Bukan Blog Kamu: 2014

Thursday, December 18

CARA SENANG MEMBUANG KUTU KEPALA


Teringat masa zaman budak2 dulu pernah jugak kene kutu
biasalah berjangkit dengan kawan2 yang lain.. memang gatal kan!

Kanak-kanak memang senang kutu nak berjangkit terutamanya
apabila anak2 kita ini di taska atau bermain dengan kawan mereka..
Apakah langkah penjagaan bagi rambut berkutu ni... senang je!!

1) Beli shampoo atau ubat kutu di klinik / farmasi
dan sapukan di kepalanya mengikut masa yang ditetapkan

2) Cuci dan bilas kepalanya.. sikat rambutnya menggunakan 
sikat kutu untuk menarik keluar kutu dan telur kutu sekaligus..

3) Bersihkan sikat, berus atau topi anak anda..
Cara lain lebih berkesan, simpan topi anak anda ke dalam
plastik berikat ketat dan biarkan sehingga kutu2nya mati..

4) Halang anak anda daripada bermain dengan kawan2nya
di taman untuk mengelakkan daripada berjangkit
dengan kanak-kanak yang lain. Biarkan anak anda di rumah
sehingga hilang dan mati kutu2 di kepala anak anda...

SELAMAT MENCOBA!!




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, December 17

KELEBIHAN MEMBEDUNG BAYI




Kadang-kadang bayi sekarang suka menangis bila kene 
bedung kan? macam anak saya dulu kalau dibedung
tak lama je satu tangan mesti keluar walaupun tak nangis..
zaman sekarang dan moden... ada juga pengeluar
barangan bayi mengeluarkan produk bedung moden..


1. Bayi yang masih kecil mesti kene bedung... sebabnya 
boleh mengelakkan daripada bayi anda terkejut dengan 
bunyi bising di sekelilingnya... perasan takk bezanya
bila anak dibedung dan tidak dibedung???

2. Apabila bayi dibedung, bayi anda akan berasa lebih
selamat dan selesa seperti berada dalam rahim ibunya..

3. Ini juga dapat mengelakkan tangan anak anda mencakar
mukanya apabila bayi itu tidak memakai sarung tangan..

4. Bedung bayi dapat memberi kehangatan dan mengurangkan 
risiko Sindrom Bayi Mati Mengejut (SIDS) ketika tidur akibat
terkejut.. haaa.. bahayakan kalau anak tak dibedung ni???

5. Bedung juga dapat meredakan tangisan bayi sama ada
anak anda telah didiagnosis mengalami kolik atau tidak..

6. Dapat membantu ibu menyusu dengan kebih mudah
apabila anak anda dibedung... takde la merewang tangannya..





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, December 16

Selesai Proses Trimester Pertama



Selesai sudah trimester pertama.. 3 bulan pertama yang cukup hebat..
ape yang hebat..? Biasanya ibu2 preggy time macam  ni dugaannya
ialah proses 'morning sickness' nya la kan.. kan.. kan..
kali ni beza sikit dengan preggy yang dulu..
kalau dulu mabuknya pagi2... mesti mau muntah..
sekarang pulak mabuknya malam2.. mesti mau muntah..
maka sebelah malam agak lemah gemalai pening loya..

kalau bab makan pulak.. kalau dulu makanan berminyak,
berlemak dan berempah memang tak mau masuk...
makan nasi putih, ulam dengan ikan goreng je hari2...
kali ni makan ape pun tak kisah pulak.. cuma tak makan
banyak.. makan sikit je cepat kenyang... tapi cepat lapar..

kalau dulu hati mudah terusik... sikit2 nak rasa sedih dan pilu haha
kali ni pulak hati agak keras.. tapi agak cepat marah2..
sejak ngandung ni apa yang benda suka buat semua jadi tak suka..
suka buat coklat tetiba jadi tak suka.. eh?? pening bau coklat!!

haha macam2 la kekdahnya bila dah ngandung ni  kan..
mujur suami memahami.. layan kan aje ragam bininya..
kali ni ngandung oleh sebab tak pantang makan apa2,
maka banyak makanan nak dingidammya... pantang teringat
makanan yang sedap mesti kepingin nak makan..
dulu ngandung takde pulak nak ngidam2 bagai...
mujur takde ngidam yang pelik2... oh jauhkanlaaa....

dan lagi.. mengandung kali ni badan agak mudah penat..
cepat letih.. walaupun amik vitamin pun.. kalau tak cukup
rehat mudah sangat kene semput.. maka saya dah tak boleh
dah buat kerja berat2.. sebab tu kene slowkan buat coklat..
yaa buat coklat memang penat... sangattt penattt..
nak buat tu hati mau kene sabar dan sangat cerewet pembuatannya..

rasa nak pencen jap buat coklat di kala ngandung ni..
banyak tempahan diterima terpaksa ditolak...
rezeki tu.. hm tapi takpelah.. tak berani nak amik dan janji..
takut sangat kalau tak terbuat... rosak reputasi hihi...
kepada pelanggan2 saya kalau terbaca cerita ni mohon
memahami... takpe ramai lagi pembuat coklat yang lain hihi..

tokey buat bisnes2 lain yang ringan2 aje dulu la yeh..
bila cukup rehat badan jadi sihat.. bila mengandung dan ada
masalah jantung ni yang kene dipantau sikit kesihatannya..
setakat 3 bulan pertama ni masih ok la lagi.. harapannya
kesihatan ni akan terus baik sehingga dipermudahkan
urusan bersalin nanti.. doaa2kan ya.... aminnn...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, December 15

AMARAN : AKAUN FACEBOOK AKAN DIBLOK SEBAB BERNIAGA!!!



