Bukan Blog Kamu: Kerana 20 sen.....................

Tuesday, September 3

Kerana 20 sen.....................

"Apala nak dihebohkan sangat dengan nilai 20sen tu?"
"Alaaa 20 sen je kecoh sedunia.. bukan naik 5 rengget ponn!!"
"minyak naik bising!! kalau rokok naik pesal tak bisinggg??"
"dah memang selalu barang naik.. minyak naik pun nak kecoh?"
"brim ada dapat jangan la risau minyak naik.. kecoh betul!!"
"kalau bising2 pun bukan boleh turun harga minyak pun.. dendiam suddey"

dan macam2 lagi ayat yang keluar untuk back up 20sen hahah...

ye anda berkemampuan.. anda orang kaya... nilai 20sen memang kecik..
tapi untuk kesan jangka masa panjang.. pernah terfikir...?
cemana dengan orang yang  lagi susah dari kita tu... siannya.. 
barang mesti naik.. saya peniaga pun mungkin akan naikkan harga
dah tu saya beli barang mentah pun naik.. maka kene la naikkan.. hihi..

oh ye anda orang senang... barang naik pun tak terasa sangat..
orang susah mesti terasa... mesti kene lebih ikat perut.. siannya..
rokok naik tu masalah pada perokok.. tak mampu ada pilihan
boleh pilih rokok murah.. kalau minyak naik.. memang tade pilihan..
rokok naik.. barang lain takde naik sebab pengangkutan pakai minyak
bukan pakai rokok untuk gerakkan kenderaan... 
minyak naik barang mesti naik.. macam tak biasa tau plak kan haha..

hmm kalau dulu nak balik kampung saya dari Perak ke N9..
boleh la rm50 sekali perjalanan... kalau 2 hala dah 100 kan...
minyak saja.. belum campur lelain lagi... tu pakai cik bibah ye..
sekarang dah naik.. maka lebih la dari tu belanjanya... kalau kereta lain?
anda orang senang.. takpela.. 20sen tak terasa sangat.... hmm :(

kita isi minyak bukan seliter... tapi berliter2...
kita isi minyak bukan sebulan sekali... tapi boleh kata tiap2 hari..
paling tidak 2,3 hari sekali bergantung pada perjalanan...
20sen tade kesan????? fikirkan semula ya....
nak harap brim?? phuii.. bukan semua orang dapat..!!
oh ye... anda orang senang... ptptn kann adooo hahahaha...


bandingkan dengan negara pengeluar minyak... sedihh!



 ape lagi hadiah misteri nak dapat lepas pru ni...
cukai naik... letrik naik... barang pun dah naik.. minyak lagi..
banyak lagi tahun ni sebelum pru 14.. oh malaysia masih aman...
bersyukurlah... masa pru kerajaan dah habiskan macam2 untuk kita..
macam2 kita dapat kan.. sekarang masa tiba untuk balas budi ya!
 ok janji dicapati.. babai...



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

10 2 ORANG KATA:

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

suka ker xsuka ke minyak nk kena isi juga yer x hihihi

Kakzakie said...

Sebelum undi macam-macam gula-gula ditabur bila dah dapat nak tak nak naik juga. Bukalah mata luas-luas wahai saudaraku semua.

Hadiah buat rakyat Malaysia yg baru menyambut 56 tahun kemerdekaan inilah dia dik...

Qhaifa Nur said...

naik lagi...lepas apa pula yang akan naik Bert...

Nisah Idham said...

*tak setuju minyak naek, sila keluar Malaysia. serahkan tanggungjawab rakyat pada Bangla/Nepal/ Indon dan sekutunya.

>> SIla berjimat!! Belajarlah bersyukur!

(tu jelah modal yang hado) lepas ni balik kampung naik beskal tua ye. roda besar. minyak pon xde.

Lynn Damya said...

Salam, sy sgt setuju dgn entry ni! mereka yg ckp mcm tu, mcm xpnh fikir utk jgka masa akan dtg..yelah, org senang kot~sy ni anak org yg berniaga juga, niaga di pasar mlm, even 20sen pon terasa jugak..hmm..

sy pon ada update entry psl isu harga minyak dan komen org ramai ni, klw sudi, boleh baca kat sini :

http://lynndamya.blogspot.com/2013/09/harga-minyak-naik.html

terima kasih :)

lupekanje said...

panas bila bicara tentang doposen ni kan...panas hati!

eMMe said...

naik 20sen pun effect bende lain pun naik la.. harga barang2 dapur pun.. grrrr.. geram la Bert..harga coklat tak naik kan?kan? heeee~

Cinta Misteri said...

sana sini org cerita doplocen. ada byk version plak tu. itu ini begitu begini, dh berlaku pown. skani tangki CiM kena byr lebih 10 hengget lbh dr sblmnya....klau sbln full tank 10 kali? huhuhu....boleh beli tumit tinggi!!!

Cik Nur™ said...

jgn tkejut kalau lepas ni harga barang pun naik..

Ct Noraishah said...

minyak naik gan sendiri semua barang akan naik huhu. Nape mesti minyak yang naik yae..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...