SHOPPING : KEDAI BABY ONLINE TERMURAH DAN POPULAR!!!

Thursday, June 14

Senarai Barang Keperluan Asas Bayi - Siri 3



sambungan dari siri 1 dan  siri 2 khas buat ibu-ibu hamil ya.. hehe..
senarai keperluan barang bayi yang mesti ada...
saya dah senaraikan 12 barangan asas yang penting sebelum ni..
meh saya sambung lagi setelah sekian lame tertinggal..

BARANGAN BAYI YANG UTAMA - sambungan -

13. Botol susu
Beli botol kecik aje dulu sebab baby minum sikit je.. 
kalau boleh beli botol yang paling kecik untuk isi air masak.. 
pastu untuk susu beli yang medium tu... sekarang dah ada jual botol BPA free.. 
selamat untuk baby.. tapi zaman dulu2 kurang alert pasal ni kan?..

14. Breast Pump
Penting untuk dibawa ke hospital semasa nak bersalin tu, sebab untuk
 breastfeeding mungkin perlukan bantuan pump untuk keluarkan susu.. 
kadang2 bukannya baby terus pandai menyusu kan.. jadi kalau dah stimulate
 dan keluar susu baru la baby boleh menyusu dengan mudah dan enak..

15. Toileteries untuk baby
 contohnya : baby shower, sikat, baby oil dan bedak...
biasanya tak pakai shampoo lagi untuk awal2 nie.. tapi takpe beli je siap2.. 
info tambahan : pakai la minyak zaitun.. in case nak sapu kat kepala kalau ada
 putih2 kat kepala baby..kalau takde tayah la letak, kadang2 minyak zaitun ni
 boleh guna untuk urut2 baby, biasa beli jenis Pureen ni pun akan pakai lama..

16. Tisu basah/baby wipes
sangat penting untuk lap kalau baby buang air, especially baru2 tu kan..
takkan nak basuh dengan air selalu kalau baru lahir tu..nanti sejuk hihi..

17. Lampin
untuk selimut/bedung/lap2 bayi sebab lampin kan lembut

18. Baby bouncer
kegunaannya untuk meletakkan bayi dalam 'kerusi bermain' supaya kita
boleh buat kerja lain tapi jangan tinggal terus.. awasi anak anda itu ya..
boleh google gambar baby bouncer ni kalau tak pasti apekemendanya..

19. Liquid cleanser
jenis Pureen, detergent untuk basuh botol susu bayi..

20. Besen mandi (tab)
bukan untuk dibiarkan mandi sensorang pulak.. untuk tangkungan 
air suam.. bayi baru lahir tak mandi air paip.. sejukkk budak tu nanti..

21. Berus botol baby
untuk cucian yang optimum pada botol susu  bayi

22. Puting susu
pakai jenis silicon, kalau nak lembut beli yang warna kuning jenis pigeon

23. Storage
untuk isi semua barang2 di atas.. awal2 nie biasanya orang letakkan
 dalam storage box yang ada roda tu.. senang nak tolak ke sana ke sini..

24. Tikar getah
untuk lapik waktu nak tukar diaper baby, takut basah tilam..

yeay.. selesai untuk barang utama keperluan bayi..
lepas ni siri untuk barang2 keperluan bayi yang kurang prioritynya...
tertinggal?? layarilah siri satu dan siri 2..











Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

9 2 ORANG KATA:

cweet pinky said...

CP rase segan silu membacanyerr , hehehe ~

are_lin@yu said...

nice dear..tak kahwin lg tba2 rsa tak sabar nak jadi ibu..haha

Cik Ecah said...

seronok baca....
hope blh cepat2 dpt bby :)

Wanieys said...

wani dulu buat juga senarai list brg baby utk qalief....tp list tu dh lupa la letak mn...hehehe...nnti klu pregnant lg refer sini jer la :))

dwaty said...

rindu bau baby... suka sangat..

misshannajr said...

Dear! kalau boleh botol susu dan yg berkaitan tu keluarkan dari list..kalau berniat nak bagi baby Eksklusif breast feeding kat baby la..kena tengok2 website pasal BF untuk tambah input pasal BF ni..baby tak perlukan air masak kalau dah BF sbb breastmilk pun dah ada air..saya galakkan awak bg BF hingga baby umur 6 bulan tnpa apa2 makanan tmbhn trmasuk la air masak..byk kebaikan utk baby n mommy :)

eMMe said...

thx, nnt akak leh print wat simpanan akak, kot2 esok2 nak beli skit2... kalo beli skali harung mau beriban ni, hihihih...

Bert, dah start shoping barang baby?

Deq's Qienz said...

bestnyaa..bilala diri ni nak rasa cmni lagik ek..hehee..take care ya.

Cik Nur said...

wah...bila baca kan, tak sabar pula nak de ank sendiri...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...