Terbaca perkongsian dari kenalan fb tentang amarannya..
bila baca komen2 dalam post tu rupanya ramai jugak jadi mangsa..
apelagi dengan segera saya hidekan semua album2 bisnes
dalam akaun fb personal... tanak la kene blok.. sayang wooo!!
tengok post dari kawan ni... 


jadi kepada anda selaku peniaga online yang takde page sila la buat page..
jangan harap lagi pada akaun personal.. silap haribulan anda juga akan 
diblok oleh pesbuk macam kawan2 tu... oh pesbuk kamu makin kejam...
dah la sekarang ni kalau nak guna fb ads mahai sangat... ramai dah 
peniaga2 online yang komplen... kalau keluar modal sikit belum tentu
lagi boleh keluar.. kalau yang keluar modal besar sikit ada la peluang..

kalau keluar modal 1k sekalipun.. nak balik modal 1k untuk bayar 
iklan fb pun belum tentu... banyak dah rungutan2 yang dibaca...
sebab tu saya guna banyak medium untuk berniaga... buatla blog..
atau yang paling senang instagram selain dari fb page...

sikit masa lagi rasanya nak berniaga dalam pesbuk pun akan hilang
musimmnya... ramai jugak sifu2 internet marketer kata gitu..
maka bersiap sedialah dengan medium2 yang lain kan... hehe...
ok sekadar memanjangkan info dari kawan ni... buat anda
sila berhati2 dan buat backup plan... kalau tak jadi la macam
kawan tu... katanya maknya ada 3 akaun fb semua kene blok...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, December 4

Cerita dari hati tanpa suara...



Lama tak cerita pasal diri sendiri.. update blog je manjang je iklan
haha bosan orang nak bace hihi.. menaip cerita ni sambil terbaring
gunakan enset je malas nak bukak kompete menaip sambil duduk...
rasanya harini ada mood nak tulis diari sendiri dalam blog sendiri..

ok minggu ni tak berapa best sebab tak sihat.. penyakit 3 serangkai
datang menjengah.. demam batuk selsema.. lagi2 semalam kene
minum air gula pulak oi.. lagi la jadi tak sihat gue neh.. sampai nurse
pun perasan.. awak demam ke rasa panas je badan ni tanya dia..
Masa tu nak amik darah nurse pegang tangan dan terasa panas..
ngaku jela kan.. aah tak sihat sikit.. makan  ubat pesan nurse tu lagi..

mujur takde tempahan coklat minggu ni.. tapi sepatutnya kene buat
coklat hadiah untuk pemenang cabutan bertuah.. mohon tangguh..
minggu depan ada tempahan coklat.. harap sihat sepenuhnya..
dapat la buat tempahan pelanggan.. bisnes coklat saya sengaja 
saya slowkan sikit.. mana yang nak tempah kalau yang ada stok
saya amik.. ada yang nak tempah goodies saya tak amik dah..
ramai gak pelanggan saya tolak tempahan.. tak berani amik
banyak2 kang tak terbuat nayaaa.. mohon maaf ya semua..

sejak ngandung yang baru je 3 bulan lebih ni faktor kesihatan
tak menentu.. kali ni ngandung cepat penat.. tak boleh tak cukup
rehat.. mudah sangat kene semput.. jadi saya kene banyak rehat..
kerja2 rumah tetap diteruskan.. buat kerja berat takde la sangat..
dah penat buat kerja berenti dan rehat.. insyallah selamat hehe..

Tambahan pulak cik asben retak tengan sebab main futsal..
ramai orang ingat dia jatuh motor..hehe..kisahnya beliau ada
pertandingan futsal.. lawan cikgu2 antara sekolah kat perak tengah..
masa first game dah jatuh.. tengah duk lari2 sambil ngundur,
eksiden pulak dengan pemain pihak lawan yang tengah duduk
betulkan tali kasut.. apelagi jatuh tertiarap la..tangan kiri jatuh dulu..
Kot ye pon nak betulkan tali kasut pegila duk tepi.. orang tengah
sibuk berlari duk tengah2 dunia.. kan dah kene langgar..
yang dia nya takde ape.. orang yang jatuh la cedera.. 
ingatkan takde ape2.. beliau main je sampai habis game..
walopon x menang juara.. tapi dapat gak piala tempat ke4 je hihi
dari 18 kumpulan kalau tak silap diceritakan dulu..
Dah sebulan lebih kot tangan duk berbalut lagi.. doktor yang bagi
Rawatan katanya kene rehat la paling kurang 2 bulan baru ok..
patutnya beliau ada ride 1 malaysia minggu depan hmm tak
dapat la pegi nak bawak motor cemana..adala hikmahnya tu..

Bulan ni kene prepare untuk perpindahan rumah dari 
kg gajah ke ipoh.. cik laki dah suruh packing siap2..
rumah sewa pun dah dapat..duduk area simpang pulai..
Pengalaman baru la ni duduk luar.. sekarang ni duduk 
kat dalam kuarters sekolah takde takut ape sangat..
Kenapa pindah nanti2 saya cerita di lain episod 
kalau rajin dann teringatla nak cerita hehe..

hujung bulan ni nak ke perlis.. kenduri adik ipar yang kawin
tahun ni yang dah diikat tali pertunangan tahun lepas..
bulan depan nak terima anak buah menantu pulak hehe..
anak pada kakak saya pulak nak kawen januari 2015 ni..
oh bestnya tahun depan ramai kezen2 nak kenduri kendara..

Ok tujelah..  tak sihat2 pun kene bangun la buat kerja rumah..
gagahkan jugaklah nampaknya.. ok sekian diari sendiri
tanpa gambar2 macam selalu buat.. nak upload ape ntah..
dah tua2 ni nak selfie2 malu pulak rasa hahaha.. 
dulu bebudak zaman tak kawen rajinla..dah habis dah 
zaman selfie sorang2.. kalau reramai takla segan sangat..
okla malu ai.. tata selamat hari khamis.. 






