Bukan Blog Kamu: Bahagianya jadi isteri ya?

Thursday, July 12

Bahagianya jadi isteri ya?



Untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah untuk muslimah 
adalah terletak pada tanggungjawab / peranan isteri terhadap suami. 


Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat lebih pahala ialah :- 



1. Memberi/membuat segelas air untuk suami 

Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun 



2. Menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami 

Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah 



3. Perkhidmatan yang diberi pada suami 

Fadhilat : mendapat pahala yang tidak putus-putus 



4. Menghamilkan benih suami 

Fadhilat : mendapat pahala syahid 



5. Isteri mandi Junub dengan suami 

Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing pada fakir miskin 



6. Suami meninggal dunia dari isteri dan meninggalkan anak 

Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yg soleh/orang yang 
berguna dengan didikan agama yang sempurna. Maka suami tetap 
mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka. Sekiranya isteri
 berkahwin lain, suami yangg meninggal itu tetap dapat pahala sekiranya didikan Isteri pada anak-anak berterusan dengan baik. 



7. Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan 

Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah 


Fadhilat jadi isteri.. yang dah jadi isteri manfaatkan sepenuhnya..
yang belum jadi isteri, nanti anda pun akan jadi isteri... 

sekadar memanjangkan info berpunca dari email saya :))






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

11 2 ORANG KATA:

Cik Nur said...

serius kak..!
bila nur baca semua2 ni, rasa tak sabarnya nak kawinnn..!

hihihi..gatai dak..hahaha

Kira Kekuri said...

sya pun x sabar nak kawen, #eh haha gurau ^^

ashikin said...

salam kenalan... nice blog :), saya follow kamu, nanti follow saya juga ye! tq

are_lin@yu said...

banyaknya pahal jadi sorang isteri...doakan ayu jugak tercapai ya dear ;-)

Ayu Iman said...

hmm..sejuk hati bile bace entri kt atas nie..iman pun xtahu bile kwen?:(

Kakzakie said...

Kalau nak dihitung bagaikan tidak terkira banyaknya kan... alangkah pengasih dah penyayangnya Allah beri kita ganjaran dgn melakukan semudah itu kan...

Wanieys said...

bahagianya jadi seorang isteri :-)

Mrs Lurve said...

sy bersyukur, sy bahagia bergelar seorang isteri..

LiNda said...

Bestnye..banyak sungguh pahala jd isteri ni. Fuhhh...cepatla kawin..~

Kak Izan said...

Amiiinnn... semoga semua dari kita mendapat ganjaranNya.. :)

eMMe said...

InsyaAllah Isteri Solehah kita ni... hehehe~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...