Bukan Blog Kamu: Amaran tsunami ditarik balik, rumah saya juga bergegar!

Thursday, April 12

Amaran tsunami ditarik balik, rumah saya juga bergegar!

status yang di update di facebook dan twitter mengatakan
amaran tsunami ditarik balik.. Alhamdulillah....
semoga saudara kita di Acheh sane selamat dari bencana
yang sangat menakutkan dan dasyat ini..
jika berlaku.. alamatnya malaysia kita pun turut terjejas nanti..
macam kejadian yang pernah berlaku pada tahun 2004 dulu..

rumah saya pun turut bergegar.. saya bersekedudukan
dengan cik asven saya di quarters guru yang mempunyai
4 tingkat dan kami menginap di tingkat satu sahaja...

petang tadi lepas keluar dari bilik air bermandi manda
akibat kepanasan di petang hari saya pun masuk ke dalam bilik
di mana cik asven saya sedang duduk di atas katil telah
bersiap-siap dan menanti saya untuk solat asar berjemaah..
tiba-tiba beliau bersuara dengan penuh pelik...

"eh nape katil ni bergoyang? sape yang gegarkan ni?"
lalu dia goyang2kan katil itu lagi untuk menguji dan diam semula..
"ehhh goyang lagi la.. ayang tak rase gegar ker? ada gempa bumi ni"
"eleh abang buat lawak ape.. mane ade goyang2.."
balas saya dan tergelak sebab ingat dia cuba buat lawak...
"eh betul la... cuba ayang duduk atas katil ni dan rasa sendiri"

lalu saya pun ikutla duduk dan tunggu goyangan yang dikatakan..
"aah la bang... goyang la.. tengok cermin tu goyang kiri kanan"
cik asven pun test lagi dan bersandar pula pada dinding...
saya pun melihat beliau bergegar bila beliau bersandar...
muka saya cuak.. dari tadi tergelak2 terus jadi seriyus..
tak jadi kami sembahyang kat rumah.. lintang pukang siap2
capai ape2 barang yang rasakan penting lalu kami turun ke bawah..
kami lihat semua penduduk di quarters sudah pun turun bawah..

dengan segera kami pun gerak ke rumah mak mentua saya
yang di kawasan perumahan tak jauh dari tempat kami tinggal..
mak mentua saya juga turut rasakan gegaran itu...
bila kami layan berita tv1 pukul 5 petang memang betul lah
ada berlaku gegaran di acheh dengan kadar 8.9 richter gitu..

kita tunggu berita terkini di mana2 bahan media..
setakat ini semuanya masih selamat dan amaran tsunami
pun sudah ditarik balik nampaknya.... sama2 lah kita berdoa
agar kita semua dilindungi dari bencana yang dasyat itu... aminn




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

3 2 ORANG KATA:

Cik Nur said...

Alhamdulillah...
harap semuanya dalam keadaan baik...

di Taiping pun gegaran kuat terasa..
gegaran kedua sekejap je...

Karukord Jagau's said...

alhamdulillah....harap2 tsunami tak berulang lgi...amiiiin

shark said...

syukur akak dan family selamat.
nasib baik skarang dh ada sistem amaran tsunami..
8.9 skala tu mmg besar.
ptt ler bleh rasa sampi ke malaysia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...