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, December 3

IDEA BISNES ONLINE : BISNES BAJU KURUNG



Semenjak saya membuat satu entry bertajuk
sehingga kini 23k pageviews menyebabkan email dan
no tel saya di asak pertanyaan apakah bisnes itu??
masa tu entry tu ada saya letakkan email dan no hp..
sekarang dah buanggg hehehe...

okla demi memenuhi permintaan pembaca tajuk itu
saya akan tunaikan permintaan mereka... satu demi satu
idea bisnes dari rumah akan saya kongsikan untuk anda
yang sedang mencari-cari perniagaan sampingan...


Salah satu idea yang saya kongsikan dulu tentang bisnes pakaian
kalau anda minat nak menjual baju kurung misalnya saya boleh
sharekan satu panduan khas untuk membantu anda menjana 
pendapatan melalui bisnes baju kurung... cemana???

Anda boleh lakukan di rumah atau secara sampingan je..
tak perlu susah2 nak menjahit, upah tukang jahit atau bukak kedai..
dan yang paling best bisnes ni 100% keuntungan milik anda!!!
Bisnes baju kurung terlampau sangat senang nak jual... kenapa??

>> Majoriti wanita Malaysia pakai baju kurung kan? 
takde pulak hari raya ada yang pakai sari pulak haha..

>> Wanita bekerjaya terutamanya ramai yang memilih
baju kurung sebagai baju kerjaya mereka.. selesa kan?

>> Kalau musim perayaan permintaan terhadap baju kurung
melonjak naik... sukee sangat tokey2 baju tau tiap kali raya..

>> Penjual baju kurung kat Masjid India contohnya, boleh jana
pendapatan bersih RM15k - RM30k pada bulan Ramadhan!!

>> Keuntungan boleh cecah 100% - 300% bergantung kepada
jenis baju, lokasi, dan beberapa faktor lain lagi la...

>> Dan kebanyakkannya suka beli yang dah siap.. 
macam saya hehe.. nak tunggu yang tempah fuhh lama!!


Nah amik ni... satu panduan yang boleh membantu anda berjaya..



UNTUNG 100% SAPE NAK BAGI.. !!!


Bila dah baca sikit penerangan serba ringkas dari saya
ni mesti semangat dah berkobar-kobar nak berniaga baju kan?
ok anda boleh dapatkan panduan anda tu DISINI..
baca dulu dan fahamkan penerangannya secara keseluruhannya..
dan barulah ambil tindakan yang sepatutnya... cepat bertindak!!
mulakan perniagaan anda sekarang.. jana pendapatan anda sekarang..
tahun depan dah mula GST kan? ok selamat berniaga!!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, November 12

CARA PALING MUDAH CERAI SUSU BADAN - SAYA BERJAYA YEAY!!



Kisah ni dah 2,3 minggu lepas.. lama dah hehe.. baru nak cerita..
saya dapat syak saya mengandung pun sebab susu badan la..
bermula dengan lewat datang bulan.. tambahan pula ada
rasa sakit tiap kali nawfal menyusu tu yang buat saya
berkobar2 nak cek UPT.. pengalaman kali kedua mesti la 
boleh agak kan simptom orang nak peknen ni hehehe...

bila dah sah tu maka kene la cepat2 ajar nawfal susu botol..
atas nasihat doktor dan nurse pun bagitau agak bahaya sikit
kalau mengandung tapi masih menyusukan anak.. boleh
menyebabkan keguguran.. lagipun saya dah tak selesa nak 
nyusu badan lagi.. memang genap nawfal 2 tahun pada
15 oktober bulan lepas.. saya pun sah mengandung lagi..

kalau dulu czer harapan yang kedua ni dapatlah normal pulak..
jangka bersalin june 2015 nanti.. trimester pertama ni yang
penuh dugaan.. biasalah kan.. saya perlu rehat yang banyak..
tak boleh penat lagi2 ada masalah jantung.. walaupun takde
la kronik mana pun tapi kalau tak dijaga sakit juga..
hal bisnes saya mula slow sikit.. ada tenaga saya buat..
takde tenaga saya berehat panjang.. Insyallah ada rezeki lain..


eh lain pulak cerita.. ok sambung cerita pasal cerai susu badan..
nampak gambar botol dan susu ni? ok meh saya kisahkan cemana
saya dapat cerai susu dengan sangat senanggggggggg!!

Dulu.. memang susah hati.. cemana nak buat dengan nawfal ni..
tak pernah langsung ajar susu botol.. apetah lagi susu fm..
nak tido pun kene susukan baru dia lena.. terjaga tengah malam
pun sumbat je boleh lena balik dengan mudah.. takde bangun
dah buat2 susu bagai.. so terfikir cemana nak cerai susu?

hasil dari bacaan dan pertanyaan pada otai2.. maka saya pun cuba..
saya guna kopi je senang hehe.. nak cari benda lain susah la..
kopi tu pun mintak kat mak mentua haha.. sebab kami tak minum
kopi memang takde la stok kopi kat rumah...

malam2 saya kasi can dulu dia menyusu..tapi bila dah pagi..
saya bubuh kopi... susu botol pun dah standby... bila dia cuba 
nak menyusu badan dia pun buat muka pelik sebab pahit la..
lawak tengok dia walaupun kesian.. 2,3 kali dia cuba tapi
dia tak boleh terima pahit kopi tu.. dan saya sua la susu botol..
dia pun cuba minum.. okla sikit2.. cuba jugak nak susu badan..
tapi bila asyik pahit je lama2 dia pun boleh terima susu botol..

