Thursday, May 26

BAHAYA : Jangan minum guna straw bila dapat minuman!!

kenapa???

setiap kali anda-anda dapat air minuman
dinasihatkan jangan terus minum...

biasa tengok tak kalo kiter order minuman kat gerai
atau kedai makan ker kan.. pembancuh air tu biasanya
ambik straw gunakan tangan takkan kaki kot
dengan cara mememegang di kepala straw.. betul takk??

bila anda dah nampak atau tanampak ker..
ambik straw tu dan basuhlah dulu sebelum minum...





satu kisah betul2 jadik kat saya ni yang buat saya jadik fobia giler
minum pakai straw tanpa usul periksa kerna haus yang membuak2...
disuatu petang yang sangat panas...
terlihat satu gerai yang taberape nak indah sedang jual air tebu yang
gebu berwarna lumut kehijaun.. wauuu hausss nyeeee!!!
lalu aku pon mengoder dengan wajah penuh teruja
kerna air peberet ku muncul di depan mate....

lalu apabila air tu dalam genggaman ku,
terus ku minum dengan rakusnye menggunakan straw
kale merah putih tanpa usul periksa...

hajat aku yang nak menghilangkan dahaga ku terbantut!!
air tebu yang kusangkakan manis ader pelbagai rase...

aiikk????....

ader raser masam manis masin!!!!!!!!


perghhhh!!!


setelah diperiksa dengan tidak menggunakan kanta pembesar...
maka terlihatlah seswatu di kepala straw yang kusedut tadi...


agak2 ape dia????
ceteke ceteke ceteke.....



haaaaa pandai2.... betul la tu korang teke...
ader kale yang agak hitam melekat di kepala straw itu...

dengan kejamnye dan tanpa segan silu..
terus aku campakkkkkkkkkkkkk jer straw itu ke tanah
tanpa belas kesian lagi!! BENGANG!!!


baru ku sedar.. penjual minuman tu tangannye tak bersih...
pegang itu pegang ini sampai jadi hitam..
bila nak jual air main amik jer straw tu terus masuk dalam plastik...

sejak saat itu... tiap kali order air mesti saya basuh straw tu dulu...
tak kira la nampak ker tak kan..janji basuh..
kalo tader tempat basuh rela saya minum jer gelas tu tanpa straw..
bila ada yang tanye kenapa buang straw..
mesti saya jawab ayat cover..
"aku orang kampung.. tak pandai minum pkai straw..lagipun tak puas"
hehehee... baik punyer cover kan..



samela jugak dengan sudu..
setiap kali makan saya mesti basuh atau lap jer sudu tu..
kadang2 bleh nampak cap jari atas sudu tu tau..
baik korang basuh atau lap dulu.. eeee geli kan??
kadang tu lepas lap dengan tisu bleh nampak kesan hitam..
eee sudu pun berdaki kan.. eee geli kan...??

air tin pun same.. dan segala jenis makanan atau minuman dalam tin..
basuh dulu baru bukak tin tu.. tacaye cube buat kalo tapenah buat...
mesti nampak kotoran degil yang melekat kat aper saje tin..

bende ni nampak remeh..kalo tak sendiri yang jaga
saper nak jaga lagi kan.....??
beringat sebelum kena.. cegaah dulu sebelum kena..
kalo dah kena nyesal pun taragune maaa....

sekain harap maklong...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

9 2 ORANG KATA:

Sky8Men said...

nice sharing sis.. =)

YAYA AZURA said...

ade kedai yg tak bertanggungjawab recycle balik straw.. uwekss..

salam kenal..follow sini ...

TWEETY BERT said...

aah betul tu.. cerita ni dah lamer saya kene tahun 2004 atau 2005 kalo tak silap.. baru teringat nak cerita hehe

CinoiLavigne said...

Sebab tu ah i suka basuh dulu sudu n straw kt kedai makan. pastu baru lap pakai tisu. dah jadi habit. sebab dorg kan byk gila nak selanggara jd sudu pon msti basuh ala kadar je.

minuman makanan tin pon sama, kalau x basuh pon kena lap dulu b4 buka, tu my mom yg ajar. even ayam telur pon i basuh b4 pecahkan

TWEETY BERT said...

yezza.. terbaek la cinoi.. samer la kiter.. dah jadi habit... insyallah badan tu tader la bnyak kuman.. maka jarang la kiter sakit hehe

baincardin said...

ada satu kes, dlm straw ada telur lipas. bila minum, rasa lemak2 gitu...eeee....^_^'

TWEETY BERT said...

iyewwwww lagi geliii eeeiyeee

Pokok Manggis Depan Rumah said...

betul2.. minum tanpa straw lagi bagus..
itulah cara yg di ajar oleh Nabi kite..
org kafir,reke straw untuk jauhkan kita ngn sunnah Nabi S.A.W..
sudu dan garfu pun sama..
Pokok Manggis Depan Rumah

Mrs Lurve said...

ok meh nak cite, pegi minum dgn member, sekali bila member order air bandung ais, tup2 tgh minum jd mcm tersekat2 dkt straw tue..rupanya bila dibelek ada biji limau terlekat..haa, cam ner tue, order bandung. nmpk sgt pakai straw kita semula eeeeyyeekkkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...