Wednesday, June 11

SIAPA YUSUF TAIYOOB???


Terbaca kisah beliau yang bagi saya sangat mengkagumkan,
seorang usawahan yang kini sudah berjaya setelah pernah gagal
suatu tika dahulu.. entry ni agak panjang.. teruskan membaca
jika anda suka membaca kisah inspirasi seperti saya! hehe


PROFIL NAMA: 
Datuk Yusuf Taiyoob

JAWATAN:
 Pengarah Urusan Yusuf Taiyoob Sdn Bhd

ASAL: 
Georgetown, Pulau Pinang

ISTERI: 
Datin Yusnita Ramli

ANAK: 
Waseem (9), Safiya (6) dan Safina (3)

ADIK-BERADIK: 
Anak sulung daripada empat beradik

JENIS PERNIAGAAN: 
Kurma, makanan dalam tin, rempah, 
makanan kering dan jus buah-buahan

Siapakah Yusuf Taiyoob?
SEMANGAT kental yang ada pada pemilik Yusuf Taiyoob
 Sdn Bhd, wajar dicontohi generasi muda, khususnya yang
 menyimpan cita-cita meneroka bidang perniagaan.

Datuk Yusuf Taiyoob, 47 pemilik syarikat kurma dan makanan
 berpangkalan di Pulau Pinang itu pernah muntah darah 
kesan pendarahan yang serius dalam perut kerana berdepan
 tekanan apabila perniagaan pertamanya, penjualan minyak wangi
 di Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas,
 jatuh merudum walaupun mendapat sambutan menggalakkan
 di peringkat awal.Ketika itu, usianya baru 19 tahun.

Akibat tekanan hebat dan tidak dapat menghadapi kenyataan
 pada usia muda, beliau tidak dapat tidur malam dan menjaga
 pemakanan sehingga pada satu malam dia dikejarkan ke hospital
 dalam keadaan separuh sedar."Orang tua saya fikir saya 
akan mati apabila lihat banyak darah keluar, 
nasib baik cepat mendapat rawatan."

Doktor kata, kalau saya ini orang tua, saya sudah pergi dulu
 (meninggal dunia)," katanya mengimbau jatuh bangunnya
 dalam dunia perniagaan dalam satu pertemuan di 
pejabatnya di Plaza MWE, Georgetown, Pulau Pinang.

Yusuf yang sebak menceritakan pengalamannya berkata, 
kejadian itu masih berbekas di hatinya kerana mengingatkan
 tiada sesiapa yang dapat membantunya kecuali diri sendiri 
dan keluarga rapat.Banyak cabaran yang terpaksa dilaluinya 
sebelum mencapai tahap sekarang. Katanya, beliau pernah dihalau 
dan produknya dicampak begitu saja tanpa dilihat terlebih dulu."

Saya bersusah payah ke Kuala Lumpur untuk mempromosi 
minyak wangi yang saya adun sendiri. Bukan saja syarikat 
berpengaruh itu tidak mahu menjual, minyak itu dibaling
 begitu saja," katanya.Namun, cabaran yang dihadapi itu
 sama sekali tidak melemahkan semangatnya, malah 
selepas peristiwa muntah darah serius sehingga tubuh 
badan kurus akibat perniagaan merudum, beliau terus mencari
 peluang untuk membuka perniagaan baru di lokasi lain."

Saya bernasib baik mendapat sokongan ibu bapa dan datuk 
yang sebelum ini biasa terbabit dalam perniagaan. Pada masa itu, 
saya juga masih muda, ada peluang, untuk tukar haluan."

Selepas keluar hospital dan berehat seketika, saya bertekad
 memulakan perniagaan lain denganmengimport makanan 
termasuk kurma secara kecilan," katanya.Ketabahannya itu 
membuahkan hasil apabila perniagaannya berkembang maju 
sehingga beliau mampu menjadi pengeluar dan pembekal 
kurma dan makanan untuk pasaran tempatan serta negara
 jiran termasuk Singapura, Indonesia dan Thailand.Kini,
 anak sulung daripada empat beradik itu mempunyai lebih 
1,000 pengedar di negara ini tidak termasuk di luar negara 
dan hampir 50 kakitangan di pejabatnya. Bilangan pekerja itu tidak 
termasuk pekerja di tiga gudang di Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

Beliau yang enggan memberitahu nilai jualan syarikatnya, berkata 
kini syarikatnya membekal 35 jenis kurma seperti Rotab Bam,
 Safia, Mariami, Safawi, Ajwa, Jewel, Ajmal dan Anbara
 pada harga antara RM3 hingga RM120 sekilogram. Kurma itu
 diperoleh dari Asia Barat dan Afrika Selatan, termasukTunisia,
 Oman, Iran, Arab Saudi, Mesir dan Jordan."

Saya pilih buah berkualiti tinggi berbanding yang ada di pasaran.
 Pelanggan kami mengetahui kualiti buah ini dan sanggup 
berbelanja lebih untuk mendapatkannya," katanya.Syarikatnya juga 
mengimport pelbagai makanan kering seperti rempah ratus 
untuk masakan dan bahan membuat kuih-muih dari pelbagai
 negara termasuk Amerika Syarikat.

Dengan tempahan yang semakin memberangsangkan di 
beberapa negara Asia Tenggara, memaksa syarikat yang kian
 berkembang untuk memiliki kilang sendiri bagi menempatkan 
stok dan membungkus produk dengan jenama sendiri, Yu Ta.

