Bukan Blog Kamu: Nak buka puasa, tapi makanan diorder tak dapat! grr..

Friday, April 6

Nak buka puasa, tapi makanan diorder tak dapat! grr..

tiba-tiba saya teringat satu peristiwa ketika masih bujang
dan sedang bekerja di syarikat telekomunikasi di KLCC
suatu masa dahulu di mana saya pulang dari bekerja dan pada
ketika itu adalah bulan puasa dan ingin berbuka puasa di gerai
berhampiran dengan kawasan penempatan saya...

jam menunjukkan setengah jam lagi untuk berbuka puasa..
saya pun mengoder nasi goreng sahaja serta teh o panas
kalau tak silap pada masa itula...

tunggu punya tunggu nasi tak kunjung tiba.. tapi air dah dapat dah..
azan pun berkumandang menandakan masuknya waktu berbuka
puasa di sekitar KL dan yang sama waktu dengannya....
saya pun menjeling pada pasangan pakwe makwe agaknye kot..
yang datang lebih lewat dari saya sudah pun dapat makanan...
saya pun mula pelik serta hairan.. takkan nasi goreng saya tak sampai?
tapi kapel kat sebelah ni order lauk segala macam dah sampai?

maka saya pun meneguk air sedikit untuk berbuka puasa..
lalu saya pun panggil kakak yang ambik orer saya tadi...
"kak saya punya order nape tak sampai lagi?"
anda nak tau dia jawab ape???

sambil tersengih muke cammangang dia pun jawab...
"eh.. ade order ek.. order aper eh tadi?"

saya dengan rasa kecewa hatinya sebab nampak akak tu
dah catat ape yang saya nak order boleh pulak tanya soalan
camtu pada saya yang kebuluran dan tak bersahur pulak tu..

maka saya pun dengan muka penuh bengkek sekali berkata
"takpe la.. lain tahun saya order.. nah amik ni..!!"

saya pun letak je seringgit untuk bayar teh o panas yang
kalau di amati pada cawan itu macam tak berusik pun airnya..
dekat sejam saya tunggu boleh pulak itu jawapannya...
nasib baik boleh dikawal marahnya.. kalau tak maun saya
terbalikkan meja itu lalu mencurahkan teh o panas yang dah
suam itu ke muka kakak yang bajet tak bersalah itu...

dia mungkin kaget dengan muka saya yang macam sister ngensot
sebab dah berubah wajah maka dia cuba untuk ambik order balik..
saya pun merajuk dan berkata.. "tak payah... kedai lain bersepah lagi"

singgah di kedai lain bungkus dan balik makan di rumah..
sejak dari itu.. lalu depan kedai itu pun tanak...

banyak pengalaman saya merajuk dengan pekedai
mahupun penggerai atau juga penjual makanan
yang mana tak reti nak layan pelanggan ni...
kebanyakkannya saya mesti protes tanak beli atau
menyaun penjual itu dengan penuh amarah...
nanti saya cerita lagi hihi..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

9 2 ORANG KATA:

Saya Disini said...

xsabr nk tgu bulan puasa lgi..best rasanya

azam said...

hilang pahala puasa....hehehe

sebab hilang sabar.....cubaan utk orang berpuasa tu

LiNda said...

linda dgn BF pun pnah kene macm tu, tp bukn buln puasa..last2 kitorang keluar je dr kdai tu..tp bf linda sempat la sound pekerja tu. memang geram betul

fizafantagirO said...

sakit hati kan bila jd camni . mmg paham bila bln pose kedai penuh , tp sebagai peniaga dorang kena la alert skit ..

Izz Faizah said...

pehhh..kalo izz pun panas jgk..heee..tp mgkin lbih baik kte dtg awl utk order awl sbb kat rstoran mmg rmai planggan time nak bkak pose..pham2 je lah kan.. :)

Pka Rahim said...

hi..!
jom baca entry baru pka.

http://pkaemerald.blogspot.com/2012/04/ziela-make-up-by-pka-rahim.html

tq :)

ariana said...

mmg biasa berlaku dlm bln puasa yg mana mknnan lambat smpai lah..itu ini lah..agaknya terlalu ramai org dtg pulak dlm satu masa sekali gus..hanya sgelintir je yg siap booking..

izyantyPersonalTaste said...

kalau sy mesti dah rasa nak nagis sebab skit hati, dh la tengah lapar kan..

Cik Nur said...

pekara mcm ni, nur pernah lalui, cuma bezanya, nur dgn family time tu.

mmg geram..! dan bila dah jadi mcm ni, jgn haraplah nak pegi kedai ni lagi..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...