itu pun!! setelah saya cuba dengan susu botol murah dulu..
dia tak berapa minum sangat dan buat main dengan puting..
susah nak jalan.. saya beli botol tomee tippee dari kedai
baby online termurah dan terbaik yang saya suka ni...
klik link tu dan tengok sendiri... best kedai baby ni..
semuanya ada dan semua boleh beli online...

saya pilih tomee tippee ni sebab murah dan yang penting
'closer to nature' jadi senang la nak ajar dia susu botol kan?
ok bab botol setel la.. dia dah boleh terima susu botol..
apa cerita susu pulak... bermula dengan sampel susu...
pegi kedai jual susu budak dan mintak sampel..
nak test mana yang dia berkenan dan sesuai...

dah cuba original, madu dan vanilla.. nampaknya dia lebih
suka perisa vanilla... seperti yang dicadangkan oleh kak 
ipar saya dia kata cuba la susu pediasure ni sebab susu vanilla
dia memang sedap.. ye memang sedap.. sesedap aiskrim 
vanilla cap walls uols haha.. ok maknya pun rasa...

harganya pun... hmmm... test dulu tin kecik ni... 
400gram cuma RM38 sahaja.. murah kan? ok murah sangat..
tapi tahan 4 hari je... adui.. kalau besar sikit 900gram
dengan harga pasaran dalam RM80 yang boleh tahan 
dalam seminggu lebih je.. dan 1.8kg dengan harga RM150..

hmm sekali je beli haha.. weh kopak duit weh nak beli 
bapak mahal susu neh.. tapi khasiatnya memang bagus la..
setanding dengan harganya.. sekarang dia minum sustagen
vanilla aje.. itu pun.. hmm maknanya standby la duit susu je
dalam RM100-RM200 sebulan yeh... dulu takde skg ada..

ok tujuan saya beli susu pediasure ni sebabnya nak bagi nawfal
kesedapan dan keenakkan susu botol disamping botol begitu
dengan susu yang sangat sedap.. bila dah boleh terima susu botol
maka nak tukar susu lain pun dah tak kisah dah... 

Alhamdulillah dah hampir sebulan beliau dah susu botol..
susu badan pun kadang2 dia lupa dia cuba mintak..
tapi saya ngelak2.. dan buat bagi dia lupa.. lama2 ok dah..
ok senang kan? saya pun lega.. cuma kene bertabah hatila
bangun tengah malam buat susu.. dulu takde skg ada.. 

ok tuje.. panjang pulak bebelnya.. 



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

SETITIS KASIH DARMIA - 14 EPISOD JE



kalau cerita hindustan kita ada hero shah rukh khan dan kajol
pasangan serasi dan sejoli.. kat malaysia pasangan serasi sejoli
saya bagi kat 2 pelakon ni.. haha.. sharnaaz dan nellydia boleh?


kalau dulu mereka jadi jebat dan mastura dalam drama
bukan kerana aku tak cinta.. sekali lagi bergandingan
dalam setitis kasih darmia pulak.. adehh!! mana boleh lepas
peluang nak tengok..! dari episod pertama dah tengok sampai
 la semalam episod 9.. drama ni setiap selasa dan rabu jam 8.30
2 kali je seminggu.. memang tak puas.. sebab drama ni cuma
14 episod jela... malam ni episod ke 10.. tinggal 4 episod je lagi
lepas tu abih.....hmm kejap je rasa... patutla semalam cepat je
si liza dah tau hal sebenar diorang... apa cerita episod 10 malam ni?

Kalau tengok info, episod 10 malam ni kisahnya si amir kene kawin
dengan liza secepat mungkin dan ceraikan si mia.. Mia pujuk amir
supaya bersetuju kalau dia maafkan apa yang amir dah buat dengan mia..

kalau ikutkan cerita novel, sinopsis dari pembaca novel cerita ni
akhirnya dah tau, bapak damia tu bapak pada si amir..
amir tu anak angkat je.. mak ayah damia berpisah angkara
mak liza la.. liza akhirnya kawen dengan zack.. damia 
mestila dengan amir.. happy ending gitu.. novel kan?

jahat kan pegi cerita pulak.. haha.. stress weh.. dah la
tunggu seminggu 2kali je.. iklan punya la banyak.. 
cerita pendek2 plak... tengok la nanti sama tak cerita
novel dengan drama emosi, sedih lagi pilu gitu hihi...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, October 29

Skodeng Adik Nawfal



Semalam nyinggah klinik kakak kat juasseh n.sembilan
jempot beliau balik keje.. sesapa yang berdekatan
tercari2 doktor perempuan boleh datang sini yeh..
boleh jumpa kakak saya untuk buat rawatan apa2..


Alang2 dah nyinggah saya suka la nak beli ubat hihi..
beli vitamin appeton untuk nopal satu buat kunyah2..
Pastu esaitet pulak nak cek adik nawfal dalam perot..


Haaa nampak dah kantung kecil untuk si anak..
kecik lagi baru je 2 bulan.. yang lawaknya pulak..
wasap la gambar ni kat cik laki kat perak nun..
saje cakap.. nak tengok baby girl tak..?
dapat je wasap terus call.. dia tanya..
"Waa tu ke dianya.. dah tau eh jantinanya"

Saya golak jela... mana pulak leh nampak jantina
bang oii baru je 2 bulan paling kurang pun 4 bulan
ke atas nanti baru boleh nampak jantina... sabar k..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, October 24

16 ENAM BELAS IKLAN BE @ CPUV SEDANG MENARI?? BIAR BETUL!!



Sesaje melayan nuffnang tengok iklan..
eh pesal panjang sangat status On Going tu..
klik ke bawah konon nak kira... eh banyaknyaa!!


Aah banyak la ada 16.. kira kali kedua pun 16 gak..
boleh masuk sejarah Bukan Blog Kamu ni hihi..
selalu ada pun paling banyak 5,6 iklan tapi 16..
ok muka esaitet gila dan duk bayang RM hahaa..

