Bukan Blog Kamu: KELUH KESAH SEORANG TOKEY COKLAT

Tuesday, March 4

KELUH KESAH SEORANG TOKEY COKLAT



Selesai bulan Februari yang singkat sangat...
Moga keajaiban berlaku dalam bulan Mac ni...
februari la saya bermula bisnes coklat buatan tangan...
genaplah setahun bisnes saya ni berjalan dengan penuh
kepayahan, kesulitan, kesungguhan dan macam2 lagilah..

Lama sungguh saya tak meluah perasaan kat sini..
harini rasanya nak meluah perasaan selaku tokey coklat...


SEJARAH AWAL
Saya memang dah lama cari bisnes dari rumah... macam2 jugak
saya buat sebelum ni.. tapi sekejap je.. sebelum coklat, pernah nak jual 
Shaklee. tak tau nak jadi ahli bawah sapa.. taktau nak meniaga cemana..
pernah tanya kat ramai ahli2 shaklee tapi takde sorang pun yang
bagi jawapan yang terbaik untuk saya terpikat jadi ahli shaklee...
sebab saya pengguna jadi saya mahu jadi ahli la pulak...

Oleh sebab itu saya carik lagi bisnes lain..
google punya google saya jumpa la coklat awal Januari 2013..
saya pun tertarik nak buat dan nak meniaga coklat..
hanya berpandukan internet sahaja saya belajar.. tanpa guru..
masa tu nawfal baru 3 bulan.. macam susah je nak keluar
masuk kelas bengkel coklat bagai.. jadi saya nekad nak belajar
sendiri je melalui bacaan dan video... ada jugak la tanya2 orang..

sebulan saya amik masa untuk belajar... dan akhirnya februari
tahun lepas itulah saya cuba nak menjual... bermula jual offline
dan dapat sambutan online juga bila saya buat iklan...
teruja sangat bila ramai yang suka coklat saya buat..
mula2 memang la tak cantik kan haha.. tak pandai lagi nak deco2..
jadi saya belajar lagi teknik mendeco juga melalui internet..
lama2 pandai la jugak bila dah banyak kali praktis.. hihi...

KEUNIKAN
saya sentiasa belajar untuk mencari keunikan... guru saya masa tu google
ajela.. ada masalah tanya google.. sikit2 google.. okla mekaseh google..
saya cuba ciptakan kelainann selagi boleh.. antara cara lain,
saya menggunakan design2 dari luar negara.. bila dapat bentuk2 yang
jarangg jumpa mesti customer pun suka kan.. lain dari peniaga coklat lain..

MASALAH
kemudian masalah pos pulak.. haaa.. memang masalah...
mula2 tu pakai pos laju.. kalau sampai sehari pun boleh cair sikit
lagi2 la yang sampai coklat lebih dari sehari.. memang cair la..
nasib baik yang rosak2 tu kebanyakkannya hadiah bukan tempahan..

saya bagi orang hadiah untuk saya testing cara pembungkusan dan
penghantaran.. saya bagitau siap2 saya orang baru yang nak belajar...
kalau rosak saya sedia ganti yang baru.. haa jadi bahan ujikaji la...
oleh sebab pos laju bermasalah.. pernah jugak pakai skynet tapi 
service tak berapa cantik saya tukar pulak gdex.. 
Alhamdulillah jarang ada masalah dengan gdex...
bila agak puas hati saya bukak akaun gdex.. senang sikit..

dari praktis itulah saya belajar bab pembungkusan dan penghantaran
mula2 tu memang banyak masalah rosak, cair dan koyak ape ntah lagi..
belajar dan terus belajar.. daripada ilmu yang sikit itulah saya praktis
dan banyak jugak tunjuk ajar dari suami bab pembungkusan..

terima kasih suami terchenta yang banyak ajar binimu bab bungkus2..
tabik springgg toingg toingg.. kalau dia takde alamatnya sampai sekarang
saya tak tau bungkus coklat yang paling selamat.. hiii hiii hii..
sekarang dah ok dah.. insyallah selamat untuk dihantar paling jauh pun
setakatt ni sabah sarawak memang dah sampai la coklat chocobert ni..
yang bestnya tak cair pun hantar sana... vavava cayalahh!!

