Bukan Blog Kamu: Nostalgia : Gam Kanji

Monday, April 16

Nostalgia : Gam Kanji

kanak-kanak yang hidup atau lahir tahun 1880an dan 1990an..
masih kah anda ingat dengan gam kanji ini...???

ada pelbagai warna yang disediakan untuk membaluti gam ini...
kuning.. merah.. hijau.. biru.. dan lain-lain lagi...
sama ada membeli sendiri dengan harga 10sen atau 20sen...
atau juga membuat sendiri gam kanji menggunakan tepung kanji
dan juga tepung ubi.. zaman dulu semuanya boleh dijimatkan..

masa tu nak beli gam cair yang terisi dalam botol pon rasanya
mahal.. padahal harganya ada yang 50sen, 60sen tengoklah
pada brand dan juga kedai itu menjual harga gam cair itu..
kalau beli gam yang harga singgit dan ke atas dah rasa macam
orang kaya dah ada gam mahal hahaha... bangga je bawak pegi sekolah..

gam ini sangat berguna apabila dalam pendidikan seni..
dan apa juga aktiviti untuk gam menggenggam...
ntahla.. dah jarang pegi bahagian alat tulis sekarang ni..
ada lagi ke jual pun tak pasti dah gam ni...



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

11 2 ORANG KATA:

azam said...

ada jual lagi ni....hehehe

banyak lagi

charmyiex said...

bert...yg tahun 1880an masih idup lg ke skg nih?? hik hik...sila cek balik tahun tu...baru je charm nk angkat tangan charm thn 1983..

Tentang Kita said...

masa sek rendah thn 1989.....abah yg buatkan gam nie..simpan byk2 dlm botol

Yaya Azura aka Naz Azra said...

ada lgi jual gam nie..harga sekarang 20sen..
dulu mmg berkira kan nak beli gam yg 60 sen tu..rela kotorkan tangan beli gam kanji nie..pulak tu seposen je harganya..

Karukord Jagau's said...

Ada lg ek gam ni....
Huhuhuuu mana nk carik...

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal. gam macam ni ade jual lagi ke, macam best je..nak cari kat mane ye. i dah follow blog ni,follow i balik ye..tq..:D

Cik Nur said...

lagi satu yg dlm bekas cedok2 tu..siap de sudu lagi..cantik juga yg tu..hihi

xtahu skarang ade ke tak lagi..

Masz Sidek said...

susah nak jumpa gam ni lagi...
ingat dulu... simpan gam ni dlm beg... bila tak tutup dgn betul atau bocor... habis dlm beg kotor dgn gam ni...

Wanieys said...

hikhik wanieys guna gam ni time sek rendah..

LiNda said...

hehe, linda pun penah wat sendri dlu gam kanji

BERT said...

hahaha silap taip lak.. 1880an zaman sebelum merdeka kan..

nak edit ke tanak ek.. biarlah ek... ehhe sori over eksaitet sampai silat tahun... yang benarnya tahun 1980 an...

ha yang ada sudu pon nostalgia gak tuh.. hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...