Ok tapi bile cek kat bahagian Campaign dan kira
semula company yang buat iklan tu sebenarnya
eh.. ada 6 je hhaha laaaaa kasi gempakk je!
ape jadah duk pecah2 gitu encik nuffnang??
tak paham plak pesen ape iklan camni...

ingatkan 16 company kasik tempek iklan kat sini..
baru nak perasan jadi diva iklan tadi hahaha.. 
Oklah.. tuje nak bebel.. selamat tahun baru?..
semoga tahun baru lebih baik dari tahun sebelum ni..


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, October 23

Bermulalah episod temujanji ke temujanji..



Dah bape kali tunda pegi klinik akhirnya terbuat jugak
dah buku pink ni lagi untuk kali kedua hari selasa lepas..
hampir sebulan saya lemah gemalai.. mabuk pening..
Nak buat ape pun malas.. banyak tidur plak tu haha..
Asyik takde mood je.. mood asyik pegi ke laut..
preggy kali ni lain sikit dari ngandung si nopal dulu..
Simptom nya tak sama macam dulu.. jauh beza..


Harapan besar mau sepasangla.. impian cik laki
kepingin sangat nak anak gugurl plak lepas ni..
Nama pun sejak beliau muda2 zaman sekolah dah simpan.
nampakkk...? Semangat sangat nak anak gugurl..
kalau dapat gugurl rezeki.. kalau boboi rezeki juge kan..
Tak kisah janji selamat semuanya.. doa2kan ya.. hehe..

Saya cek ni sendiri.. waktu pegi pos coklat
saya lari jap pegi klinik beli UPT....
kebetulan hari tu beliau takde kat rumah ke pekan
uruskan perniagaan beliau yang baru nak bermula tu..

beli tengahari.. pastu terlupa.. dah petang baru cek..
tengok2 ada 2 line.. haa nampakkk.. macam dah boleh
agak sebab tu semangat nak beli gak sorok2...
impian nak tergezutkan cik laki ai la hikhik.. menjadik!
tu yang letak dalam kotak hadiah tu nampakkkk!

hari tu pulak dia lambat balik hishh!! Saya asyik call
je dia mintak balik rumah sebab kata ada hal penting..
"bang balik cepat.. tadi duk kemas2 rumah ayg jumpa
satu benda pelik... cepat balikkkkk" kata saya bernada
buat2 marah supaya bikin hati dia cemasss hahaha..

lambat balik.. saya call la mak n adik badik bgtau berita ni..
maafla cik laki.. no ke 4 baru tau.. sape suh balik lambat hihi..
Dah malam baru sampai rumah.. saya berlakon buat muka
marah.. ok mood kene betul baru la jadi drama spektra tu..

sembang la barang sedua perkara sebelum saya buat serprais..
pastu sebelum dia siap2 nak mandi saya pun bagi kotak tu
pada dia.. "ni ha bendanya.. sape bagi ni?" Tanya saya bersuara
cemburu konon2nya.. "ntah ni bukan abang punya" sambil duk
renung kotak tu.. eee bukan nak dibukaknya.. "abg bukak la..
 tengok sape yang bagi hadiah tu" saya buat2 marah hihi..

dia tersengih2.. siap nak tutup mata bukak kotak tu 
takut katanya.. haaa cuak dia kateko hahahaha.. kene2!
dalam 2,3 minit jugak saya paksa dia bukak kotak tu..
asyik takut je haha apekene ntah.. akhirnya dia bukak jugak..

dia tengok je dengan muka blurr.. x pandang pun upt tu..
hek ele.. saya punya la bengang adoi dia nehh blurr plak..
"Takde ape pun dalam ni..yang ni lama punya kenapa 
letak dalam ni?" Tanya dia keblurran.. hisshh!!

"Apa pulak lama la.. tu baru beli la petang tadi"
"Eh.. yeke ni? Ni baru punyaa?!!?"tanya dia
Dan baru nampak senyum sampai telinga..
"haha.. yela.. baru punya la.. kalau lama buat apa
beria suruh bukak.. tu pasal asyik call suruh balik cepat"

Ok tuje la nak cerita.. selebihnya simpan sendiri je udah haha
yang penting situasi lawak tu saya simpan buat kenangan
betapa tergezutnya dia kahkahkah.. ok tabaik gelak kuat2..

Harini temu janji jumpa doktor pulak.. senin depan
jumpa doktor gigi pulak.. dan coklat.. ya coklat..
buat sementara ni saya tutup tempahan...
dah bukak nanti saya umum balik yeh.. tak sihat la..

cerita nawfal..? Hmm memang,, sejak nak beradik ni
berubah banyak dah dia.. mak oiii kuat meragam..
kuat ngamuk.. suka protess.. tensen plak kadang2..
dan dia pulak seminggu demam lepas terberitanya 
 Mak dia dah ngandungkan adik dia.. sekarang dalam
proses ceraikan susu.. bahaya kan kalau masih susu 
badan tapi dah peknen pulak.. okla dah boleh terima
dah susu botol dengan paksaan haha.. nanti2 saya cerita
pengalaman nak cerai susu badan pulak dengan nawfal..

Ok tata.. moga saya kembali kuat semula..
lembik jugak sekarang ni.. walaupun dah makan vitamin..
biasalah hormon ngandung ni macam2 gaya..
Kita layan kan ajelah.. Insyallah due bersalin 3 june..
ha amik kau nanti sebulan la tak puasa romadhonnn..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, October 15

BERSAHABAT DENGAN ANJING



Kagum dengan kisah seorang lelaki melayu
beragama Islam 'bersahabat' dengan anjing..
sangat2 mulia apabila manusia berkasih sayang
dengan binatang.. besar pahalanya jika kita
memberi kebajikan pada binatang...


macam kisah lelaki kat atas ni..
kalau saya heehhe mesti tak buat macam tu..
sebab terlampau takut dengan anjing..
fobia barangkali hii hii.. tak delah pernah
kene gigit dengan anjing.. tapi masa kecik2
banyak kali kene ganggu dengan anjing..
sebab tu kalau nampak anjing mesti nak takut..





