Bukan Blog Kamu: Tips Peniaga : Anda kreatif, anda berjaya!

Wednesday, March 19

Tips Peniaga : Anda kreatif, anda berjaya!



Baru2 ni ada cecuba makan kuih pau..
Dah lame dah perati orang jual pau kat area rumah saya ni la..
Saya pun mintak cik abang beli pau tu mau cuba katanya..
Macam2 perisa kate ko!! Selalu pau ada inti ape??

Kari ayam.. kaya.. kacang.. kelapa kan... yang biasa2 la..
Tapi pau ni banyak pulak pilihan intinya...
Ada inti coklat, sardin, kari ayam, rendang daging,
Barbeque daging, kelapa, kaya dan ntah ape lagi...
Waah rambang mata mau cuba...

Yang best sangat, paunya besar dan intinya pun banyak..
Lagi pulak sedaappppp.. semua dah try memang sedap semua...
Ok motif nak cerita pasal ni ape???

Bukan isu pau yang nak saya pompang kan..
Tapi isunya kat sini kreativiti seorang peniaga untuk
Bersaing dengan peniaga lain yang menjual pau juga...
Maka dengan ini saya boleh amik tips hasil daripada
Jadi pelanggan kuih pau beliau dan nak share kat sini...
sebagai untuk simpanan peribadi dan anda juga boleh guna...

1.       Bila berniaga ni mesti mau kreatif... jangan rigid
pada satu benda sahaja.. contohnya pau tadi penjual
tu mengvariasikan intinya untuk tarik minat pelanggan..

2.       Bila berniaga juga tolong le jangan kedekut sangat..
Usah berkira sangat takut rugi... sambil berniaga buatlah
Sedekah... Insyallah bukannya makin rugi tapi rezeki
Makin melimpah ruah.. tak percaya cercube...

3.       Cipta kelainan atau keunikan bila bersaing...
Jika anda tau pesaing anda buat strategi A..
Maka anda buatlah strategi B.. cemana nak carik?
Kaji kekuatan dan kelemahan pesaing anda...
Cari kelemahan pesaing anda dan ciptakan..mudahkan?
Itulah pentingnya market survey..

4.       Buang sifat hasad dengki... kalau anda ada sikap macam tu
Dalam persaingan perniagaan ini maka andalah orang yang rugi..
Sepatutnya anda membuat sesuatu yang lebih bagus atau
Baiki kelemahan anda bukannya kasik pasir pada periuk
Nasi orang... haaaa tak baik.. dosa dapat rugi pun dapat..

5.       Layanlah pelanggan anda sebaik mungkin meskipun dalam
Hati anda tu dah serupa singa mau makan haha..sabar keh..
Adat la tu melayan ragam   pelanggan.. bila anda jadi pelanggan
Pun anda nak dilayan bebaik kan.. jadi bila jadi penjual kenela
Banyak2 sabar yaaa.. sesabar penjual layan kat awak tu hihi

shhh : frust betul kalau saya pegi kedai
Kalau cashier atau pelayannya main handphone waktu
Layan pelanggan... rasa nak campak je empon dia tuh!! grrr





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

5 2 ORANG KATA:

:: idzwa :: said...

setuju..

umie shahidah said...

betul3.... niat memula kne betul.. insyallah allah permudahkan segalanya..

Yana Libra said...

betul tu :)

Muhammad Taufiq said...

Suka sangat baca blog awk =) Saya pun ada blog, jemput singgah dan follow blog awksweetgitu.blogspot.com =D

Support each other =)

Kesuma Angsana said...

betul sgt2 tu !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...