6 Cara Asas Membezakan Daging Lembu Dengan Daging Babi
Terdapat beberapa perbezaan asas di antara daging babi dan lembu.
Menurut Dr. Ir. Joko Hermanto, Dekan Jabatan Ilmu dan Teknologi
Pangan IPB di Indonesia mengatakan bahawa melalui mata kasar,
terdapat lima aspek yang dapat dibezakan antara daging babi
dengan daging lembU iaitu warna, serat daging, jenis lemak,
aroma dan tekstur. Berdasarkan perkara ini, fokus pengamatan
mereka diarahkan pada lima aspek tersebut.
1. Dari segi warna
Jika dilihat, daging babi mempunyai warna yang lebih pucat
dari daging lembu (lihat gambar), warna daging babi seolah-olah
seperti warna daging ayam. Namun perbezaan ini tak dapat dijadikan
pegangan, kerana warna pada daging babi biasanya disalut dan
disebatikan dengan pelumuran darah lembu, walau sebatian ini
boleh dihilangkan dengan merendam di dalam air. Selain itu, di bahagian
tertentu pada daging babi, warnanya mirip sekali dengan
daging lembu sehingga sangat sukar membezakannya.
2. Dari segi serat daging
Perbezaan kelihatan dengan jelas antara kedua-dua daging.
Pada daging lembu, serat-serat daging kelihatan padat dan
garis-garis seratnya kelihatan jelas. Sedangkan pada daging babi,
serat-seratnya kelihatan samar dan sangat renggang. Perbezaan ini
semakin jelas ketika kedua-dua daging direnggangkan bersama.
3. Dari lemak yang kelihatan
Perbezaan terdapat pada peringkat keanjalannya. Daging babi
mempunyai tekstur lemak yang lebih elastik sementara lemak lembu
lebih kaku dan berbentuk. Selain itu lemak daging babi
sangat basah dan sukar dilepaskan dari dagingnya sementara
lemak daging agak kering dan kelihatan berserat (lihat gambar).
Namun kita harus berhati-hati pula bahawa pada bahagian
tertentu seperti buah pinggang, lemak babi kelihatan
hampir serupa dengan lemak lembu.
4. Dari segi tekstur
Daging lembu mempunyai tekstur yang lebih kaku dan padat
berbanding dengan daging babi yang lembik dan mudah
diregangkan (lihat gambar). Melalui perbezaan ini sebenarnya
ketika kita memegangnya pun sudah terasa perbezaan yang nyata
antara keduanya kerana dapat dirasakan daging babi lebih
kenyal dan mudah direnggangkan. Sementara daging lembu terasa
solid dan keras sehingga cukup sukar untuk diregangkan
5. Dari segi aroma
Terdapat sedikit perbezaan antara keduanya. Daging babi
mempunyai aroma khas tersendiri, sementara aroma daging lembu
adalah hanyir seperti yang telah kita ketahui. Dari segi bau inilah
sebenarnya perkara paling penting untuk membezakan antara
kedua-dua daging ini. Kerana walaupun warna telah ditukar dan
dicampur antara keduanya, namun aroma kedua-dua daging ini
masih boleh dibezakan. Sayangnya kemampuan untuk membezakan
melalui aromanya ini memerlukan latihan yang berulang-ulang
kerana memang perbezaannya tidak terlalu ketara.
6. Ciri-ciri secara Umum
Secara amnya, bentuk daging babi yang diternak dan babi hutan
sangat mirip satu sama lain, sementara daging babi mempunyai
perbezaan yang cukup banyak dengan daging lembu. Namun ketika
kedua-dua jenis daging tersebut telah dicampurkan, apatah lagi
setelah disebatikan dengan darah lembu, kedua-duanya
(daging babi dan lembu) menjadi sangat sukar untuk dibezakan.
Hati-hati ya... jangan sampai tersalah beli....
8 comments:
yang pasti daging babi banyak penyakit...
mujurlah aku tak suka sangat beli daging... hehehe
baik makan ikan.. ehee
thankz for sharing...sekarang ni memang kene bjage2..
kene bjaga-jaga skit..
erk.. kena berhati-hati
lepas ni kena bhati2.. bila dah tahu mcm ni, kena lebih tliti.. :)
terima kaseh sudi berkongsi.. :)
huh! dunia sekarang macam2 boleh jadi. ada yang sanggup tukar daging babi dengan lembu. nice artikel. SHARE! thanks.
salam kenal =)
daging babi ni bau dia mmg len macam sket....huhuhuuu
Post a Comment