Bukan Blog Kamu: December 2012

Monday, December 31

Cara Nak Bezakan Madu Asli dan Palsu!


Ok sekian..harap dapat bezakan madu tersebut hihihihi...
Entry terakhir untuk 2012 besok dah jadi tahun depan..
Maka Selamat Tahun Baru untuk sumorang..
Ketemu lagi tahun depan yaaaa!!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, December 28

Aktiviti hujung tahun 2012


Sekolah nak mula balik kan... alaaa.. (saya plak yang gelisah?)
lama cik abang cuti.. nanti nak sekolah balik.. mesti rinduu...
hakhakhak.. padahal duduk dalam quarters sekolah jugak.. *gediks*

Esok nak ke kuala kangsar sampai ahad ni ikut cik abang 
ada meeting di situ.. cik abang meeting hal sekolah, 
saya dan nawfal berdating dalam bilik hotel laaa nanti.. 
sebaik ada wifi free boleh la buat entry autopublish banyak2 hihi

Selamat tahun baru.................!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Kenapa duit Nuffnang tinggal kosong? arghhh tidakk!!


Dahla kosong!! pastu tukar jadi NON-GLITTERATI plak tuuu...
ape da jadi ni haaaa?? arghhh tensennnn tensennnnn!!
Rileksss rilekssss............ tarikk napasss.... hembossss wuhuuuu...

Cemana tak kosong....! ni dah kali ketiga saya klik CASH OUT..
sebab dah 2 kali apply 2 kali jugak kene reject.. dah tanya dah kenapa
dan saya dah dapat jawapannya.. ok fine.. tunggu lagilah nampaknye..
bebaru ni saya klik lagi cash out untuk kali ketiga... harap-harap mengharap
 kali ni tak kene rijek lagi.. bile la nak merasa duit nuffnang ni.. haiya!!

Yang pelik kenapa saya tetiba jadi NON-GLITTERATI plak ni?
sebelum ni sememangnya GLITTERATI member la... isk isk!!

Sabar separuh dari Iman.. Tak lari gunung dikejar..
macam2 ayat la nak pujuk diri sendiri hihi.. tunggu lagila... hmm




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, December 27

Kenangan 2012.. Selamat datang tahun 2013

Memori sepanjang tahun.........


JANUARI
1. Ada family day di Port Dickson..antara kenangan terakhir 
 bersama atuk saya yang baru sahaja meninggal dunia laswik..
2. Ulangtahun cintan cintun Bert dan Amey yang ke 9..
tahun depan boleh sambut lagi... Insyaallah...

FEBRUARI
1. Adik bongsu saya bertunang pastu terus dapat berita gembira
bila pulang dari N9 ke Perak.. Saya akhirnya mengandung...

MAC
1. Percutian kami lakimini ke Hatyai dibatalkan... seddey!

APRIL 
1. Saya menang Shell RM20,000.. (klik link kalau tak baca lagi hihi)
2. Ulangtahun perkahwinan Bert & Amey yang pertama kali..
3. Irine Nadia datang singgah baca blog ni hehe.. *gayat sangat*


JUN
1. Meronda di Pulau Pinang 5 hari 4 malam tapi masa tu saya
 demam teruk maka jadi 3 hari aje.. gagahkan jugak berjalan demam2.. 
balik dari PP saya terus ke spital terdekat dengan umah untuk cek 
tapi akhirnya ditahan ward.. kesiannnn hihihi

OGOS
1. Ulangtahun BUKAN BLOG KAMU yang keempat...
2. Saya dapat penyakit masa peknen.. maka tak dapat 
puasa penuh..cuti seminggu sebab kene makan ubat isk isk isk..

SEPTEMBER
1. Buat pemeriksaan di hospital putrajaya sebab sakit perut
yang amat sangat... nasib baik tak bersalin awal.. kalau tak........


OKTOBER
1. Selamat melahirkan baby boy yang pertama... syukurr.....
2. Keajaiban melanda apabila anak saya memilih namanya sendiri..

DISEMBER
1. Saya baru kehilangan atuk tersayang dalam bulan ni.. ALFATIHAH..

*Perkataan yang ditebalkan adalah link pada kisah tersebut*

SELAMAT TINGGAL 2012... SELAMAT DATANG 2013!!!




