Bukan Blog Kamu: BAHAYA : Jangan luahkan kesedihan dalam internet

Friday, August 26

BAHAYA : Jangan luahkan kesedihan dalam internet

"pesal ape tak boleh?? biarlah saya luahkan di internet..
biar semua orang tau yang saya sedang bersedih dan berdukacita
nanti hati saya akan menjadi lega dengan meluahkan perasaan
saya di internet.. saya kan ramai kawan..pasti kawan2 saya dapat
membantu saya dalam kesedihan ini.. nape nak dihalang?"


ader orang berpendapat.. jika anda meluahkan isi hati anda di internet
sama ada di pesbuk atau di blog atau dimana2 sosial network
secara terbuka akan menjadikan anda lebih parah lagi...
bukannye melegekan perasaan anda yang gundah gulana itu..
malah akan menjadi lebih parah lagi... nak tau sebab ape...?


jika anda meluahkan perasaan marah atau sedih di internet...
kecenderungan anda diganggu emosi menjadi-jadi..
ini kerana anda pasti akan meluahkan perasaan tidak puas hati..
kesedihan hati dan kegeraman hati dengan menaip ayat2
cenderung kepada ayat emosi.. secara tidak langsung...
ini akan membuka pekung anda sendiri kerana anda telah
menunjukkan kelemahan anda di situ...


semakin anda meluahkan.. semakin seronok musuh2 anda
menyaksikan anda sedang bersedih berdukacita dan beremosi...
dan akan ade yang mengambil kesempatan di atas kesempitan anda itu..
maka berhati2lah.. jaga aib anda.. jangan sampai anda tidak sedar
yang anda sedang membuka pekung anda sendiri...


terutamanya yang sudah berumah tangga.. jaga aib suami atau isteri anda..
jaga aib ibu bapa dan adik beradik anda.. tak perlu cerita secara
terperinci dalam internet.. jagalah keluarga anda..
jika anda benci dengan keluarga anda sekalipun.. luahkan saja
pada yang terdekat.. tak perlu gunakan medium internet
sebagai jalan penyelesaian pemasalahan anda....


dalam anda tidak sedar.. luahan amarah dan kesedihan anda
akan menyebabkan emosi anda lebih terganggu...
sorok sket permasalahan anda itu.. jika anda sedang bersedih
kaji semula ape jalan penyelesaian yang paling mudah
selain daripada meluahkan di internet...


tak semua boleh diluahkan.. dan ade perkara yang boleh diluahkan..
jika anda berpangkat dewasa.. anda boleh fikir ape perkara
yang boleh diluahkan.. dan ape yang tak boleh diluahkan...
jika itu akan memalukan anda sendiri.. baik lupakan...


terutamanya yang suke mencarut meskipun menggunakan
simbol **** dan 1,2 huruf sahaja yang dipamirkan..
pembaca tidak akan membaca contohnye "F***ING"
"F bintang bintang bintang ING"
mesti orang akan membaca sepenuhnye kan kan kan??
so siapa yang mencarut sebenarnya haha...


secara jujurnya.. saya banyak kali meluahkan perasaan
gundah gulana di internet.. akibatnye...... hmm....
sekarang saya perlu berhati-hati.. supaya tidak terkena lagi..
setiap manusia ada masalahnye... jangan sampai anda
menjadi mangsa kepada pemangsa yang sedang
mencari kelemahan anda dan mengambil kesempatan
terhadap permasalahan anda itu... sekian...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

33 2 ORANG KATA:

:: Mrs.Eady :: said...

good advise...tumbs up :)

BERT said...

@:: Mrs.Eady ::

mekacehh

Jahidih Saili said...
This comment has been removed by the author.
BERT said...

@Jahidih Saili

sebab bila diluahkan mesti benda yang buruk2.. pastu ramai la jadi batu api...

seronok tengok musuh kecundang agaknye..

sYafIk-wAy said...

dulu2 je , skrg tak lagi . more to be pro . hehe

Kakkoii said...

barang sesiapa yang meluahkan perasaannya kat FB, sesungguhnya dia gediks!

