Bukan Blog Kamu: Senarai Barang Keperluan Asas Bayi - Siri 2

SHOPPING : KEDAI BABY ONLINE TERMURAH DAN POPULAR!!!

Thursday, May 10

Senarai Barang Keperluan Asas Bayi - Siri 2




hari tu saya senaraikan barang keperluan asas yang perlu ada
untuk ibu2 yang bakal melahirkan si comel macam saya hehe
dah masuk siri 2 dah.. kali ni nak share ape barangan yang penting
dan apa yang kurang penting.. kalau bajet anda besar.. boleh la beli
semua sekaligus.. senang.. sekali je shopping kan.. psatu takyah fikir lagi
sebab semuanya dah ada.. tapi untuk ibu2 yang nak beli secara
berperingkat ha.. boleh la baca ni.. kadang2 kita nak beli
tapi tak pasti itu adalah keutamaan ataupun sampingan je...

BARANGAN BAYI YANG UTAMA

1) Baju Bayi - banyakkan seluar panjang tapi berlengan pendek..
sebab awal2 kelahiran kan nak berbedung.. kalau panjang takut panas
pulak bayi anda nanti..kalau rumah jenis panas banyakkan baju berlubang
bukan baju koyak pulak.. baju2 yang kiyut miyut2 pakaikan masa berjalan
lam pantang takde la jalan mana kan? ke dalam pantang dah boleh
merewang? bahaya untuk ibu yang sedang berpantang...

2) Topi - pakai topi yang jenis lembut untuk tutup kepala bayi lepas
beliau mandi..in case tak beli selimut yang ada hood.. lagipun topi ini
untuk di pakai jika ke klinik untuk suntikan imunisasi contohnye..

3) Sarung tangan & kaki - pakai yang berlubang untuk pengudaraan..
takde la peluh2 tangan dan kaki budak itu.. ciyan baby tomel2...

4) Barut - ramai yang cadangkan beli jenis zap-on dari yang bertali sebab
biasanya bayi ni tak reti duk diam.. kalau pakai zap-on susah terbukak..

5) Minyak Bayi - boleh beli kat pasaraya atau farmasi terpilih..
contohnya minyak yuu yee cap limau atau minyak telon..

6) Selimut - untuk kegunaan harian.. lepas mandi tau nak tidur..

7) Tuala - biasanya jenis Anakku/Pureen.. macam2 kaler ade..
beli lebih pun takpe.. khas untuk nak bagi kat nursery atau baby sitter..

8) Pampers - beli la ape2 jenama pun yang sesuai dan ikut kemampuan..

9) Krim Drapolin - untuk ruam2 atau kemerahan di celah2 peha, siku,
atau bahagian sulit bayi ke.. guna selagi anak pakai pampers.. boleh cari
di mana2 farmasi.. berbaloi kalau beli.. mencegah sebelum merawat..

10) Set Tilam/Katil - boleh beli satu set ikut kemampuan..pastikan fabrik
tidak panas dan lagi best kalau dalamnya ada kekabu..pastikan bantal
bayi tak tinggi sangat takut sakit leher budak tu hehe...

11) Set Bantal Berkembar & Bantal Golek - ni penting jugak untuk
letak bayi anda dalam kelambu.. bila letak dalam kelambu macam tak
berapa nampak nak monitor kan.. jadi kalau bantal tu melekap antara
satu sama lain tak risaula kalau bantal naik atas baby..

12) Kelambu - boleh beli jenis lipat, zip atau payung..


panjang sangat dah ni.. sambung lagilah.. penat nak taip haha..
ada 12 lagi barangan penting untuk disambungkan ke siri 3..
kendian barulah sambung ke barangan yang kurang penting pulak ye..


Tertinggal??? :- SIRI 1

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

3 2 ORANG KATA:

dwaty said...

seronoknya bakal ibu ni...

Crew Fathi said...

Wah.. Hmm.. Bila la wa mau jadi ayah ni.. woot..woottt.. Akhz!

Cik Nur said...

pentingkan senarai2 ni.. tadi nur pergi tgk barang2 baby kat taiping..nak beli untuk sepupu.. mmg gila tgk barang2 baby..semuanya nakkk beli..hihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...