PELANGGAN
kalau cerita bab pelanggan ni memang adat resamlah ragam pelanggan
ni macam2 ada... kalau dapat yang tak berapa kisah tu memang 
senang nak runding.. kita buat coklat pun muka ada senyum..
hasilnya pun memuaskan.. tapi kalau dapat ragam pelanggan 
yang pelbagai karenah tu memang kene banyak sabar lah..

pelanggan itu raja kan... saya layannnnnnnnnnnnn aje selagi boleh..
kadang2 tu memang baran tu datang.. tapi saya akan jawab pertanyaan
mereka bila otak saya dah rasional.. kalau saya jawab daalam 
keadaan emosi alamatnya bergaduh pulak dengan pelanggan tu nanti hihi...

abis kuat pun saya mengadu kat asben.. dialah raja pemujuk..
bila dah dipujuk barula lega sikit.. kadang2 tu moral down jugak bila
datang masalah dengan pelanggan ni... bukan senang ye nak layan
pelanggan coklat berbanding pelanggan shaklee haha...

ada yang nak murah sangat sampai bawah harga kos tapi
mintak macam2 dengan design yang mahal... cemana nak bagi ya?

ada yang dah order, saya terbuat dulu coklatnya tapi
bila bagitau coklat dah siap dia nak cancel order.. ok rugi disitu..

ada yang dah order, tak bayar lagi, saya tunggu bayaran
lepas tu tanya coklat dah siap belum.. ingatkan tak jadi..
jadi terpaksa susahkan diri buat kerja lasminit... susah woo seriyus!

ada yang dah order.. mintak macam2.. nak yang murah2..
saya layan... siap kasi free gift lagi.. takde terima kasih...
komplen dibagi.. ok pasrah ajelah.,..

ada yang order... remind banyak kali pasal coklatnya
macam saya ni pelupa tahap kronik haha.. tapi bila dah
dapat coklatnya... atas dasar percaya je.. sampai sekarang
takde bayaran.. mintak banyak kali..  hmm ntahla..
pandai makan pandai la bayar ya.. jadi darah daging tu.. hihi...

ada yang order, stok takde tapi dia nak jugak.. bila mintak
deposit takde pun bagi... guna la modal sendiri dulu..
bila dah beli barang2nya... tanya balik cancel order pulak..

dan pelbagai karenah lagi... kalau yang senang runding tu memang
lega la yang amat... saya buat coklat pun senang hati...
kalau dapat yang cerewet tu kene sabar la banyak2...
nak marah memang tak la.. sebab bila saya jadi pelanggan
pun tiba2 saya akan jadi cerewet haha.. so kene paham lah kan..
ape pun saya suka melayan pelanggan walau 1000 ragam sekalipun..

HARAPAN
walaupun banyak cobaan dan dugaan dalam perniagaan coklat ni
saya redah je.. memang minat sangat bisnes coklat ni sebab tu saya
masih kekal dan dah siap2 daftarkan lesen perniagaan di SSM...
Alhamdulillah... chocobert makin dikenali.. marketing tetap bergiat
aktif.. ada aje peluang saya suka promot bisnes coklat saya..
mana yang kurang saya akan tingkatkan prestasi.. mana yang bagus
saya cuba kekalkan dan moga bertambah maju hendaknya chocobert...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

5 2 ORANG KATA:

Fazil Hamid said...

Alhamdulillah dan tahniah dah sampai ke tahap ni..semoga akan terus maju dan maju..

nanti bila ada masa boleh buat buku sendiri...cerita detail..tentang jutawan coklat..kesukaran keperitan nak jadi seorang yang berjaya...belum ada orang buat lagi buku pasal jutawan coklat ni...hehehe..

Nazayiena Ayiena said...

Klu dah minat memang susah senang pun dilalui dgn ketabahan,semoga bertambah maju bisnes coklat bert.

bakersliciuos said...

seronoknyer meniaga sbb kita jumpa dgn org berlainan setiap hari.. indahnyer ciptaan tuhan dgn pelbagai gaya dan ragam.. lama2 smua tu akn jd kenangan jd nikmatila masa dgn pelanggan.... benda ikhlas lama2 org akn tau.. benda busuk lama2 org akn bau.. moga sukses dlm bidang yg di ceburi..aamiin..

Rai Ourkizuna said...

tahniah bert..dalam bisnes memang banyak ragam banyak kerenah.. semoga bertambah maju bisnes coklat bert ni..

permatabiru said...

alhamdulillah..moga bisness makin maju

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...