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, October 10

ANTARA KANDUNGAN BAJET 2015



Antara intipati #Bajet2015 :


1) ESD1M - Elaun Sara Diri 1Malaysia
Semua rakyat Malaysia yang sudah berusia 18 tahun
 akan menerima elaun sara diri RM150 sebulan 
secara automatik tanpa mengira latar belakang
 keluarga. (Perkiraan umur mengikut tahun)

2) BR1M 3.0 - Bantuan Rakyat 1Malaysia 3.0
Setiap ketua keluarga yang mana pendapatan isi rumah 
di bawah RM3000, akan menerima menerima elaun
 sara keluarga RM100 untuk 6 bulan (RM2000 setahun 
2 kali pembayaran terus ke akaun bank).
 Untuk keluarga pertama sahaja.

3. Bonus Tahunan Penjawat Awam dan Pesara.
Untuk tahun ini, semua pebjawat awam akan diberikan
 bonus 3 bulan gaji dan akan dibayar melalui 2 fasa. Fasa 
pertama bonus sebanyak 2 bulan gaji akan dikreditkan 
bersama gaji bulan Disember dan bonus sebulan gaji 
lagi akan dikreditkan pada bulan Januari.

4. KAHW1M - Bantuan Perkahwinan 1Malaysia.
Setiap pasangan yang akan melansungkan perkahwinan
 (yang pertama sahaja bagi perempuan), akan menerima 
sumbangan RM500 bagi setiap pasangan dan baucer 
melahirkan anak pertama tanpa caj di hospital kerajaan.

5. BSMM1M - Bantuan Side Mirror Motor 1Malaysia.
Memandangkan motor menjadi kenderaan penting bagi
 rakyat pertengahan dan bawahan, kerajaan menyediakan
 khidmat menukar side mirror secara percuma
 setiap 2 tahun di kedai yang terpilih.

6. BH1M - Bantuan Handyplast 1Malaysia.
Memandangkan dunia semakin mencabar, kerajaan 
menyediakan kemudahan handyplast untuk rakyat 
yang mengalami luka-luka kecil. Handyplast percuma 
ini boleh didapati di farmasi terpilih dengan syarat perlu
 membawa laporan pemeriksaan hospital pakar bersama.

7. BAUMS1 - Bantu Aku Untuk Mempercayai Semua 1ni.
kah kah kah
Hok ni best
Kahkahkah

ok mengada kan? copy dari wasap habaq hang..
haha sori.. denponterkono... cizzz!!!

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

PETUA MUDAH NAK CERAI SUSU IBU



Anakanda nawfal dah masuk 2 tahun...
maka saya cari petua nak cerai susu...
saya tak pernah bagi dia susu FM jenuh juga
nak ajar dia tukar susu... nak tido pun nak menyusu..
hasil pencarian encik gugel saya simpan sini..
senang nak buat rujukan sendiri hehee...

1. Kurangkan Dahulu Sebelum Bercerai Sepenuhnya
* Elakkan dari berhenti secara tiba-tiba
 takut2 emosinya terganggu

* Kurangkan 1 sesi penyusuan pada setiap minggu, 
contohnya biasanya di belah siang jumlah sesinyanya
 adalah 7, minggu depannya sebanyak 6 sesi, 
dan untuk minggu depan pula 4 sesi sahaja

* Anda boleh gantikan dengan minuman ataupun makanan yang 
berkalsium seperti air yogurt, susu segar ataupun susu soya

* Kenyangkan dengan makan lain dahulu sebelum
 anak2 meminta susu badan dan jangan menyusukan
 terlalu lama pada tiap2 sesi penyusuan

* Elakkan menawarkan susu badan jika tidak 
diminta, dan jangan menolak jika diminta

* Gunakan kaedah ansuran, anda boleh alihkan 
perhatiannya pada aktivti/benda lain dan proses ini
 mungkin mengambil masa sehingga beberapa bulan 

* Jangan terburu-buru untuk memberhentikan susu pada 
waktu malam & jangan salin baju di depan anak
 bagi mengelakkan dia ternampak lalu teringat


2. Bagitahu dan Terangkan Kenapa Kena Berhenti
* Terangkan kepada anak2 kenapa 
mahu memberhentikan penyusuan

* Anda boleh bagitau yang dia hanya boleh menyusu jika
 dia nak tidur ataupun pada waktu malam sahaja

* Jika anda hamil ataupun mengalami kesakitan pada puting,
 anda boleh bagitau kepadanya, yang penting jangan marah.


3. Memberhentikan Penyusuan Pada Waktu Malam
* Sebolehnya, elakkan menjadikan penyusuan 
sebagai cara untuk menidurkannya. Sebaliknya, 
gantikan dengan aktiviti membaca buku, mendodoi, berzikir, 
menepuk perlahan atau menggosok belakangnya

* Jika anak tetap mahu menyusu, susukan di tempat lain, 
selain dari tempat kebiasaanya menyusu malam sebelum 
tidur. Mungkin di bilik lain ataupun ruang tamu

* Jika anak terjaga pada waktu malam, biar suami anda
 yang menenangkannya. Sekiranya anak anda mahukan 
susu, perah dan biar suami anda yang bagi


4. Mengurangkan Bengkak Susu
* Jangan makan makanan atau minuman yang 
memperbanyakkan susu, semasa proses menceraikan susu

* Mandi dengan air suam & tumpukan air suam tersebut pada
 bahagian yang bengkak. Takpun, boleh tuam-tuam ngan air suam

* Letakkan helaian kobis antara payudara dengan coli.
 Potong urat kobis yang keras agar lebih selesa
dan biarkan selama 20 minit, 2 kali sehari.


