Saturday, March 24

Fakta tentang KENTUT - 18PL

Ini bukan lawak.

Ini kenyataan!

Tapi nak tergelak pecah perut !!!

.......................................................................................

S: Dari mana datangnya gas kentut?

J: Gas ini datangnya dari beberapa punca: udara

yang dihirup, udara yang meresap ke perut dari

darah, gas yang terhasil dari reaksi kimia dalam

perut dan gas yang dihasilkan oleh bakteria yang

tinggal dalam perut.


S: Apakah yang membuatkan kentut busuk?

J: Bau kentut yang terdiri dari sejumlah campuran

gas hidrogen sulfida dan mercaptan. Lebih banyak

pengambilan diet yang terdiri daripada sulfur, lebih

banyak sulfida dan mercaptans akan dihasilkan

oleh bakteria dalam perut dan lebih busuk bau

kentut. Contoh: telur rebus. Kekacang akan

menghasilkan kentut kurang busuk tetapi dalam

jumlah yang besar.


S: Kenapa kentut menghasilkan bunyi?

J: Bunyi terhasil disebabkan getaran di pembukaan

dubur. Kekuatan bunyi bergantung kepada

kelajuan pelepasan gas dan keketatan otot di

dubur. Bunyi kentut bukan terjadi disebabkan

penggeleparan (flapping) pepipi punggung. Ini

adalah suatu kesilapan.


S: Kenapa kentut yang busuk selalunya lebih

panas dan senyap daripada kentut biasa?

J: Kebanyakkan kentut ialah dari hirupan udara

yang terdiri dari nitrogen dan karbon dioksida. Oksigen

pula diserap sebelum mencapai pembukaan dubur.

Gas ini tidak berbau walaupun melalui bahagian

yang kotor didalam perjalanannya ke pembukaan

dubur. Ianya keluar dalam bentuk seperti bebola

(bubbles) yang besar dalam suhu tubuh.


Seseorang boleh mencapai bunyi yang baik

(pitching tak lari) dengan cara ini. Suatu lagi ialah

kentut yang dihasilkan oleh tindakan bakteria.


Pembiakan dan proses penghadaman oleh

bakteria menghasilkan haba dan pelbagai jenis

gas tak enak. Bebola gas yang dihasilkan lebih

kecil, panas dan mempunyai kandungan hasil

proses tadi yang busuk yang lebih tinggi. Inilah

yang dinamakan kentut yang nakal, panas, Silent-

But-Deadly, jumlah yang terlalu kecil untuk

menghasilkan bunyi tetapi mempunyai bau yang hebat.


S: Berapa kali seseorang itu kentut sehari?

J: Secara puratanya, seseorang boleh

menghasilkan setengah liter gas kentut sehari yang dibahagikan

kepada lebih kurang empat belas kentut sehari.

Walaupun agak sukar untuk menyukat isipadu

kentut yang dihasilkan, mengira bilangan kentut

dalam sehari adalah lebih mudah.


S: Berapa lama tempoh yang diambil untuk

kentut kita dihidu oleh orang lain?

J: Kentut tersebar bergantung kepada faktor

atmosfera seperti kelembapan, suhu, kelajuan

angin dan arahnya, berat molekul kentut itu dan

jarak antara pengeluar dan penerima. Jika tidak

dikesan dalam tempoh beberapa saat, ianya akan

hilang ke persekitaran.


Namun ianya terkecuali

jika perlepasan dilakukan dalam ruang yang kecil

dan tertutup seperti di dalam lif, kereta atau bilik

yang kecil. Tempat-tempat ini menghalang

penyerapan ke persekitaran dan akan kekal

berbau untuk tempoh yang agak lama sehingga

diserap oleh dinding-dinding. Kenapa ada sela

masa 13-20 saat antara pelepasan dan

pengesanan bau oleh hidung?


Sebenarnya kentut

berbau semenjak ianya keluar lagi, tetapi

mengambil masa beberapa ketika untuk dihidu

oleh pengentut itu sendiri. Jika kentut boleh

bergerak dengan kelajuan bunyi, maka kita boleh

bau pada masa yang sama kita kentut.


S: Adakah benar sesetengah orang tak pernah kentut?

J: Tidak benar selagi mereka hidup


sumber : email saya hehehe

2 comments:

Anonymous said...

hahahaha..tak brhenti glak ble bce entri ni..:)

Abang Karu said...

hahahahahhahaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...