAH , anak anda akan bangun dengan badan yang segar
 dan minda yang cergas kerana dikejutkan dengan penuh kasih sayang.




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

9 2 ORANG KATA:

My Little Diary said...

sejuk jiwa kalau tgh tido org kejut camtu...hehe

kdg2 kawan buat pedajal...dia sergahnya time kita tgh sedap tido...adoi...sabar jer lah..

eMMe said...

kalo gini la rupenye si Naufal tido, tak sampai hati nak kejut kan, hehehe...

nini said...

tips yang sangat berguna...=D thanks ya kak....

Aini Yunus said...

sweetnye...nak try jugak lah

Rai Ourkizuna said...

kalau tak bangun jugak.. siram je air.. hahaha..

Qhaifa Nur said...

nak kejut pun ada cara BERT...
jangan main jerit2 saja he..he..

are_lin@yu said...

blh di amalkan nti ni ;-)

Cik Tia said...

betul! saya memang selalu buat macam ni dekat adik2 saya. dorang tak banyak karenah bila saya buat macam tu. terus bangun tanpa longlai2 :)

Cik Nur™ said...

bagus tips ni...
kalau tak boleh jugak,
sembur air...hihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...