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, December 26

Wordless Wednesday # Keluarga Baru 2012





Baru dapat tangkap gambar bertiga.. alahai si tonet tu tido plak!
Kejadian minggu lepas nak balik Perak dari N.Sembilan...


ok buybuy... Selamat Tahun Baruuu..........................!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, December 24

Al-Fatihah.............


Pemberitahuan....

Saya baru kehilangan atuk saya pada pagi Jumaat yang lepas 21/12/12
pada pukul 6.20 pagi.. terima berita jam 6.30 pagi...
Arwah meninggal dunia di usia 93 tahun akibat penyakit gout
dan sakit tua dan telah disemadikan lepas sembahyang Jumaat...

Tapi sayang sekali.. tibanya saya di kampung agak lewat.. 
perjalanan dalam perlumbaan dari Perak ke Negeri Sembilan
tak sempat melihat atuk saya buat kali terakhir... tibanya kami, 
arwah sedang dikambus.. saya cuma dapat perhati dari jauh
dalam kereta sebab pegang si baby.. hanya iringan doa mengiringi...

Semoga roh atuk dirahmati Allah di hari Jumaat yang mulia..
ditempatkan dalam kalangan orang beriman... Al-Fatihah...........





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, December 21

Sekarang.. Saya dah terima hakikat...!!


Sebelum mengandung... 
Bergantung pada cuaca.. kalau sejuk memang tak minum
la air sejuk.. bila cuaca panas semestinya la air sejuk..

Semasa mengandung..
Tiap masa minum air sejuk.. kalau minum panas, mesti disusuli 
dengan air sejuk... sebab peluh yang keluar bila minum air panas
 bagaikan peluh seorang juara larian 1500 meter.. panasnya badan!!


Tatkala berpantang...
Memang tak minum air sejuk.. tapi peminum air mineral..
tak layan air masak sebab tak hilang langsung dahaga..
 pernah gak try sesudu waktu cuaca hangat gilak.. try sebab 
nak basahkan tekak.. rasanya sejuk sampai ngilu2 gigi...

Selesai berpantang...
masih peminum air mineral bergelen2.. penah jugak minum sejuk
tapi saya dah terima hakikat yang air mineral tak sejuk
adalah air yang terbest untuk tekak saya sekarang..
tidak lagi air sejuk, berais mahupun air dalam petiais...


sekian cerita air sejuk di hari Jumaat yang mulia ini........................





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, December 20

Isaac Nawfal - Dua Bulan


Kejap je dah masuk 2 bulan 5 hari arini..
semalam buat checkup dan cucuk 2 bulan untuk beliau..
sebelum dicucuk saya dah tarbiyah nawfal awal2..

"jangan gelak2 sengih2 ya.. jap lagi awak tu nak kene cucuk..
jangan nangis kuat2 macam aritu tau.. malu sumorang dengar..
nawfal kene kuat okeh.... baru la boleh jadi abang long ya"

sengih2 je dia.. harap2 dia paham la bebelan bonda dia ni..
dan bila dicucuk seperti yang diharapkan.. beliau cuma merengek
aje.. takde dah jeritan batin beliau yang nyaring lagi mengerikan..
bagus anakanda bonda ni... dengar cakap bonda kamu ni ya! fuhh lega!

asven : aik dah cucuk dah ke?

saya : dah.. amacam pelik tak? dia takde pun jerit macam aritu..

asven : la... ingatkan belum.. tunggu je ni nak dengar jeritan dia..

saya : kali ni tengok jarum kecik je.. aritu besar gedabak jarumnya
tu pasal jeritnya kuat.. kali ni kecik.. mungkin tak rasa sakit sangat..


Perkembangan beliau setakat ni yang saya teringat...

1. Berat nawfal masa dua bulan ni 5.2kg aje..
masa umur sebulan dulu cuma 4kg aje..

2. Kadang2 terdengar ada sebutan perkataan dari mulut dia
contohnya PUPU, HELEH, GIYA, HAGU, DEDI, BUNG, ATDEH,
NGGAK dan juga UMBEK... (gayat bondanya semua nak rekod)

3. Tersengih lebar bila diagah macam gambar atas ni..
tak sabar nak tengok beliau ketawa terbahak2 plak..
selalu tengok dia ketawa mengekek2 dalam tidur aje.. 

