Bukan Blog Kamu: Petua : Kurangkan rasa dahaga & lapar ketika berpuasa

Friday, July 27

Petua : Kurangkan rasa dahaga & lapar ketika berpuasa


Kalau nak kurangkan lapar dan dahaga di mana kita bekerja seperti biasa
 amalkan petua berikut, insyaAllah kurang lapar dan dahaga. 


MESTI SAHUR!!!

Ketika nak makan nasi, bacalah selayaknya sebagai seorang Islam. 

Gumpalkan nasi sebanyak 3 ketul. Baca Surah Al Ikhlas 1 kali dan 
makan nasi segumpal. Baca lagi, makan lagi. Jadi 3 kali lah kita 
baca surah Al Ikhlas. Dah habis 3 gumpal tu makanlah seperti biasa. 

Selepas makan sahur, makan buah kurma 7 biji. Sebelum makan, 
Bacakan selawat 1 dan makan buah kurma, baca lagi makan kurma lagiii.. 

Sampailah 7 kali. Amalan ini adalah baik untuk orang-orang yang 

bekerja di tengah panas, seperti buruh kasar dan sebagainya. 

 Surah Al-Ikhlas itu adalah ayat yg dapat menguatkan 

segala sendi dan tulang dalam badan kita dengan izin Allah swt. 

Buah kurma itu, 7 biji kalau kita makan dlm sehari, iblis tak kan 

dekat dengan kita. Dan ianya adalah amalan Rasulullah, selain dari 
memberikan tenaga kepada manusia alam ini...


Cuba lah dengan izin Allah swt. Wallahualam. 

(sekadar memanjangkan info yang dikutip dari email saya)

"Selamat Berpuasa"








Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

12 2 ORANG KATA:

:: Mrs.Eady :: said...

sahur pun tak selera mcm mane..mkn mcm terpaksa..hehehee...

Cinta Misteri said...

Slamat brpuasa. Ada cara yg kira mudah jg, makan pìsang wktu sahur.

LiNda said...

Thankz bert..tp sahur linda x makan nasi. Makan oat je..:(

Mrs Lurve said...

yg lain ok, tp bab buah kurma tue, kalo sebiji dua boleh ag..smpai 7 biji..aduh xboleh nk mkn sbb manissss

Pink Lavender said...

yeayy...
kite akan cuba...=)

Kak Izan said...

huhuhu.. x sempat nak kira..main masuk jer.. tapi bismillah baca laa.. tapi kalu buat cam tips tu.. confirm sebulan posa ...kurus..:)

SoLy SoLicious said...

kdg xlarat nk mkn 7 biji kurma skali gus..hee...mkn sekadar mmpu je..

eMMe said...

Terima kasih bert!
info ini berguna buat kite terutamanya ibu hamil cam kite ni kan...

Selamat memasak (masak ke bert?)
hehehe..
Selamat Berbuka puasa Bert !

putryteya said...

Info yg sangat berguna , mummy comel :) thanks hehehe

Masz Sidek said...

petua yg bagus....
Insya-Allah akan diamalkan... :D

Cik Nur said...

bagus petua ni..nanti boleh cuba. :)

Wanieys said...

petua yg bagus ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...