Bukan Blog Kamu: KISAH SEBENAR VIDEO ADIK : BUKU KE BELACAN? hmm sedihh...

Monday, July 7

KISAH SEBENAR VIDEO ADIK : BUKU KE BELACAN? hmm sedihh...




Jumpe gambar ni dalam fb.. mohon share pada tuan
Yang printscreen komen yang membuatkan anda
Terpaku dan berfikir untuk gelak2 kan adik itu....

Klik kasik gemok sikit kalau tak clear ya

Memula tengok video ni tersenyum manis tu ada juga
Nak gelak cam tak rase budak ni buat lawak sebab
Macam nampak lurus je budak ni... takdela heran
Sangat pasal video ni.. tapi bila terjumpa komen tu..
Hmm terus rasa bersalah sebab terbit juga sengihan
Di mulut ni tersenyum simpul. Hehe.. tapi... *malu*

Nak share sebab terkenang ada seorang hamba Allah ni
Sama la masa beliau sekolah rendah beliau gunakan 
Buku lama abang dia untuk belajar dalam kelas...
Bila cikgu nya dapat tau, terus dibuangnya jauh ke
 lantai dan marah2 dengan begitu bengis sekali...
Sekaligus membuatkan adik itu malu dengan kawan
Sekolahnya... sedangkan cikgu tu tak tau yang beliau
Adalah anak orang susah.. tapi sekarang beliau dah
Berjaya menjadi graduan dan berjawatan tinggi..
Susah tak selamanya susah kan..... hmm T____T

Cikgu... anda membuatkan adik ini dapat malu... 
Anda dah malukan adik ini dan bagi anda 
Inilah lawak antarabangsat yang anda cipta..
Tak lawak okey.. tak lawak langsung...
Susahnya beliau anda tak fikir janji anda
Ketawa gelihati rianghati sukasuki..
Kalau anak cikgu sendiri yang kene macam ni
Apa perasaan cikgu ya? Moga cikgu insaf
Dengan perbuatan cikgu.. jadi pengajaran buat semua

Kalau lah saya mak pada anak ni.. mesti saya nangis
Anak dimalukan, digelakkan orang walhal tak tau
Hakikat kesusahan orang lain... orang ketawa 
Sedangkan yang alami merintih sedih... tak adil kan?

Psstt : saya doakan moga adik syafiqah ni berjaya 
Di dunia dan akhirat suatu hari nanti dan buktikan 
Beliau akan disegani walau pernah diejek dahulu..
Insyallahhhh.. aminnnnnn....

Updated : Dari sumber yang dipercayai, kes ni dah
selesai.. guru tersebut sudah meminta maaf 
pada keluarga adik syafikah ni.. harap tak jadi
lagi kejadian seumpama ni... yang baik jadi 
Tauladan.. yang buruk jadi sempadan.. sekian..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

55 2 ORANG KATA:

irnawati mohd mydin said...

setuju dengan penulisan awak...
rata rata ramai yg gelakkan adik syafiqah..saya pun tergelak..tapi kesian dia digunakan sebagai bahan gurauan..moga sikecil akan buktikan sesuatu bila besar nanti..ameen
http://metrobestmom.blogspot.com

Ct Noraishah said...

saya setuju tu.. nak gelak pun agk2 la juga. cian adik tu. tak tau apa

FAIZ RAMLI MOHD FAIZ said...

Rasa cam bersalah jerr.

nurie akasyah said...

Kalau betul bg cikgu tu jawapan adik syafiqah kelakar...just cerita je...x perlu publish muka adik tu seluruh negara....kesian...semoga Allah murahkan rezeki syafiqah dan diberi kejayaan dunia akhirat

nurie akasyah said...

Kalau betul bg cikgu tu jawapan adik syafiqah kelakar...just cerita je...x perlu publish muka adik tu seluruh negara....kesian...semoga Allah murahkan rezeki syafiqah dan diberi kejayaan dunia akhirat

ann said...

Saya rasa x lawak dan x gelak sbb x patut video nie jadi bahan gelak

aku, kamu dan dia.. said...

Yu setuju... Dlu masa sek rendah sy pun pernah dimalukan cikgu yg mengajar math.. Die marah n baling buku latih tubi sy, sb sy buat latihan lebih dari yg di suruh.. Terlebih rajin, tp di katanya saya berlagak pulak. apa punya ckgu la.. Lps dari tu sy selalu kne ejek kawan2.. Hilang minat nak berlajar..