-Ucapan daripada cikgu disiplin sekolah Kakkoii

haha teringat2 sampai sekarang seh

Miss Nadya said...

dulu nad salu wt cm tu..tp skrg ada gak tersasul..tapi cepat2 remove..:)

new entry :: #10 Spontaneous Thursday | ツ Miss Nadya Punyer Blog ツ

BERT said...

@sYafIk-wAy

ha same la.. hehe

BERT said...

@Kakkoii

amboi gedik dapatnye haha

BERT said...

@Miss Nadya

ha betol.. dlu slalu gak.. patu dah malu terus delete hehehehhe

mizzkechique said...

masa xmatang psl laman sosial ni dl, kerap gak luahakn perasaan.. skang xlg sbb mcm xrelevan.. ramai lak yg cucuk jarum..

BERT said...

batu api mmg ramai...

BeloG MTT said...

Setuju..Ada setengah orang yang bagi dia laman sosial dia hak peribadi dia tapi tak fikirkan tanggapan orang lain pada dia untuk long term.. =..="

Cik Purple Pinkypuff said...

a'ah kan.. betol jugak.. kalau dulu cp salu mcm tuh kat fb.. sket2 tak puas ati mula la tulis status pelik kat fb.. skg kat fb dah jarang.. tp kat blog pulak yg mnjadi2.. haha..:P

BERT said...

@BeloG MTT

tepat sekali... nanti lame2 kawan2 pun jauhkan diri...

BERT said...

@Cik Purple Pinkypuff

hehe besela.. saayya pon same gak

haslinda said...

dulu masa mula2 berblog pernah sekali lepas geram dalam blog. tp x de pn carut2 tu sume. n sy pernah terpikir buruk nye wat cam tu, then laju2 sy delete entry tu. hehe... just let bygones be bygones... :)

BERT said...

@haslinda

barang yg leps usah dikenang ye hehe

hafizudin said...

yup!
i agree with your point.
cuma untuk saya.
saya okay dengan luahan perasaan yang sekadar "cukup-cukup"

misalnya kalau sedih sebab putus cinta.atau cinta ditolak.

boleh luahkan sekadar sekali.
atau dua.

dan cuba luahkan dalam bentuk motivasi pada diri.

"ah.mungkin dia tidak ditakdirkan untuk aku.tak mengapalah. pasti ada yang lebih baik menanti"

(padahal hati tgh remuk ni)

kalau kehilangan orang tersayang.

"semoga arwah dicucuri rahmat.
aku perlu sokongan dari teman"

well that should be enough.
tak boleh lebih-lebih.
bimbang ada orang manipulasi kelebihan kita.

sekadar untuk luah rasa yang terbuku.
pada saya tak mengapa.

pada saya lah =)

BERT said...

betul ape yg awak cakap tuh... macam yang saya sebut dalam entry tu.. ader bende yang boleh diluahkan.. ader yang tak boleh..

jangan sampai kita luahkan boleh di pandang jelek oleh org lain...dan memalukan diri sndiri semula tanpa sedar..

silap2 yang bujang tengah mencari jodoh boleh dirijek oleh orang yang meminati si bujang tu.. sebab dah terbukak pekung sndri tanpa sedar..

dengan kata2 orang sekeliling boleh menilai kita ni siapa kannnnn??

hamzah ian said...

nnt dimanipulasikan org len. huuhuhuu

BERT said...

ye pandai...