4. Nawfal suka jugak menyembang tapi bahasa dia la.. bila kita dah
 tak layan.. dia akan panggil kita balik ajak nyembang.. haa ikut
 perangai mak apaknye la kuat nyembang potpetpotpet..

5. Suka buat memek muka bila pandang kamera berflash aje..
bila guna kamera takde flash sori la dia tak layan.. tak perasan la kot..
leh tengok album dia dalam pesbuk saya kalau rajin pegile tengok..

6. Orangnya penggeli.. usik perut dia mesti menggeliat kegelian..
cium pipi dia mesti dia jelir2 lidah buat muka geli2.. haha lucu banget!

7. Sangat rajin ketawa mengekek dan tersengih2 dalam ketiduran.. 
terlampau kerap dan selalu sangat tiap kali tidur pulak tu..
bikin hati saya cemburu je tengok mukanya ada senyum selalu..

8. Pernah buat menggeliat ala2 goyang inul mahupun joget lady gaga..
tapi sayang saya takpat tengok.. daddy dia yang cerita.... hishh!

9. Makin kuat menyakat.. suka kasi saya terperanjat sebab nak saya melatah
dan menjerit terlolong2.... ehhh silap.. ni perkembangan daddynya! larikkkk

dah tuje la.. lelain ntahla.. apemende lagi tah lupe.. layan gambar je la ye..






 sekian laporan Isaac Nawfal dua bulan........



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, December 19

Wordless Wednesday # Kasih ibu kekal abadi


Meskipun mereka tak sebulu tapi anak beranak ni tetap berkasih sayang..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, December 18

Minyak YuYee Cap Limau Ada Tiruan?

camgini kisahnya.. saya guna minyak ni untuk si nawfal,
sebotol dah habis guna.. beli yang baru.. ada la pakai seminggu..
tiap kali pakai dia menangis.. saya anggap dia kegelian bila
saya usap perut beliau dengan minyak.. sebab tu dia nangis..
Tapi saya silap... rupanya dia nangis sebab minyak tu panas macam
 minyak cap kapak panasnya bila saya test kat perut sendiri..

ishh takkan panas camni minyak untuk bayi..??
mintak asven beli baru.. pastu saya compare..
sama tapi tak serupa.. bezanya dari segi bau..
satu bau tengik.. satu lagi wangi bau limau la!
dan yang penting tak sepanas yang dibeli sebelum tu!
haa... tiruan kot saya terbeli... sian nawfal....
terpakai minyak panas.. tak sangka plak ada yang tiruan..

tak mau dah beli minyak tu kat mall besar tu.... ishh!!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, December 13

Alamak.. hadiah kahwin kini terguna!




setahun 7 bulan dah berkepuk dan bersawang malahan berabuk 
dalam stor baru nak guna hadiah kawen abang saya kasik..

proses pemasangan yang takkan reti saya nak pasang..
maka tugas cik laki la memasangnya ya tanpa mannual
kononnya.. maka diguna sahaja akal logik mana nak pasang..



ok dah siap dipasang.. ok Nawfal jom jenjalann!!




Pesanan ringkas dari tuan blog...

Tak dapat nak online buat masa ni... cuma entry autopublish..
nanti dah pulih semangat.. saya online semula ya.. daaaa



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, December 10

Lain dahulu... Lain sekarang...



Lain dulu lain sekarang.. tak semestinya dulu begitu sekarang begitu..
mungkin yang dulu begitu.. sekarang mesti dah begini..
jangan samakan dulu dan sekarang.. mesti ada yang berubah..
alangkan teknologi semakin berubah ini kan pula yang begelar manusia..

jangan pandang guna hidung.. pandanglah guna mata yang diberi..
nilailah dengan hati yang suci.. bukan dari hati yang tuli..
kalau dulu dia miskin... mungkin sekarang dia dah kaya raya..
kalau dulu dia bodoh.. mungkin sekarang dia jadi bijak pandai...
kalau dulu dia jahat... mungkin sekarang dah berubah jadi baik..

Hidup ibarat roda... sekejap di atas.. sekejap di bawah..
jangan ego sangat bila di atas.. kenangkan balik waktu
berada di bawah.. betapa susahnya nak berada di atas...