Umi Nazrah said...

salam singgah. baru tau pasal kes ni. memang tak paham apa maksud video ni sebenarnya pun :(

ahmad termizi said...

Dah agak..rakaman semula atau buat dilog..suruh anak murid jwb mcm tu

Muhammad Adli said...

Cikgu tu bukan niat memalukan.. Respon pon x dijangka. Xde unsur hinaan pon kelihatan. Kot2 yang tgk rase terhina x taw la.. Sy ketawa sbb dl buku saya camtu gaks.. Teringat kisah lama.. Huhu

farissan said...

mula2 sy tgk clip tu pom saya terus angin... cute or not that not the way the teacher should act..

Lin Salleh said...

Saya rasa video ni tak kelakar langsung. Sorry!!! dan cikgu tak patut publish pd org ramai...... Pity her n' pity to the teacher.

Aina Sabri said...

Cikgu makin bodoh skrg..kerjaya sebagai cikgu bkn dr minat tp dr gaji yg di perolehi..x macam cikgu2 dulu..mendidik dr hati yg iklas..

farissan said...

kawe dah call guru besar, dia mengaku salah guru tu yg rakam dan salah guru tu juga gi share kat wassap

Kawe ada call guru besar sekolah dan dpt cerita dia yg sebenar. Kelas budak tu merupakan kelas yg tercorot. dan kebanyakan budak2 yang berada dalam kelas tu tak suka bercakap dan pendiam termasuklah budak tu. So dah banyak cara cikgu tu dah buat utk buatkan utk buatkan mereka bercakap. Budak tu memang tak bercakap dlm kelas, so happen jadi kes tu... budak tu bersuara... yg bersuara tu sbbkan cikgu excited sgt and lakon n rekod sekali percakapan budak tu..

Perbincangan dan kes ini masih belum selesai tapi pihak sekolah dah memanggil dan memberitahu hal sebenar kpd mak pak dia. Mak pak dia paham dan buleh terima. mohon x perlu share sbb kes belum selesai lagi.

kawe kene explain sbb amik responsible share cerita ni. Farisan..

hatiseoranghawa said...

Kalau adik ni da grad n keje,video ni tahun bila ye?
Juz wonder...

Razak Bin Ramli said...

Cerita lara,masa sekolah rendah tahun 70an,ramai anak murid pakai selipar aje ke sekolah. Pertama kerana ibubapa tak mampu beli kasut,kedua jalan kesekolah masih tanah merah dan berlumpur waktu hujan.Itulah kisah benar saya bersekolah di luarbandar.Masa tu usah harap ada bantuan macam sekarang. macam sekarang.

aqiff Bizz said...

Itulah yg dikatakan persepsi dan kenyataan... Hakikat dan tersirat... Semoga syafiqah redha dgn apa yg ada dan berjaya di dunia dan akhirat

CheRusilawati said...

Setuju sgt...tak sepatutnya upload video yang macam ni...kesian budak tu...

Abuzaki Ismail said...

Saya tak gelak masa tgok video tu.
Heran ada la..

Fazil Hamid said...

inilah antara cikgu yang merosakkan nama cikgu...

memang patut dilempang cikgu macam ni...

rasa dah bagus sangat agak nya..silap-silap buku rekod dia lebih teruk dari belacan..

mukhrizal mohamed said...

Realiti org zaman sekarang...

mukhrizal mohamed said...

Realiti hidup zaman sekarang

ima said...

Terlampau taksub semua benda nak kongsi ni la jadahnya. Agak2 la nk share apa benda pn pk2 dl sblm share. May Allah bless u adik syafikah..(terpk gak apa kes....cikgu siap rekod bagai). Cikgu tu mohon minta maaf kat anak murid anda.

79shylo said...

Inilah cikgu yang tak kenal erti sensitivity.igt lawak ke apa.n aku tak paham ade jugak org yang pertahankan perangai cikgu yg mcm ni.menyedihkan.

zulhilmi tempoyak said...

dalam ceritanya

Suu Ahmad said...

👍Setuju dengan saudari...guru2 perlu tahu latar blkg pljar dahulu...-insaf sebagai seorg guru hal mcm ni boleh sy jadikan pengajaran...

Suu Ahmad said...

Ha'a kn cek ni...buku rekod dia cm ne...klu sentiasa menang buku rekod terbaik ada la reason skit..tp msih xblh malukan..semoga guru tu insaf..

Gadis Ayu said...

