Bukan Blog Kamu: KENAPA KAU TAK NAK KERJA BERT?

Thursday, July 17

KENAPA KAU TAK NAK KERJA BERT?



Boleh kan pertanyaan sahabat dijadikan tajuk cerita?
Boleh kan aje.. Setiap persoalan pasti ada jawapan...

Tak nak kerja sebab sudah penat.... Eh.. Buat kerja
Apa tak penat kan? Semua kerja memenatkan...

Ok macam ni kisahnya..........

Sejak dari kecik minat berniaga tu sangat mendalam..
Pernah tolong mak niaga dari rumah je..
Sesape jiran2 saya yang terbaca blog ni tau la hehe..
Jual aiskrim, jual kerepek, semuanya mak saya buat..

Sampai lah spm.. Niat di hati nak amik kos bisnes..
Tapi tak sangkut.. Yang sangkut kos diploma bangunan masa tu..
Di uitm perak.. Pegi dan redah ajelah walau tak tau ape2 pun..
Tapi sayang tak minat sekali kos itu.. Lagi2 ada drawing..
Perghhhhh.. Benda paling tak sukeeee!! Mencikk!
Tapi yang suke sebab ada pakwe haha yang dah jadi
Laki sekarang ni.. Hikmahnye bertemu jodoh jela kot hihi..

Belajar tak nak habiskan.. Baik saya quit segera dan apply
Untuk tukar kos.. Nak tukar kos bisnes laaa.. Tak lulus..
Bincang punya bincang.. Oklah saya quit dari uitm
Masuk kolej islam antarabangsa dan mintak kos bisnes..

Benda dah minat.. Buat apa pun suka.. Memang happy la..
Maintain 3 pointer dan beberapa kali dapat anugerah dekan..
Betul lah orang kata.. Gagal sekali tak kan gagal selamanya..
Habis belajar saya dapat tawaran kerja kat maxis..
Lain suasana bekerja dengan bangsa lain.. Yang membuatkan
Bangsa melayu di situ automatik akan jadi rajin serajinnya...

Sejak abih spm dah macam2 kerja buat..
Lepas spm ada sekejap jadi baby sitter..
Lepas abih uitm kerja sementara di klinik abang..
Dah sambung belajar ada buat part time jadi
Receptionist kat kolej tempat belajar tu..

Abih kolej, kerja kat maxis.. Pastu pernah kerja
Jadi cikgu tadika.. Pastu kerja klinik abang balik..
Lepastu duduk dengan mak di kampung.. Kerja
Jadi cikgu sandaran di sekolah sains kuala pilah...

Lepas jadi cikgu, kerja kat klinik kakak plak sebab
Baru bukak di batu kikir.. Last kali kerja di swis resources
Kat subang jaya... Dah kawen pastu berhenti lalalalalala...

Apa kerja saya buat sekadar nak kutip pengalaman jadi pekerja..
Sebab cita2 saya nak jadi tokey sendiri di perusahaaan sendiri..
Dan sejak kawen impian sudah tercapai.. Nak jadi surirumah berduit..
Bukan ngabih duit laki je kehkeh.. Tapi nak bantu ekonomi keluarga
sendiri.. Boleh kan? Tak salah kan? Seronok woo kerja sendiri..
Uruslah sendiri perniagaan sendiri rumahtangga sendiri dan
Jugak keluarga sendiri.. Kalau dah minat buat apa pun jadi kan..

Maka dengan rasminya di tika ini.. Saya suka kerja saya..
Berniaga dari rumah.. Berniaga di kedai tu tak tau lah lagi
Untuk perancangan akan datang.. Ada rezeki adalah..
Tapi ntah sekarang ni minat kerja dari rumah.. Senang..

Terjawab sudah pertanyaan sahabat.. Sori la gang..
Panjang lebar jawapannya haha.. Jangan bagi aku bebel..
Semua cerita nak cerita.. Cerita yang best jela..
Cerita tak best simpan sendiri dan buang jauh2..
"Pengalaman telah mendewasakan.. Mematangkan fikiran"
Kata dalam lagu ameng spring.. Cam gitulah gamaknya hihi..












Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

1 2 ORANG KATA:

Adah The Freak said...

doyah pun nak jadi macam mattam. doyah cucuk belakang nanti doyah sampai seiring dengan mattam haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...