Bukan Blog Kamu: Diari Ibu Mengandung : Kisah beliau dan kandungannya saat ini

Friday, April 10

Diari Ibu Mengandung : Kisah beliau dan kandungannya saat ini




Sejak akhir-akhir ni ramai pulak yang nak tempah coklat...
bila musim nak masuk cuti sekolah memang ramai la 
yang bertanya...tapi mohon maaf dipinta.. saya terpaksa 
pencenkan semua tempahan coklat.. dari sejak mengandung
bermula dengan alahan.. nak bau coklat pun tak boleh.. 

atas faktor kesihatan maka saya kene berhenti..
ramaiiiiiiiiiiiiiiii nak tempah... semua jawapan sama diberi..
tak buat lagi... tak larat.. cepat penat.. tak sihat...
buat coklat perlukan tenaga yang banyak...perlu berdiri..
membongkok dan berjalan... buat kerja kene cepat dan pantas..
fokus paling utama.. tak boleh ada gangguan... nanti rosak..

pinjam gambar peknen dulu boleh?


tambahan lagi dah sarat mengandung ni memang surrender la..
tak boleh bayang nak buat coklat tengah ngandung ni haha..
alangkan buat kerja2 rutin kat rumah pun dah mengeluh
sakit belakang... semput.. penat.. sakit kaki.. sakit luka lama czer..
ni kan nak buat coklat.. oh tidak.. badan tak kuat nampaknye..

dulu syok woo dapat income coklat.. awal bulan.. tengah bulan..
hujung bulan.. selalu je ada income.. leh buat belanja2...
dah takde income coklat saya buat la benda lain yang senang2
tapi boleh hasilkan income.. seronok pulak rasanye kihkihkih..
lagi senang daripada jual coklat kihkihkih.. rasa nak pencen 
terus je dari buat coklat.. keje senang.. duit senang masyukk..
saje duduk2 rumah carila duit tepi2 kan.. lagi2 dah ada GST
ni.. perghh memang terasa la segala macam jadi mahal...

sakittuhnya disini mengenangkan GST ni... jadi alternatifnya
carilah peluang untuk menjana pendapatan sampingan...
kalau rajin dapatlah.. kalau malas memang ngangalah...
motif taip cerita ni nape ya? hmm lupe plak...

------------------------------------------

ok dah ingat balik... cuma nak bagitau je saya tak amik
tempahan coklat dah ya... takpe penjual coklat ramai kat
Malaysia ni.. boleh tempah dengan mereka... saya dah angkat
bendera putih.. dah tak mampu nak buat.. sampailah habis
berpantang nanti.. lepas pantang tengok apa cerita pulak hehe..

cerita pasal checkup.. disebabkan ada masalah jantung..
asyik kene pegi hospital ajela ikut appoinment yang dibuat..
mujur la rumah dekat banget dengan spital.. tapi tang
beraturnya tu yang tak tahan.. hospital besar... ramai la orang..
minggu lepas checkup jantung.. buat ECHO.. katanya takde
pape.. sikit je.. sama macam dulu.. cuma ada lebihan air
sikit pada jantung.. terkejut acik dengar tau..

rabu lepas pulak pegi lagi buat checkup ANC kat hospital
buat scan.. sembang2 ngan doktor pasal masalah nak beranak
nanti cemana... dapat lagi temujanji untuk jumpa pakar..
haaa masa tu baru tau, pakar tu akan tentukan sama ada 
bersalin normal atau pun kene bedah lagi sekali...
dia akan cek jantung ni boleh ke tak boleh masa bersalin
nanti... cuak pulak dengar dia cakap cenggitu.. hmm

Moga dipermudahkan.. sekarang dah masuk 30minggu...
tak kisah la beranak cemana pun janji selamat
bersalin ye dokk?? berdebar pulak rasa dah masuk 
saat ni.. barang baby pun tak prepare lagi..
kemaruk sangat nak tengok jantina yang tak nampak2
 tu haha.. kalau tak nampak standby yang biasa2 aje ye..

yang penting bersyukurr... sebab kandungan ni tak la
macam yang sulung dulu.. selalu sakit.. sampai masuk2
hospital.. masuk wad pun ada sebab demam panas..
kali ni ok je.. takde la sakit2 kronik.. cuma badan je
tak berapa kuat.. vitamin tambahan memang amik..

tapi tak boleh lawan jugak.. sekejap je kuat nanti 
lembik la balik hehe.. lagi pulak ada masalah HB turun
naik.. makan vitamin cemana pun lambat naik..
tapi masalah tu dah setel bila makan jambu batu..
tak makan vitamin pun takpe.. telan je jambu batu
naik balik HB dengan berjayanya.. tahniah2.. hehe...

berdiri lama pun tak boleh.. kalau berdiri sebab masak
ke.. basuh pinggan ke alamatnye lepas tu tergolekla
atas katil berehat panjang... luka lama czer tu ada rasa
perit2 plak.. perut dah berat.. kaki pun rasa hmm... 
maleh cerita la.. benda biasa bagi ibu mengandung kan..

oh panjangnya bebelan harini.. nilah akibatnya lama
tak update blog.. nak tau pasal ape haha.. modem dah 
kene panah dek kilat oiii bebaru ni.. lupe nak tutup..
cpu pun sama kene kilat.. kene hantar repair dulu
 la nampaknya.. sebaik ada laptop cik laki.. leh la
 pinjam buat kerja2 niaga ni.. hehehe...

okla dah penat.. nak berehat sebentar sebelum sambung
buat kerja2 amali.. sejak niaga ni hari2 pegi pejabat pos..
nasib baik la dekat je.. lepas maghrib je mesti pergi pos..
ada yang nak selit order? meh pm kita.. hihih.. ok tata..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

1 2 ORANG KATA:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...