Tuan blog : saje-saje je............. hihihihihi





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, December 6

Roti sedap dari Bangkok.. sekali makan mesti nak lagi..




ingin kan kelainan pada jamuan anda...??

inginkan keunikan pada menu anda untuk sarapan pagi??

inginkan sajian yang amat menyelerakan pada minum petang anda??


marilah sesame kita menyaksikan roti hebat dari Bangkok

dengan kretiviti mereka untuk mengubah suai selera 

menjadi menyelerakan tekak dan halkum masing2.... 


kata orang lain yang pernah rase.. walopon roti itu sebegitu rupa..

tapi rasenyer sungguh enak sekali.. sekali cuba pasti wajib nak lagi...


apa lagi anda?? 

tepuk selera tanyalah perut anda....


v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v











tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

amacammm?? sedappp kannnnnnnnnnnnnn??


*pengsan*







Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, December 5

Wordless Wednesday # FENOMENA DURIAN CREPE?


SEDAP SANGAT KE?

TAK PERNAH TRY LAGI LORH!!... *ketinggalan*

SAPE PENAH MAKAN CER CITE SKET MEH...



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, December 4

Binatang Susah DIBUNUH!!





harini nak kasik pendedahan pasal binatang2 dalam dunia
yang dikatakan sukar dibunuh ... yaka???

-autopublish-





Tree Weta
Binatang yang sangat menyeramkan. 
Darah Tree Weta mengandungi protein istimewa
yang air dibadannya tidak boleh dibekukan.
Ini bererti, kiranya menda ni dibekukan sekalipun,
darah dibadannya masih mengalir dan berfungsi seperti biasa.
Ketika beku, otak dan hati menda ni tidak berfungsi,
namun ia akan kembali aktif selepas ia cair.
Ini membuktikan, menda ni boleh mati atau dibunuh,
tetapi akan hidup semula.. Seperti zombi!




Water Bears
Water bears adalah binatang air yg mikroskopik dan ia sangat susah dibunuh
malah tidak boleh dibekukan. Menda ni bleh bertahan pada suhu
-273 darjah celcius. Malahan bom nuklear pun tidak mampu
mengapa-apakan menda nih. Ia boleh kembali ke bentuk kering

dan semasa dibentuk ini ia kebal terhadap radiasi.
Menda ni juga kebal terhadap nitrogen cair dan asam mineral.




Lungfish
Lungfish boleh hidup tanpa air selama 6 bulan.
Hanya dengan sedikit air, natang ni boleh hidup kembali.




Immortal Jellyfish
Immortal bermakna abadi, dan ubur-ubur nih mmg seperti namanya,
tidak boleh mati. Menda ni lahir dan membesar seperti biasa.
Namun hidupnya tiada pengakhiran.
Ia akan kembali ke bentuk polyp (bayi ubur2) dan
hidupnya akan bermula semula dari awal!

sumber : email

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, December 3

Ketika Saya Menjadi Seorang Bayi Pula!!



-autopublish-

Saya dikeluarkan dari perot amma saya pada 25 mac tahun 1984
pada pukul 1.05 pagi... (anak saya lahir 1.06 petang la pulak)
tiada perkara yang pelik cuma ingatan saya ketika saya bayi agak pelik..
gambar saya berumur 6 bulan sedang didukungi oleh amma saya.
bila saya melihat gambar itu buat saya teringat 1 kejadian lalu
saya pun bertanya pada emak saya ketika saya kanak-kanak..

"gambar ni masa kita baru balik dari hospital kan...?"
mak saya pon pelik cemana saya boleh tau..
"memang betul pun.. cemana ko tau?" mak saya tanya
"sebab ingatla..kene dukung baru balik spital.. sampai je
 rumah, alang (abang saya) nak ambik gambar kan?"
bila saya cakap saya ingat dia tak caye sebab
saya kecik lagi umur 6 bulan.. tak logik la boleh ingat plak kan?
hakikatnya.. apa yang saya cakap semuanya betul.. memang ingat hihi

Abaikan kejadian pelik saya seorang budak yang ingat masa zaman kanak2..
Moh layan gamba sayer masih bergelar seorang bayi...








Gambar lama... so kualiti tak berapa cantik banget la ya..
bila tengok anak sendiri.. ada rupa sendiri ker??
ada cakap ikot muka saya.. ader cakap ikot muka ayahndanya..
 kalau saya cakap... budak nopal ni campuran wajah
mak apaknya kot.. lum jelas lagi ikot sape.. budak baru sebulan.. 




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...