Bukan Blog Kamu: Tips bijak berbelanja di bulan puasa

Thursday, July 5

Tips bijak berbelanja di bulan puasa



lebih kurang 2 minggu lagi kita akan menyambut bulan Ramadhan..
bulan penuh ibadat dan penuh rahmat untuk semua umat Islam...
ada juga yang suka sebab bulan yang penuh dengan aneka makanan...
meh saya kongsikan sikit tips berbelanja di bulan puasa agar kita
tak membazir dan sentiasa bersederhana dalam berbelanja... 



1) Jangan shopping semasa lapar.
Keadaan lapar boleh mendorong kita membeli
lebih daripada yang disenaraikan. memang pun kan?

2) Jangan bawak duit terlampau banyak
daripada bajet sebenar dalam keperluan yang disenaraikan.

3) Beli barang perlu sahaja secara sekaligus,
jangan berincit-incit bagi mengelakkan kita ke kedai selalu.

4) Barang keperluan hendaklah dibeli secukupnya.
Beli secara berlebihan adalah membazir.

5) Pastikan barang-barang yang nak dibeli mempunyai
harga yang berpatutan. Elakkan bawak ramai ahli keluarga
bagi mengelakkan pembelian yang terkeluar dari senarai.
Kompom nak layan kerenah sorang2 nak itu nak ini…
Kopak duit wooo.. *gilekedekut*

6) Jangan terpedaya dengan jualan promosi,
jualan murah dan potongan harga.
Gunakan wang tunai. Elakkan pengunaan kad kredit
supaya perbelanjaan dapat dihadkan.

7) Amalkan pembelian terancang.
Utamakan keperluan daripada kemahuan.
Pasti duit anda akan selamat..
Gaji yang diterima di hujung bulan insyallah sampai
Ke hujung bulan jika anda bijak berbelanja..

Lagi-lagi bulan puasa yang akan datang ni kan??
Kalo pegi PARAM (pasar Ramadan) bawak 10 ringgit sahaje..
Pastikan ade baki.. boleh masuk tabung.. haha..
Sekian tips bijak berbelanja..


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

8 2 ORANG KATA:

are_lin@yu said...

kaalu ayu g bazar mmg fokus makanan utama ja..klu yg lain mmg abis duit la..haha

:: Mrs.Eady :: said...

baik..bagus pringatan nih!

Deq's Qienz said...

wahh bgus la n3 nihh..nice sharing ya ..hehee

Cik Nur said...

nur selalu amalkan yang no2..bila dalam kita tahu dlm poket duit sikit, automatik kita stop nak beli2 lagi..hihih

LiYa HaNiF :: said...

tip yg berguna... :)

cik violet said...

shotform bg pasar ramadhan PARAM? baru tau sis.. sedap jugak nama tuu.. jom ke PARAM.. haha..

yea baik.lepas ni bawak RM 10 je langkah jimat :)

keli menari said...

Ok nak cuba !

Wanieys said...

peringatan yg bagus ni...wani pun kdg2 g bazar ramadha rambang mata hahaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...