K O R I E said...

a'ah ek.. tapi skang luah prasaan ni blog/fb dahjadi kebiasaan dah. susah nak mengelak dh

Niena Pengembara Ilahi said...

btul.. bnda tu dh jadi kebiasaan dah..nk kongsi cerita yg mgkin leh menginsafkan org leh tp jgn smpai mengaibkan diri sndiri.... tak prlu satu dunia tahu tntang kesedihan kte tu... luahkan kpd Allah... hati lbih tenang ... :)

Brilliant Marjan said...

salam..

setuju sgt2..sebenarnya dh lama sy perhatikan, ramai promote diri dlm fb/blog..mcm2 dorg share termasuk gambar2..ketika sy bljr business law (more to security of internet usage),seorg kwn berkongsi..pihak luar akn kumpulkan maklumat kita & gunakan maklumat tu utk kepentingan mereka..cth sebagai pengganas & sbginya..bayangkanlah..

penah juga seorg pensyarah menegur status kwn dekat fb dlm nada perli "i nak pegi shopping bla bla" sbb dia kerap update fb..actually, penysrah ni xsuka talking nonsense cause he love to share knowledge..dia kata better adakan sesi menjana minda & bincang benda yg bermanfaat sbb non muslim merancang byk benda tanpa kita sedar..

~jadilah org yg memberi manfaat kepada org lain..berkongsi bole tp berpada-pada =)

BERT said...

@K O R I E

terpulang pada individu itu sndri... kalo rase nak diri tu nmpak tak baik teruskanlah.. besok emosi terganggu lagi teruk ehhee

BERT said...

@Niena Pengembara Ilahi

yess tu yg paling bess

'mengadu pada Allah'

tu memang terbaeikk...

BERT said...

@Brilliant Marjan

sy suke hide status fb yang suke mengarut dan mencarut.. merimaskan.. tak abih2 dengan masalahnye..

bosannnn!! hehehhee bayangkan setiap 5 menet nak apdet status... gile status.. mmg la internet dia punye.. tapi kalo dah mengganggu mata ni saya hide kan aje../ hilang msalah kan

Syafiqa said...

Ayah pun kata, jangan tulis sebarangan kat internet, macam fb especially. Sbb bila kita tulis pasal sedih2, takut ada yg amik kesempatan, nauzubillah. Sy penah wat entri, "FACEBOOK, tak semua bende boleh tulis tau." yela zaman sekarang, semua nak tulis kat fb kan =_="

KAlau sudi bacalah :D

http://syafiqasmart.blogspot.com/2011/04/facebook-x-sume-bende-boleh-tulis-tau-p.html

btw salam ramadhan

HAFIZ ROShDi said...

betol tu bert...
sy mmg x suker pompuan cm gitu...
biasenye pompuan r..laki?xjupe agi..kalu ade pun..lelaki yg jenis..mcm pmpuan r..hehe
sy sound jer...mcm budak2 kot..
cth r:marah rumate sendiri pun nk kecoh dlm fb..1malaysia thu pasal dlm rumah yg patot thu beberape org tuh..malu giler.. kwn dier tu sah2 malu sbb kne sound dlm fb...die x sedar yg die memalukan diri die mase tu..

BERT said...

@Syafiqa

aah ramai org suke bergaduh dalam fb.. maki2 dalam fb.. secara tak langsung sudah bukak pekung sndri..

dlu2 ade gak buat... dah malu delete balik tapi bahasa tak kesat la hihih.. besela tak matang lagik

BERT said...

@HAFIZ ROShDi

laki pompan same je hafiz.. saya taip bende ni pon sebab dah lame peratikan dan diri sndri pon penah gak buat..

banyak kesan negatif dari posirtif.. tu pasal saya dah jarang apdet stastus kat fb dah.. malasssss

Zuelle Eusof said...

aku ada soalan nih nak tanya pasal status fb neh...fb user memang selalu post status dlm fb dlm apa jua bentuk emosi...marah, sedih,gembira dan mcm2 kan..ada juga yg suka buat2 hevoc dalam fb dengan status fb mereka...nak tarik perhatian la...aku pernah terkena dengan status2 begitu...bila aku tanya, apa maksud dia kat status fb dia tu?...setelah explain itu ini...eh,aku pulak yg dia kata terlalu sensitif dengan status dia kat fb...realistik la sikit kan...fb juga 'lahir' hasil dari rasa tidak puas hati terhadap seseorang...ye tak?.soalan nya;status fb:adalah luahan perasaan fb user, betul atau tidak?...kenapa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...