Bukan Blog Kamu: Pernah anda jadi pelajar DARJAH SATU?

Thursday, January 3

Pernah anda jadi pelajar DARJAH SATU?


sori ni gambar pinjam dari google hihi

Sudah masuk 2013.. Tanak citer pasal azam baru…
Asal tahun baru citer pasal azam baru..
Asal azam baru jer tahun baru…hihihi

Tengok kat berita semalam budak2 darjah satu masuk sekolah..
Beberapa fenomena yang biasanya terjadi pada budak2
darjah satu mungkin juga pada anda…sila ngaku…
tak ngaku tape.. kalo ngaku apesalahnye..

1.       Mak apak teman sampai abih sekolah duduk depan pintu
kelas skodeng anak tengah belajar atau tengah menangis..

2.      Tak sempat atau takut nak tanye cikgu boleh kencing atau berak..
sudahnyer dalam seluar atau kain juge tempat najis2 itu dilahirkan…

3.      Situasi termenung, tersedih, tergembira lebih, tertakut,
terkilan, terpedaya apabila duduk dalam kelas..macam2 gaya…

4.      Sudah mula usha2 tengok wajah2 awek2 cute atau pon
balak2 jambu yang boleh dibuat jodoh satu hari nanti..

5.      Ade yang langsung tak tumpu perhatian pada cikgu yang mengajar
sebab mata tak lepas2 pandang parent di luar kelas takut mereka balik..

6.      Bawak bekal serta botol air yang berbentuk henpon gedabak atau
aper saje botol air yang kaleful yang ader nyot2 lalu gantung di leher

7.      Sebelum pegi sekolah mesti mak atau pembantu siapkan dengan
rambut tersisir rapi kalo lelaki sikat tepi.. kalo perempuan tocang 2
kiri kanan serta muke penuh bedak tompok2 sane sini….
kalo yang bertutup kepala yang lelaki mesti pakai songkok kulop..
samela dengan perempuan pakai tudung skaf mesti tutup dahi..

8.     Hari pertama sekolah sangat bertatasusila serta tawadu’..
tapi bila dah seminggu sekolah dah ramai kawan mula carik gang

9.      Sangat skema dan takut dengan senior2 walopon senior baru darjah 2..
 dulu budaknya besar2…baru darjah 6 tapi macam tingkatan 3..

Anda pula cemana? Macam kat atas ni jugak kah?
Saya pun lebih kurang camni jugak hihihi..
Seronok kan kalau teringat masa darjah satu masuk sekolah..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

13 2 ORANG KATA:

MizzTina said...

sy adalah pelajar yg tkt dgn cikgu.. miahaha

Mrs Lurve said...

xingat dh mcm mana ragam masuk darjah 1 dulu hehehehehe

are_lin@yu said...

masa dulu baik ja tau..xngis..hihi

Kakzakie said...

Kakak dulu darjah satu dah ok sebab sebelum itu dah masuk sekolah macam pra jugalah kalau sekarang. Bapak kakak dulu jual papaya di sekolah jadi dah kenal cikgu - selalu jumpa so tak takut dah boleh main kejar-kejar sampai kocek baju terkoyak (dulu kakak pakai baju gaun).

maya amir said...

anak nombor 2 masuk drjh 1 tahun ni.. semalam 1st day die..alhamdulillah, rilek jek, sebab ade geng dari pra sekolah.. kalau tadek geng, meraung jugak agaknye tu..hehehe..happy new year dear!!:)

Kesuma Angsana said...

he he seronok kalau ingat zaman tahun satu dulu

nik ros said...

nik dulu masuk darjah 1 tak ade mak dan yah teman pun. diorg hantar kat dalam sekolah jea pastu jalan la sendiri pi kelas. sbb sebelum ni akak dah tunjuka kat mana kelas :)

AkuBiomed said...

Bila lihat anak-anak masuk tahun 1 teringatkan kepada diri sendiri ketika memasuki darjah satu.

Cik Nur said...

Nur dulu teriak tak mau2..hahahahha..
malu ingt balik...hihih

ct kektus said...

masa darjah satu dulu, tak takut pon. sebab kawan2 semua dah kenal dari tadika. heheee

hebak jugak diri ni kan. kahkah :D

lelamaisara said...

heheheh...no 2 ngan no 6 tu ade..hahahaha

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

dulu naik drjah satu wani ok jer xnangis pun hehehe

MaMa Rey said...

dulu masa masuk sekolah kelas tahun satu tak ada menangis sebab mak bapa mengajar di sekolah yg sama saya bersekolah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...