Bukan Blog Kamu: Nostalgia : Permainan Tradisional... wujud lagi kah?

Thursday, March 22

Nostalgia : Permainan Tradisional... wujud lagi kah?




Batu seremban…

Mungkin berasal dari seremban kot..

Tapi masa kecik2 tak panggil batu seremban..

Panggil batu semban jer…hihih…

Dulu2 siap ader pertandingan lagi kan…

Pernah gak terjoin..

Tapi macam biasalah dapat no SATU

Dari belakang hokey!!



Konda kondi / Patuk ayam

Tak pasti asal usul maner datang name tu..

Yang pastinyer kalo nak main mesti ader

2 batang kayu serta satu lobang khas

Untuk proses mensungkit kayu…

Yang tau main syokk kan?



Baling selipar

Fuhh memang kenangan betul main ni…

Permainan ni cume gune selipar sahaja

Sebagai mercu serta pembaling kepada pihak lawan…

Memang bess main nih!!

Kan kan kan kan??



Baling tin

Konsep main ni same macam baling selipar jugak

Cume kene pakai tin serta bola..

Selalunyer pakai bola tenis la kan…

Syokk main nih!!

Memang tiap2 petang mesti main

Kalo time tu musim main baling tin..

Abih tin2 kat tong sampah kitorang carik

Hahahahha…




Main getah

Ziropoin…biler nak setat main betul tak??

Hoh dulu memang raje la main ni..

Mesti jadik ‘ibu’ ahhaha…

Tu pasal boleh masuk lompat tinggi jadi wakil sekolah

Sebab petang2 pektis main menatang ni

Permainan ni la paling suke skali

Selalu yang main ni pihak wanita la..

Kdang2 je budak2 lelaki main kalo dia tau


Tutup botol

Haaaa ni mainan ni cukup pemes…

Kalo pegi kedai runcit mesti carik bende ni

Selaalunyer dalam 5 keping sudah…

Boleh main ramai2…

Syok lepak petaang2 kat kaki lima umah kawan2

Ataupon dalam rumah ker…

Memang layan abihh!!

Selalunyer diungguli oleh budak lelaki kan?


banyak lagi permainan dulu2 yang rasanya budak2

sekarang dah tak main lagi kan...........?



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

4 2 ORANG KATA:

mEiZ SHA said...

wenduuuuuuuuu nak main semua tue..:)

mizzkechique said...

br petang semalam nmpk dak² kt taman ni main baling selipar.. rs nk join je.. ingtkn diorg xknl dh menan tu.. hehehe

azam said...

:) nice....jarang dah budak sekarang main...main game je lebih

Masz Sidek said...

main getah tu selalu main dulu...sanggup beli getah pastu bawak kat sekolah... mula2 mesti sebut "ZERO POINT" hehehe...

bila main baling selipar pulak... badan mesti lebam sbb kena baling... ;P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...