Kilang yang dibina di kawasan seluas hampir lima hektar di
 Bukit Minyak, Seberang Prai Tengah, bakal siap sepenuhnya
 menjelang Mac depan dengan kos RM20 juta."Harapan saya 
jenama Yu Ta menjadi sinonim di kalangan masyarakat 
negara ini dan luar negara pada masa depan."Saya juga berharap 
perniagaan saya ini berkembang maju bagi membolehkan
 saya membantu masyarakat yang memerlukan," katanya.
Bapa kepada tiga anak yang berusia satu hingga tujuh tahun,
 berkata rezeki yang diperoleh itu sentiasa dikongsi bersama
 golongan kurang bernasib baik pada sepanjang masa."

Saya tidak pernah hadkan sumbangan saya, namun saya tidak suka
 memberi kepada sebarangan orang yang meminta."Saya akan
 pastikan mereka yang menerima golongan yang layak, kerana duit
 yang diperoleh bukan jatuh terus dari langit," katanya.
Kesibukannya yang bertugas dari pagi hingga malam, termasuk hari cuti 
tidak menghalang daripada menjalankan kerja kemasyarakatan.

Bagaimanapun, beliau tidak berminat dengan jawatan walaupun sering
 ditawarkan pelbagai jawatan seperti ahli lembaga pengarah
 pertubuhan di Pulau Pinang."Biarlah saya tumpukan kepada perniagaan
 dan hasilnya saya kongsi kepada golongan yang memerlukan,"
 katanya.Yusuf juga jarang bersukan termasuk golf
 yang digemari ahli korporat lain."

Saya habiskan masa di rumah dengan keluarga jika tiada urusan di luar," 
katanya sambil menambah kejayaan yang diperoleh dapat membantu
 golongan kurang bernasib baik."Itu sudah menjadi kewajipan kita
 dan saya sendiri tidak pernah bermimpi untuk mencapai hingga
 tahap ini," katanya yang menerima pelbagai anugerah termasuk yang 
membawa gelaran Datukdaripada Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang, 
Tun Abdul Rahman Abbas pada 2002 dan baru-baru ini.

Pelaburan RM20 juta bina kilang canggih PENGELUAR dan pembekal 
kurma serta makanan import, Yusuf Taiyoob Sdn Bhd, menjangkakan
 pertumbuhan jualan sehingga 40 peratus daripada kira-kira RM60 juta
 setahun sekarang apabila kilang barunya di Bukit Minyak, 
Seberang Prai Tengah, siap Mac tahun depan.Pengerusinya, 
Datuk Yusuf Taiyoob, 47, berkata kilang baru serba canggih
 di tapak seluas lima hektar membabitkan pelaburan RM20 juta itu 
membolehkan syarikat menghasilkan keluaran yang lebih
 tinggi pada bila-bila masamenggunakan teknologi moden.
Secara tidak langsung, katanya, ia juga dapat mengurangkan
 kos operasi syarikat yang selama ini terpaksa menyewa 
gudang bagi menempatkan stok dan bekalan dalam kuantiti besar."

Kilang ini mampu menempatkan 700 kontena stok makanan sejuk 
dan kering pada satu masa, yang diimport dan diproses semula 
dengan jenama Yu Ta singkatan nama Yusuf Taiyoob."

Ia menjadikan kilang ini sebagai pusat pengeluaran dan pembekalan 
bahan makanan basah dan kering terbesar di utara Semenanjung 
sebelum diedarkan ke pasaran tempatan dan negara jiran seperti
 Indonesia, Thailand dan Singapura," katanya.Yusuf berkata, 
apabila siap kelak, kilang itu mampu menyediakan peluang
 pekerjaan kepada lebih 50 penduduk setempat."

Bagi keperluan jangka panjang, syarikat juga membeli sebuah 
bangunan warisan dua setengah tingkat di Lebuh Bishop, 
Georgetown untuk pelaburan masa depan," katanya. Mengenai
 persiapan  syarikat memenuhi permintaan bekalan kurma dan 
produk makanan lain pada Ramadan dan Aidilfitri ini, Yusuf berkata,
 sebanyak 3,000 tan metrik pelbagai jenis kurma diimport untuk 
pasaran negara ini.Ia tidak termasuk produk makanan lain 
seperti bahan untuk membuat kuih, masakan seperti rempah-ratus
 dan kacang serta makanan kering yang diimport dan diedar
 secara borong kepada lebih 1,000 pengedar di seluruh negara.

Pihaknya mensasarkan jualan sebanyak RM20 juta bagi musim
 perayaan ini iaitu peningkatan sebanyak 30 peratus berbanding
 musim sebelum ini."Jualan setiap tahun memberangsangkan
 kerana pelanggan kami mengetahui kualiti produk kami yang
 bermutu dan dijual pada harga berpatutan," katanya. INFO Syarikat
 pertama ditubuhkan ialah Yusuf Cosmetic pada 1979. Selepas
 dua tahun beroperasi, syarikat pertama ditutup dan menubuhkan
 Yusuf Taiyoob Sdn Bhd (1988).Membekal 100 produk makanan dan
 35 jenis kurma. Produk diimport dari Asia Barat, Eropah dan 
Amerika Syarikat sebelum dieksport menggunakan jenama Yu Ta 
ke negara jiran termasuk Indonesia, Thailand, Singapura dan Brunei. 

-CoachRozi Saari-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...