5. Perubahan Tingkah Laku
* Tambahkan belaian, pelukan dan ciuman sebagai
 gantian kepada 'manjaan' penyusuan badan

* Anak anda mungkin berubah sikap seketika walaupun 
dia sendiri yang mahu berhenti susu. Dia mungkin 
mengekori anda ke mana sahaja & kadang2 lebih nakal

* Anak anda juga perlukan masa untuk menyesuaikan diri,
 sebagaimana anda juga perlukan masa dengan perubahan ini

* Anda juga mungkin berasa sedih, sunyi dan tertekan 
selepaskali terakhir anak anda menyusu, terutamanya
 jika anda berhenti secara tiba-tiba.

Semoga Allah permudahkan segalanya dan semoga khasiat
 susu ibu terus mengalir dalam badan kamu ya 
Isaac Nawfal Amirul Khairudin...insyallah...



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, October 9

4 CIRI PENIAGA TIADA ETIKA.. ADAKAH ANDA ORANG YANG SAYA MAKSUDKAN?



Agak keras tajuk ni kan... haha...
ok harini cubaan buat entry garang sikit...
mungkin dah lama memendam rasa.. rasa nak luahkan..


Apa ciri2 peniaga takde etika atau takde adab...??
anda peniaga saya pun peniaga maa..
meh saya huraikan sebagai peringatan untuk sendiri juga..

1. IKLAN KAT TEMPAT ORANG
Salah satu pengiklanan saya adalah menggunakan blog..
banyak iklan yang saya buat dan kebanyakkannya iklan berbayar..
ada ke patut.. saya dah iklan kan produk orang.... 
datanglah sorang peniaga ni yang kemaruk kasteme
pun iklan benda yang sama kat tempat iklan yang saya buat..
contoh.. saya jual bantal.. dia pun sibuk tumpang iklan
orang nak jual bantal yang sama.. dengan harga yang 
lebih murah kononnya... nasib baik blog ni ada
comment approval.. maaf la cik puan... saya tak approve
iklan tu ya... mentang2 la entry tu beribu2 visitor nya..
bukan cerita berlagak... tapi belajarla cara marketing yang betul..

2. CURI PELANGGAN
Yang ni saya tak pernah kena.. tapi baca dari pengalaman orang..
si penjual ni menggunakan FB ads sebagai medium
pengiklanannya... hallo iklan berbayar tau... bila produk bagus
ramai la mohon PM.. ada la penjual desperate ni duk
pm prospek yang menghantar komen pm tu.. ya dia jual benda
yang sama dengan tawaran harga lebih murah.. jahatkan?
orang tu bayar iklan... yang si jahat ni curi customer orang..
bila si penjual pm.. katanya dah beli dengan orang lain..
betapa sedihnya penjual tu bila dapat tau ada peniaga lain
yang jahat curi customer orang... geramnyaaa!!

3. SPAM
yang ni ramai orang buat.. terutamanya peniaga baru..
masih belajar cara marketing yang betul...
kalau guna FB.. dia akan pm sorang2 kawan dia
iklankan produk dia.. ada orang tak kisah... ada orang
memang kisah.. cara lain, menggunakan tag..
upload satu iklan bergambar dan tag kawan2 dia
yang beribu2 lemon tu... kalau ada yang komen memang
banyak la notificationnya.. bila saya kena saya tak marah..
takpe biarlah dia dengan cara dia.. senyap2 je saya remove
tag tu supaya tak diganggu dengan notification..

4. CURI PRODUK ORANG
Yang ni memang jahat sangat... tak meniaga pun..
tapi curi produk orang.. pastu buat marketing..
bila ada orang beli.. dia cabut lari.. barang tak hantar..
yang ni paling banyak kes ya.. sila hati2...
cek dulu profile penjual.. tengok feedback customer
dan apa2 bukti kukuh supaya kita yakin dengan penjual
agar tak tertipu.... boleh cek dengan Scammer Malaysia


Bila nak berniaga mesti ada ilmu.. belajarlah dari
sifu2 atau guru2 usahawan yang berjaya...
keluar duit pun takpe.. yang penting ilmu niaga tu..
saya sendiri pun suka belajar... memang banyak duit
dihabiskan untuk mencari ilmu terutamanya ilmu marketing..

Niagalah ape pun... produk bagus sekalipun..
kalau anda tak pandai marketing memang susah
nak buat sale.. tu yang jadi macam2 tu kan...
bila anda belajar marketing yang betul... anda pasti akan
dapat customer beribu2 lemon jugak hehe...
berusaha, berdoa dan tawakal.. rezeki Allah tu luas..
sekian harap maklung..

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, October 3

2 Tahun... Cemana nak ajar anak susu botol?



Dah masuk bulan Oktober... bulan ulangtahun kelahiran
anakanda Isaac Nawfal.. dilahirkan 15 Oktober 2012...
jap je dah masuk 2 tahun... cepatnya masa terbang!! hihi

Motif entry ni nak cerita... bulan depan ada 1 kursus
usahawan yang saya kepinginnnnn sangat  nak pergi..
bila bincang ngan cik asben, dia kata cepat ajar Nawfal
minum susu botol.. sebab kursus tu dari pagi sampai
petang.. nanti cemana nawfal nak menyusu??!!

nawfal tak pernah nyusu botol.. saya DF je dia..
yela suri rumah kan.. so pergi mana2 takleh berenggang..
bila tak pernah susu botol... maka agak susah disitu 
bila dah nak masuk 2 tahun ni baru nak ajar..
penah dah bagi... dia tanak dan buang2 je susu fm tu..

nak tido pun nak kene nyusu baru dia boleh tido..
jarang sangat dia tido sendiri.. boleh kira dengan jari..
ha nampakk... cabaran jugak ni bila nak tukar susu...
nanti nak cari tips la cemana nak putuskan susu badan..
banyak gak petua dah baca.. boleh la share sini nanti..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, October 1

TIPS : SEBELUM ISTERI BERHENTI KERJA




16 tips yang dikongsikan dimana 12 adalah untuk isteri
 dan 4 lagi adalah untuk si suami. Semoga bermanfaat ya..


