Bukan Blog Kamu: Pengalaman Bersalin Caesarean

Tuesday, November 20

Pengalaman Bersalin Caesarean

Amaran!!!
entry ini mungkin agak panjang dan berepisod.. wachaaa!
beberapa jam sebelum masuk wad

Lame jugak saya nak kumpul kekuatan mengarang pengalaman saya
bersalin ni.. taip padam taip padam.. bila teringat ada rasa fobia plak...
tapi rasanya sekarang dah okey dah kot.. maka boleh la dikarang dengan
hati yang lebih relaks dan tenang je nak ingat semuanya...

Saya dimasukkan ke dalam wad pada petang ahad 14 Oktober..
Suami dapat teman saya masa waktu melawat sahaja..
Pulangnya beliau mula la saya nak basahkan mata ni.. isk isk..
Malam tu saya cuma didatangi oleh doktor pakar jantung
Untuk mengecek tahap mana sakit jantung saya tu..
“ok goodluck.. selamat bersalin ya nanti.. sakit awak tak serius”
Ucap doktor tu sebelum doktor tu memblahkan diri beliau..

Malam tu saya dah kerap jugak dalam 5-10 minit sekali mesti
contraction tu datang.. tapi masih lagi boleh tersengih,
berbual, berjalan dan ketawa bagai.. saya mengadu dengan nurse
yang saya kerap sakit perut.. nurse cuma pandang dan ia kan aje..
Lepas tu saya terlelap dalam 10.30 malam.. dalam pukul 12 saya
terjaga balik.. nurse tadi tanya saya “sakit perut lagi?”
Saya pun jawab dengan mengantuknya “ ntah tadi saya tidur tak tau la
sakit ke tidak tadi..” bila dah terjaga dan tak boleh tidur
saya pun mula bukak laptop dan main game.. internet tade la plak..

Menjelang jam 2 pagi contraction tu makin mengganas..
Kalau sebelum tu sakitnya boleh tahan lagi.. tapi kali ni sakit laaa!
darah pun sudah mula keluar sikit demi sikit mengikut arus perlahan..
tak silap pagi tu jugak sebenarnya saya dah terasa air ketuban
dah keluar beserta darah.. Cuma tak banyak plak air tu keluar..
naik ke jam 4 pagi sakit makin menggila.. saya terus berzikir, berselawat
dan membaca ayat nabi yunus setiap kali sakit menyerang..
saya dah bagitau nurse, dia cuma kata pakai la pad.. saya pun pakaila..
tapi yang saya pelik, bermula dari lepas maghrib sampai la ke pagi tu
saya takde pun diperiksa ape-ape.. hmm memang macam tu ker?

Masuk ke jam 6 setengah pagi.. sakitnya makin sakit..tidur pun tak..
Setiap kali sakit tu tiba, saya mengerang.. dah tak peduli kiri kanan
pesakit lain sedang tidur.. yang emsemnya saya.. saya tak nanges pun..
Cuma merintih sakit sampaila nurse pun tanya, “sakit ke?”
Rasa-rasa saya nak jawab ape ye? “ye sakit sangat” saya jawab..
Barula nurse tu panggil doktor suruh cek bukaan saya...
Doktor pun datang untuk cek laluan.. masih lagi terbuka 1cm..

bersambungggggggggg... klik di episod dua (terakhir)

Tuan Blog : terpaksa bersambung.. saya nak pegi klinik harini nak checkup 
1 bulan budak nawfal ni ha... balik nanti saya bw semua ya.. daaaaa...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

19 2 ORANG KATA:

Mrs Lurve said...

baru excited nk baca..bert bersalin czer ehh?

are_lin@yu said...

hehehe tak sabar tgu sambungan ni..

Rai Ourkizuna said...

cepat cepat update sambungan..hehe..

btw kan..masa bersalin anak no 2 tu.. akak kena marah dengan nurse sbb baring je..dia kata kalau nak bukaan cepat bukak kena jalan2.. hadehh..

MizzTina said...

adesss, terbantut tetibe.. ngah eksaited leh lak bersambung..

eMMe said...

euww..bersambung plak... meh citer lagik... cepat.. IN kene cucuk ek...
takpe, msti dia kuat cam ibu dia..tak nangis kan..kan..

izzah said...

org kata bersalin czer xsakit...huhu...sy pn bersalin czer jgk...but sakitnyer tuhan je yang tau...yang tak pernah rasa memang akan kata mcm2...

Masya said...

ALA.... ADE SAMBUNGAN KER....
OK TUNGGU NEXT ENTRY..

Kakzakie said...

Aduh... baru 1cm sah-sah lama lagilah nak tunggu. Tapi heran kakak dari maghrib sampai pagi tak ada yg dtg tengok. Kalau kakak dulu setiap 1 jam nurse dtg tengok tau. Siap ambil alat letak perut utk lihat graf/chart tahap kesakitan kita.

OK sambung. Jgn buat malam tau kakak nak baca.

Che Rosliza Che mat said...

baru buka 1 ke...anak pertama memang lambat sikit...tak sabar nak baca sambungannya..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

cepat2 sambung xsabor nak baca ni hikss

Qhaifa Nur said...

masa anak ke 4 kena czer..badan longlai..takut pun..petama kali kena czer...jika itu jalan yg terbaik buat kita kena redha...anak ke 5 czer juga pengalaman dh ada...tahu apa nak buat...tang penjagaan mmg leceh...

semua itu pengalaman juga...

Kesuma Angsana said...

suka baca n3 mc ni, tq share cerita ye

Emas Putih said...

sy blm kawin. hehe tapi baca je la :)

Cik Nur said...

waaaa..bila baca nur turun sama sakit pelut..!

huhuhuh

Pn. Sheila@CC said...

alahai... br nk start enjin baca ni... dah bersambung... hehe

cpt jer kan baby nawfal dh 1 bulan... hope sihat ye ibu n baby...

Zana Ariana said...

Hihi..tgh syok baca Dah bersambung..akak ni 3 org ank sume Cesar dik oii..huhux sabar nk Baca sambungan...:)

Sufia Mahzan said...

Kak Ngah ade cite. Geram je rasa.. Mcm nk sepak je dokte sume.. Takpelah Bert, jgn serik pula ye!

LiNda said...

doktor n nurse hospital gov selalu mcm tu kan..dlu kawan linda pun smpai gaduh2 dgn nurse. Tak dpt linda byangkan skit contraction tu cmne

Mrs Velentine said...

mmg sakit kan..bert..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...