Ntah la.. Masa first tengok video ni tak rasa kelakar pun..yang jelas suara di hujung video ni gelak terbahak2..Hurm..kesusahan orang jadi bahan ketawa orang lain..

Ezwan Amrin said...

Masa kawan share video ni, x rasa kelakar pun lepas dah tgok...seriously, masa tu mmg trus rase menyampah dgn org yg rakam tu sbb nmpak sgat benda tu dah dirancang utk dijadikan video kelakar... kesian adik ni, mmg masa dia ckp tu pun dah nmpak innocent, tp dipergunakan... sama2 la kita ambik iktibar k... :)

Ezwan Amrin said...

Masa kawan share video ni, x rasa kelakar pun lepas dah tgok...seriously, masa tu mmg trus rase menyampah dgn org yg rakam tu sbb nmpak sgat benda tu dah dirancang utk dijadikan video kelakar... kesian adik ni, mmg masa dia ckp tu pun dah nmpak innocent, tp dipergunakan... sama2 la kita ambik iktibar k... :)

Aishah Ahmad said...

Cikgu sekarang mcm xde etika je.sesuka ati upload video student mereka?

irwana said...

@Aina SabriEntah nk kata apa..sudahnya cikgu2 mmg ptt pk dulu sblm buat apa2 sbb zaman sekarang ni senang kata semua yg melibatkn guru akan dipandang busuk sj..dn murid2 diagung2kn smpai kesekolah setiap pagi guru harus tggu depan gate mengalu-alukn kehadiran pelajar..

Ayyu Ixxora said...

Amboi cikgu makin bodoh ye..dasyat nya hinaan ini... nauzubillah...

Iqbal Abdullah said...

Memang tak kelakar pun... Cikgu sekolah rendah agak ramai yg mempermainkan abak murid dgn denda2 yg tak relevan...

Masa skolah rendah pn aku pernh kna denda buka baju n berdiri depan kelas sepanjang pembelajaran...huhu

Yatie Ariffin said...

Pelik pulak bila ke situ tanggapan orang ramai. As for me, sebagai guru....ini sesuatu yang bijak datang dari seorang budak. Budak2 lain kalau kena marah....diam aje. Budak ni kalau dr pengamatan seorang guru dia seorang slow learner ( that need to be confirmed by the teacher) tapi bila dia boleh jawab mcm tu...that's something. Lain betul pandangan orang luar rupanya.

Yatie Ariffin said...

Setuju. ...benda yg positive pun diaorang tak nampak.

asni beddu beddu said...

Hebat....makin bodoh ya...Aina Sabri agak2la klau mau menghin ya....sb bunyi nya mcm xsedap sd tu...

SyaCha Abdullah said...

Nama saya pun Syafiqah.. Masa first saya tengok video ni, seriously, saya terkenang zaman sekolah saya.. :) And know what, terdetik juga dalam hati saya, mujur zaman saya sekolah dulu cikgu takde handphone canggih.. Dan, zaman saya sekolah dulu, semua cikgu masih waras.. Tak macam kebanyakan guru sekarang.. Ye, faham dengan kesibukan PBS segala.. Sebab family saya pun guru.. Tapi video macam ni tak sepatutnya diupload ke alam maya.. Dah tentu cepat je jadi viral.. Mohon cikgu tu buat video permohonan maaf secara terbuka pada Adik Syafika ni..

brad pitt said...

Aina sabri.pasni jgn hantar anak awk pegi sekolah.cikgu2 skrg bodohkn?nnt ank awk jd bodoh sbb diajar ckgu2 bodoh.baik awk ajar sndri jd pndai komen hina ckgu2 bodoh.

ANISAH SALWA Othman said...

Macamana cikgu boleh buat rakaman ni? Kalah masa mengajar memang tak patut. Mengedar lagi tak patut. Kalau Allah nak balas pasti lebih memalukan.

meero_myra said...

Sedapnye jari menaip kann..
Betul kate brad pitt..
Nnt jgn anta ank ke sekolah lg..
Sbb ckgu makin bodo..
Akn terus mmbodohkn umat akhir zaman la agaknye kan..
Home schooling penah dgr x..?
Haa, tp walopon home schooling, meaning u will be one of those 'cikgu makin bodoh' tu ye..
Komen gune akal..
Bukan guna kepala lutut ye..

hannah hani said...

in d first place , apa tujuan dia buat video pulak. dia cikgu kan. kenapa ambil kesempatan camtu. katalahh esuk2 ada la pulak murid no guna smartfon, then videokan cikgu yg dia tak gemar ke ape, kan malu satu malaya jugak .

buat benda baik, berakhlak baik, yg dtg pun semua baik2 juga. grrr

hannah hani said...

setuju tu.. :/

Nor Baizura Noordin said...