Nak share pengalaman sikit macammana boleh
 berhenti kerja dari jadi engineer ke surirumah.
Langkah-langkah menjadi surirumah sepenuh masa:

1. Bincang dengan suami pasal kewangan keluarga
 sebab dia yang akan tanggung nanti

2. Inform keluarga dan keluarga mertua

3. Setelkan semua hutang kad kredit yang ada

4. Cancel semua kad kredit

5. Mansuhkan semua expenses bulanan yang tak diperlukan

6. Pastikan ada simpanan 2-3 bulan gaji sebagai 
back up plan kalau nak buat side income

7. Mentality kena kuat especially kalau minat online shopping. 
No more online shopping beli barang mengarut2 dan tak perlu.

8. Beli buku masakan sebagai panduan nak memasak jika tak 
pandai masak. Takkan surirumah nak tapau lauk dari luar kan?

9. Bersedia secara fizikal kerana jadi fulltime
 housewife sesungguhnya lagi memenatkan.

10. Jangan risau jika takut bosan bila di rumah. Percayalah, 
24jam akan terisi dengan kerenah anak-anak.

11. Bersedia dengan suara-suara sumbang yang akan asyik 
dok mengata rugi belajar tinggi, jadi surirumah, tinggalkan
 kerjaya, gaji tinggi. Bukan diorang yang tanggung pun. Abaikan!

12. Jangan lupa kawan-kawan. Nanti sunyi pula takde orang 
nak bercerita hal-hal dewasa. Asyik cerita Boboiboy,
 Upin Ipin dengan Pororo je. Hehe..

Persediaan bagi suami
1. Suami kena bersedia dari segi kewangan. Tak perlu mewah. 
Cukup makan, pakai, insurance, tempat tinggal, setel.

2. Suami kena faham rutin seorang surirumah. Sekali sekala 
bawalah isteri berjalan-jalan sebagai bonus bekerja 24 jam
 sehari. Takdelah dia rasa terperap dalam rumah je.

3. Percaya dan yakin, rezeki datang dari 
Allah. Bukan dari manusia.

4. Sentiasa support isteri dan masih
 menolong buat kerja rumah.

InsyaAllah, semuanya akan berjalan 
dengan lancar. Pastikan niat betul.

Saya berhenti kerja dengan niat nak anak makin sihat. 
Tak lagi sakit. Alhamdullillah sejak berhenti, tak pernah
 lagi sakit teruk sampai kena admitted hospital. Anak pun 
makin happy. Kita pun happy dapat tengok anak membesar 
depan mata. Rezeki, alhamdullillah tak pernah 
putus lagi. Suami faham, keluarga faham.

Bagi yang masih ragu-ragu, bincang elok-elok,
 buat solat hajat, solat istikarah, minta panduan.

Kadang-kadang bila buat kira-kira, macam tak cukup je duit.
 Tapi setiap bulan, cukup je duit. Semua tu rezeki.

Sekian.
Sumber : my-media-hub

**Pengalaman sendiri bila dah berhenti kerja dan
 jadi suri rumah.... memang best laaaa!!! hehe..
betul kata si pencerita bagitahu... bila buat kira2
macam tak cukup je gaji sebulan suami..
tapi ntah la.. sebelum saya buat bisnes online
ada je rezeki.. rasa macam tak cukup..

tapi memang cukup.. tak mewah mana 
pun tapi cukup.. nak lebih selesa buatlah 
bisnes online.. kadang2 pendapatan jadi suri rumah ni
lagi banyak dari suami.. boleh bantu mana yang 
terbaik untuk diri, suami dan keluarga kan..
yang best jaga anak sendiri.. susah senang sama2..

tapi dalam masa yang sama, saya tabik spring toing2
pada ibu bekerjaya yang pandai uruskan semuanya..
multitasking!! pagi2 pergi kerja.. balik kerja uruskan 
rumah, anak dan suami.. kuat dan bertenaga selalu..
saya tak hebat dan tak berbakat macam tu maka saya pilih 
satu sahaja.. suri rumah berbisnes online sudah hihi**



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, September 23

KENANGAN MANIS SEMANIS GULA TERLAJAK MANIS.. SUKANYAA MANISNYAA..



wajah nawfal paling rare dalam sejarah penangkapan
rupaparas beliau.. jarang  nak sengih depan camera

Selaku blogger biasa-biasa perkara yang jarang 
terjadi memang ada perasaan gayatnya.......
jadi nak simpan buat kenangan sebagai kenangan
manis menjadi seorang blogger... boleh ye? hehe..


blog ni biasanya dalam 1k -2k sahaja pageviews sehari..
tapi bila jadi macam ni.. tersenyum jugak sampai telinga..
masa tu jela.... bila keadaan menjadi reda.. kembali balik
seperti normal... 1k hingga 2k sehari.... sebab jarang 
hapdet blog pulak... kalau rajin sikit mesti lebih kot..


tak sangka kisah adik syafiqah menjadi viral...
share punya share punya share maka terviral 
dengan sendirinya... dek perasaan saya yang
bengang dengan tindakan guru tu tapi takpela
dah selesai semuanya.. tak perlu dipanjang2 lagi..


tuje... tsk tsk tsk.. okbai..

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...