Bukan Blog Kamu: BAHAYA MAKAN SAYUR KANGKUNG!!!!!

KEDAI BABY ONLINE TERMURAH DAN POPULAR!!!

Wednesday, September 7

BAHAYA MAKAN SAYUR KANGKUNG!!!!!



Ish nape plak bahaya??
bagus la sayur sebagai fiber untuk tubuh kita kan..
saya cukup suke dengan kangkung..
lagi2 kalo kangkung goreng belacan...


tapi kalo dah macam kes kat bawah ni cemana ye..
tibe2 jadi fobia makan kangkung peberet saya nih ha...
nak tau ape cite jom layannnnn....
sekadar memanjangkan cerita sumber email saya...

Jika anda penggemar kangkung, tidak kira apa jenis kangkung, petis kangkung, kangkung cos, dll yang berkaitan dengan kangkung, mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda when you want to eat kangkung

Saya mendapat cerita ini dari seorang teman.

Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 hari menderita diarhea . Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarhea nya tidak sembuh.

Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini.

Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya diarrhea , anak tersebut tak lalu nak mahu makan, dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.

Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea , malam tersebut anak itu makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan xray, ternyata dalami usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil.

Doktor surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan medical apapun.

Akhirnya anak kecilmalang itupun meninggal dunia. setelah dikaji, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar. Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang sedap. Lintah hanya akan mati jika dibakar.

Di dalam usus anak tadi, lintah yang hanya dalam 1 ke 2 hari berkembang biak dengan cepatnya kerana menghuni didalam tubuh dan terus menghisap darah yang ada, doktor juga menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersihkan lintah yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu.

Jujur, sejak mendengar cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung menjadi berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid, tapi bagi Saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada, masih banyak sayur lain yang dapat kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan "lintah" yang terselip di dalamnya. Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk kita semua sebelum masak/makan kangkung. .

Best Regards,
Dr. Norni Abdullah,
Psychiatrist,
Hospital Tengku Ampuan Rahimah,
42500 Klang,
Selangor.






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

20 2 ORANG KATA:

..cik gugu.. said...

aiyooo satu2 nya sayur hjau yg sy mkn adalah kangkung.. so pasni rasanya langsung x mkn syur dah..

BERT said...

@..cik gugu..

boleh makan sayur kangkung tapi kene basuh betol2 la gamaknye... takut makan kat kedai punyela sbb belom tentu berseh

Jahidih Saili said...

seram..

Tentang Kita said...

sama gak klu masak pucuk paku..kena hati2 sbb lintah suka duk kat paku pakis cenggitu

BERT said...

@Jahidih Saili

sudah ajal itu budak makan kangkung boleh mati.. siyannye

Diana @ bilakukatacinta said...

betol ke? sebelom ni ada dengar jugak pasal lintah dalam kemaluan bdk perempuan yg main kat sawah padi..igtkan betul. tetpi palsu belaka... yg ni xtau betul ke x.. Nk sgt tau kewujudan Dr. Norni Abdullah..seorg psychiatrist..HTAR...

BERT said...

@Tentang Kita

oh yeke.. mekaseh sharing info itu... haruslah basuh dengan bersih.. biasanye kalo sayur saya mesti rendam dengan air garam.. petua org tua katenye

BERT said...

@Diana @ bilakukatacinta

boleh call atau cek dekat HTAR kenal tak dengan Dr Norni ni..

mizzkechique said...

seb bek mkn daun dia je.. haha

Miss Nadya said...

betol..sebab tu mak nad masak kangkung,kalau potong kat batang tu....mak akan belah dlu..takot..

new entry :: Rabu tanpa kata ツ

BERT said...

@mizzkechique

daun pun bahaya kot2 lekat pacat itu hehehe

BERT said...

@Miss Nadya

oh gitu ke.. tak pernah plak buat.. pasni kene hati2 la gamaknye biler nak masak kangkung tu kan

Munna said...

boleh je nak mkn...time nak masak tu belah dulu batang tu..kena rajin ckit lah

SoLy SoLicious said...

pernah bace cerita ni..sgt takot ..huhu

BERT said...

@Munna

ha beyol2.. pasni kene wat centu la kan

BERT said...

@SoLy SoLicious

mmg takot.. tu pasal sy tak suke sangat makan kat kedai.. baik masak sndri.. dijamin bersih

My Journal on my Travel said...

umm..menarik cerita ini..aq pun mmg pengemar kangkung...s'bnarnya, kalau kangkung dicuci dn di potong dgn teliti, masalah lintah tidk akn jadi.. Lintah memg suka bersarang tmpt2 sprti sayur kangkung ni..so, lebih baik masak sendiri dari makan dkat kedai..:))..just my opinnion je..hhehee

Farhan Zukri said...

arghh!! fakta yg tak menarik..kipas-susah-mati kangkung ni...huhu...makan kangkung masak kat umah je la camni..haram nak usik kangkung kt kedai makan dah..

ieta.my said...

erk... gelinya... saya nak share jugak boleh ek? menjadikan saya orang yg ke 157 kot share yang ni... geli dah nk makan kangkung lepas ni...huhu...

Mohd Hisham Mohd Hidzir said...

Kangkung ni ada 2 jenis sekarang ni, yang liar berada kat sungai atau parit, yg tanam secara teratur biasa nye kat kebun2, biasanya yg baiknya selamat untuk di makan tp yg kat sungai dan parit tu la yg kurang selamat untuk di makan, mari kita share bersama....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...