Alahai cik aina sabri....kejamnye tuduhan awak tu....kecilnya hati sy sbg seorg guru....alhamdulillah....setakat n sy mengajar anak murid sy dgn ikhlas kerana gaji yg sy dpt tu sy suapkan anak2 sy mkn...wajib bg sy mengajar dgn ikhlas...in shaa allah

Rania Airis said...

Aina sabri..komen ko sniri da menunjukkan kebodohan ko..cermin diri tu dulu tu dlu sblm berkata2..

DYatie said...

Sy rs dia comel. Ye. Comel banget! Hehehe. Tp jika betul video itu bukan spontan which means budak tu kena repeat byk kali, cikgu ni agak tidak beretika. Itu je.

karem said...

Rakyat kita ni...dah puas gelak pastu menyumpah pada cikgu tu pulak.puihh...Sebenarnya apa salah cikgu tu setakat share video yang menghiburkan? Mana ada cikgu tu memalukan dia?Kita gelak sebab terhibur..bukan sebab gelakkan kemiskinan dia..bukan sebab nk memalukan dia..bukan sebab kekurangan dia..anda sendiri yang berfikiran negatif dengan mengaitkan segala kekurangan dia sebagai bahan jenaka selepas dimomokkan dgn sekeping screen shot yg kononnya buka cerita disebalik adik tu..adik itu malu selepas kawan mengejek dia dan anda salahkan cikgu tu?salahkan org yg mengejek..perbuatan mengejek itu yang salah..kesimpulannya sy tidak nmpak apa kandungan setakat video berdurasi pendek itu memalukan adik istimewa itu.i rest my case.

BERT said...

@karem

Anda cikgu tu ke yang kecik ati sangat ni haha... senang la kamu ckap, disebabkan video tu terakam dan disebarkan lah adik ni dapat malu.. kamu tak kene mmg la tak de rasa ape2.. cube anak kamu yang kene apa rasanya? Atau kamu sendiri diejek satu dunia.. Lawak sangat ke video ni? Kamu terhibur dengan keadaan dia yang begitu.. murahnya hiburan kamu ye kareem... banyak cara lain untuk terhibur.. orang yang takde perasaan simpati macam kamu ni la hati batu.. takde sifat belas ehsan sesama manusia..

Hafiz Zain said...

Bila masa adik ni da keje? Cer baca betul2....

MizzTina said...

memula tgk mmg gelak..bila dh tau kes sebenar, kesian sgt.. rs bersalah sbb gelak..

azidusop said...

Walaupon khabarnya cikgu tu dah mohon maaf pada keluarga adik Syafikah tp klip video itu masih lagi berleluasa di laman Youtube. Patutnya cikgu tersebut diarahkan juga untuk bertanggungjawab pada setiap perkongsian video itu dan dia hendaklah berusaha utk menghentikannya.

http://www.youtube.com/watch?v=t-bArxnvjyg

http://www.youtube.com/watch?v=dm1WyQIhoQ4

http://www.youtube.com/watch?v=LTRabylg848

azidusop said...

Walaupon khabarnya cikgu tu dah mohon maaf pada keluarga adik Syafikah tp klip video itu masih lagi berleluasa di laman Youtube. Patutnya cikgu tersebut diarahkan juga untuk bertanggungjawab pada setiap perkongsian video itu dan dia hendaklah berusaha utk menghentikannya.

http://www.youtube.com/watch?v=t-bArxnvjyg

http://www.youtube.com/watch?v=dm1WyQIhoQ4

http://www.youtube.com/watch?v=LTRabylg848

Linda Ishak said...

Akibat nila setitik, rosak susu sebelanga...

mohd najib said...

Tp tndakan Cikgu tsebut spread bnda ni adlah x wajar sma skali.. Waima spe2 skalipun..dgn condition apa skalipun(oku) .. Atas dasar kmanusiaan kes ni adalah isi yg berat

Auni Sofea said...

Sedeh pulak biler baca post adik Syafiqah ni, sy duk gelak2 tengok berkali2 rasa bersalah pulak..semoga adik Syafiqah menjadi org berjaya satu hari nnt..ameen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...