Bukan Blog Kamu: DEBAT PTPTN : SIAPA RAFIZI RAMLI???

Wednesday, May 23

DEBAT PTPTN : SIAPA RAFIZI RAMLI???


sumber gambar

tengok Debat PTPTN semalam antara Rafizi Ramli dan Khairy?
tengok dan nilai lah sendiri.. yang tertinggal boleh tengok ulangannya
hari ini jam 11.30 pagi ni.. (cek dekat info di astro awani)..

semalam masa menonton.. saya tertanya-tanya.. siapa pulak
Rafizi Ramli ni.. hebat sungguh beliau berdebat.. nampak tenang dalam
menyampaikan hujah beliau dan sedikit emosional dari Khairy..
ape-ape pun mereka berdua tetap hebat dan berani berebat...
dah cari.. akhirnya saya jumpa.. siapa sebenarnya Rafizi Ramli ni...


LATAR BELAKANG RAFIZI RAMLI

1) Pembahas terbaik Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri 1992
dan 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh..
2) Johan Pertandingan Bahas Piala Sri Paduka Sultan Perak 1993
3) Presiden, Badan Revolusi Agama
4) Presiden, Pancaragam Tentera
5) Presiden, Persatuan Bahasa Melayu
6) Ketua Pengarang, The Malay College Magazine
7) Dianugerahkan biasiswa PETRONAS (Kejuruteraan Elektrikal dan
Elektronik) dan ESSO (Geology) sebelum keputusan SPM diumumkan

PENDIDIKAN

Morrison’s Academy, Scotland (1995 – 1996)
Anugerah AD Kippen, Pelajar Terbaik Fizik A-Levels 1996
Anugerah John Knox, Pelajar Terbaik Kimia A-Levels 1996
Orkestra Morrison’s Academy

Leeds University (1996-1999)
Anugerah Arthur Crabtree 1997,
Pelajar terbaik tahun pertama Kejuruteraan Elektrikal & Elektronik
Ijazah Kelas Pertama (Tahun Pertama dan Kedua)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal & Elektronik


LATAR BELAKANG KERJAYA

1) Jeffrys Henry Chartered Accountants, London (1999-2003)
lulus semua peperiksaan akauntan bertauliah dengan Institute of Chartered
Accountants in England & Wales (ICAEW) dalam masa 2 tahun diterima
sebagai ahli ICAEW pada 2003. Selepas tamat tempoh minima latihan
di firma perakaunan diterima sebagai ahli Malaysian Institute of
Accountants (MIA) pada 2003 apabila pulang ke Malaysia....

2) PETRONAS/MTBE Malaysia Sdn Bhd (2003 – 2005)
- Pengurus, Propane Dehydrogenation Plant
- Pengurus termuda semasa dilantik...

3) PETRONAS/Pejabat Naib Presiden
- Urusniaga Petrokimia (2005-2007)
- Pengurus Kanan
(Perancangan Perniagaan, Operasi & Teknologi Urusan Petrokimia)
- Pengurus Kanan termuda semasa dilantik
- Bertanggungjawab menguruskan kumpulan urusniaga Petrokimia
PETRONAS dengan aset melebihi RM30billion...

4) PETRONAS/Petronas Carigali Sdn Bhd (2007 – 2009)
Pengurus Kanan (Perakaunan, Belanjawan & Percukaian Antarabangsa)
Bertanggungjawab menguruskan hal ehwal kewangan 51 anak-anak
syarikat Petronas Carigali yang terlibat dengan operasi huluan di
peringkat antarabangsa, membabitkan belanjawan tahunan melebihi 20 bilion

sumber

debat tetap debat.. tapi boleh duduk semeja makan sesame.. bagus la kan :)





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

13 2 ORANG KATA:

Nurul Syuhada said...

patutla die berani ckp pasal dwet petronas...die keje situ rupanya...

mizzkechique said...

wuuuuuuu..hebat la beliau.. kagum!!!

Karukord Jagau's said...

Hebat2.....huhuhuu

lola delova said...

patut la hebat berdebat.. orangnya pun hebat! terbaik!

cik violet said...

wow. kagum la. latar belakang bukan calang2 kot.

Cik Nur said...

xtengok pun semalam..pengsan awal..sbb terlalu penattt..hihih

SemutComel said...

yahh... saudara Rafizi Ramli memang terbaik. . . orang tak akan berani berkata kalau tiada bukti,sebab tu la belia berani cakap psl duit petronas ne. .memang ngam lah beliau menjadi pengarah strategik PKR hehe. . owhh ya entry yang menrik.. .

eMMe said...

hurm... berdebat erk... tak tgk lagik
akak bz skit, smpai emo2 la akak ari ni, skrg dah cool... akak tgk Bert, rileks je cool je kan... hurm.. boleh handle sendiri, tak cam akak, tak de tempat nak luahkan, blog/facebook jadi mangsa, Ya Allah, moga kau ampunkan dosa ku....

keli menari said...

thanks info.
ini baru kita boleh kata kan pemimpin berilmu.

nik rosmawati said...

rafizi ni mmg hebat.
ptt puji jugak KJ sebab dia jea yg berani berdebat.
bagus meraka berdua ni.still lagi blh makan bersama.

dwaty said...

tak tau pun... huhuhu.. takde astro... hehehe

novanexus said...

kenapa KJ sorang je yang berani..nampak nya macam pembangkang pula yang hebat dan kerajaan lemah sebab semua takut kedepan..

Mr.B[e]ave[R] said...

respect btol la ngan geng yang pandai berdebat ni...bukan senang nak berdebat...no win no lose...just a share of information

<a href="http://kainpelikatbiru.blogspot.com/>blog beaver</a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...