Bukan Blog Kamu: Kaitan Perniagaan Shaklee dan Sejarah Perdagangan Negeri Melaka

Thursday, February 13

Kaitan Perniagaan Shaklee dan Sejarah Perdagangan Negeri Melaka


Kalau cerita bab perniagaan.. kita sebenarnya patut berbangga
kita ada contoh usahawan terbilang.. Nabi kita Muhammad S.A.W..
Sifatnya yang terpuji, tidak pernah berdebat atau bertengkar,
sentiasa senyum, jujur, amanah, tidak bersumpah palsu, dan banyak lagi...
Perniagaan adalah sunnah.. 9/10 punca rezeki pun dari perniagaan...

Itu kisah Nabi kita... ada lagi yang boleh kita bangga kan...
suatu masa dahulu Melaka adalah salah satu pusat perdagangan
yang terkemuka di Asia Tenggara pada abad ke 15 masehi..
Belajar sejarah kan? jangan tak tau pulak ye hehehe...
sebenarnya perniagaan Shaklee ada kaitannya dengan perdagangan
di Melaka... yeke? betul ke? ok mari kita semak sama2...


KEDUDUKAN GEOGRAFI YANG STRATEGIK
MELAKA - jadi tumpuan pedagang dari Timur dan Barat..
SHAKLEE - lokasi perniagaan kita juga strategik.. kita boleh
berniaga sepenuh masa atau secara sambilan di mana sahaja kita berada..
ada sistem online dan juga ada cawangan di beberapa tempat 
di Malaysia ni.. mudah kan dapat barangan Shaklee??

PEMIMPIN YANG BERWIBAWA
MELAKAParameswara, Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah serta
 Bendahara Tun Perak telah Berjaya memajukan Melaka menjadi pusat perdagangan
 yang terkenal di serata dunia. Para pemimpin tersebut menjadi tulang belakang 
yang membawa kepada keagungan politik dan ekonomi Kesultanan Melayu Melaka.
SHAKLEE - Dalam perniagaan Shaklee juga kita ada leader2 yang hebat 
dalam membantu kita untuk berjaya dalam perniagaan Shaklee..Mereka
akan memimpin anak2 Shaklee mereka sehingga ke tahap mereka sekarang..
Mampu menjana pendapatan sehingga 6 angka kateko.. sape tanak kan?
anda rajin anda dapat.. setimpal dengan usahanya.. carik leader2 
yang hebat supaya anda hebat seperti leader2 anda...

PERANAN DAN PENGARUH AGAMA
MELAKAPengislaman Parameswara telah menyebabkan ramai pedagang
 Islam telah memindahkan kegiatan perdagangan mereka ke Melaka dari 
Sumatera Utara. Pada masa itu saudagar-saudagar Islam merupakan
 pedagang utama di Melaka. Kedatangan mereka menjadikan Melaka 
sebagai pusat perdagangan yang penting di Asia Tenggara.
SHAKLEE - Pengaruh agama dalam Shaklee? Shaklee bukan sahaja
mengajak kita berniaga semata-mata malah ia juga mengajak kita
mendekatkan diri dengan Tuhan.. Amalan rohani yang diajarkan 
membuatkan kita lebih tenang, malah rezeki yang kita dapat diberkati,
amalan sunat2 harian, berzikir, bersedekah dan lain2 itu 
merupakan saham kita di akhirat kelak... Allah pemberi rezeki..
maka mohon lah pada Dia.. Insyallah, dengan kesungguhan dan niat kita
yang betul akan diperkenankan olehNya.. aminnnnn....

HUBUNGAN PERSAHABATAN
MELAKAMelaka mendapat pengiktirafan dan perlindungan China daripada 
ancaman musuh. Melaka telah diselamatkan daripada ancaman Siam.
 Suasana yang aman dan damai yang wujud membolehkan perdagangan berjalan
 lancar. China juga telah menggalakkan kedatangan ramai pedagangnya yang 
membolehkan wujudnya perkembangan perdagangan dua hala.
SHAKLEE - Perniagaan Shaklee ni kita tak buat kerja sorang2.. tapi secara
berkumpulan.. bina hubungan yang baik sesama ahlinya ibarat sebuah keluarga... 
apa sahaja masalah yang diadukan kita akan dibantu sebaik mungkin
jadi tak takutlah sebab kita akan sentiasa diberi semangat dan motivasi
agar berjaya dalam hidup di dunia dan di akhirat...

PENGURUSAN DAN PERDAGANGAN YANG CEKAP
MELAKA - Ramai pedagang asing berdagang di Melaka kerana tertarik dengan 
pengurusan perdagangan yang cekap. Terdapat beberapa golongan penting 
menguruskan perdagangan seperti Syahbandar, Nakhoda dan Kiwi. 
Syahbandar menjadi orang tengah antara saudagar asing dengan kerajaan 
mengenai hokum dan sistem percukaian. Nakhoda dan Kiwi 
bertanggungjawab dalam hal perdagangan,perkapalan dan pelayaran.
SHAKLEE - Shaklee juga mempunyai pengurusan yang cekap.. kenapa?
kita ada website yang membolehkan kita berurusniaga dengan mudah,
contohnya kalau kita tak berkesempatan untuk  pos barang, shaklee
boleh poskan pada customer.. mudah kan?

ok setakat ini sahaja perkongsian kaitan sejarah perniagaan kita
dengan perniagaan Shaklee yang menjadi fenomena hebat masakini..

kredit pada info sejarah melaka dari SINI





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

1 2 ORANG KATA:

Lin Alin said...

waauuu.. best la entry ni... sngt kagum boleh buat relation cam ni.. hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...