Bukan Blog Kamu: September 2016

Friday, September 30

Jom singgah kelantan...



bukan singgah lah.. haha..
memang datang ada agenda...



last datang kelantan masa 
kanak2 dulu... lama sangatttt...
cik laki ada jugak datang sini.
ada konvoi rider tahun lepas tak silap..
sebelum2 tu ada datang gak..
program nasyid la.. program uitm la..

akak ni jela dah lama tak datang kelantan..
minggu lepas la.. cik laki ajak..
nak pegi kelantan tak? nak amik barang..
cantik gak tu.. memang kepingin nak datang..

bukan pegi bercuti.. ishh tapi nak datanttg lagi lah..
siyesss best datang sini.. memang tak sempat
ronda banyak tempat.. masa yang terhad...

jumaat cik laki kerja.. balik lewat jugak..
kami rehat2 dulu.. dalam pukul 2 pagi gerak..
cari makan konon.. dah lapar balik..
dalam pukul 3 baru dapat makan kat gombak..
dalam pukul 4 macam tu gerak semula..

tapi ntah.. ngantuk lagi la pulak..
singgah kat petronas ape ye...
sebelum tol bentong tu..
jarang ke pantai timur tu pasal lupe..

sampai subuh tidur.. 2 jam jugak..
selesai urus diri.. sambung jalan..
tapi akak pulak bawak..
cik laki masih ngantuk penat 
kerja semalamnya tak habis lagi..

dari bentong lalu raub. patu lipis
baru sampai gua musang..
sampai kuala krai mata pun dah layu..
4 jam akak bawak pecut taknak ngantuk..


gambar pertama masa dah sampai 
kota bharu kot tak silap ni..
cik laki tengok patu dia gelak..
siap amik gambar bagai haha..
pestime kot dia tengok hehe..

akhirnya dalam 12 lebih tengahari
sampai la KB.. raun2 dulu
nak cari hotel.. guna google
patu telefon je.... memula nak 
menginap kat PCB resort..
tapi penuh ada bebudak kem katt situ

sambung ronda sana sini tanya sana sini
akhhirnya sini jelah... kat holiday villa..
dekat banget ngan wakaf che yeh...



sebaik dapat tingkat atas2.. tak silap
8 tingkat je hotel ni kot? lupelahh hehe..
dapat jugak tengok pemandangan..



sementara encik dedi pegi check in
akak ngan anak gadis ni main selpie2..
dia baru bangun tidur. sepanjang jalan tidur je..
tu yang senang nak memandu



rehat jap.. patu dalam pukul 4 keluar balik...
dah kebuloqqq... hajat di hati nak makan
kat restoran nasi ulam cikgu tu...
dah lalu dah pun sebelum check in tu..
tapi punya la ramai orang..

tangguh dulu cari hotel.. 
patu bila datang balik..
berhuhuhuhu la...
dah tutupp woiii..

sudahnya pegi jela singgah 
kedai makan biasa..
gile murah terkejut akak..
3 nasi + lauk.. 2 air
total rm10 je..

biar betul makcik tu kira...
selalu makan camtu kurang2 dlam rm20 lebih...

habih makan datang PCB.. tapi tak menarik..
keluar balik.. jalan2 sambil makan kopok leko..

tengok nih!! sedap gileeee...'
memang rasa ikan kotau..
nikmat betul makan kopok lekor
kat kelantan ni... dahla murah2 je

jenjalan lagi nampak signboard
pantai irama bachok.. ha terjah sana jelah..
dalam 6.30 sampai sini...




siap ada playground ni.. bayar rm5 sekepala..
bagi abang nawfal je la main.. nafisa lalu2 jela..




singgah pantai.. jenuh jangan bagi mandi..
sebab kawasan ni takleh mandi kata orang sana..
bahaya dan banyak kes lemas hehe..

cik laki nak kasi can bebudak ni 
main air jugak.. abih basah baju..
pempes pun takda haha..
lupe betul nak bawak bekal..



kejap je datang sini.. dah nak senja kan..
patu balik.. kita pun ada agenda nak 
jumpa kawan.. dalam pukul 8 jumpa
kawan setel urusan situ  terus ke
rumah kawan cik laki pulak..
agenda dia pulak.. nak amik barang..

setel hal dia.. pergi ke rumah 
kawan bininya ada kenduri kawen siang tu..
tapi kami tak sempat datang..
jadi malam tu dapat la merasa
lauk kenduri kat tumpat...
waduhhh sedap banget lauknya...

setel semua dalam 1 lebih pagi..
mata memang dah rabak gila..
asyik tersengguk je bila naik kereta..
sampai bilik hotel memang pengsann..


esoknya check in.. sesiap la nak pulang dah
sebelum balik carik dulu bekal kopok lekor..
memang peberet lakibini nih...

datang sini.. bila tanya orang kelantan..
eh memang sedap la kopok cap kapal ni..


kemain banyak memborong..
murah weh.. dala sedappp!!


sini pun singgah...
dari tengahari sampai ke bangi semula...
berejam2.. banyak singgah rehat..
singgah makan.. singgah urus diri..
singgah tido bagai haha..

sudahnya jam 2 pagi baru sampai rumah..
mak ai letih toksah cakap lahhh..
cik laki keje sian dia eheh..
bininya leh rehat2 lagi kat rumah..

okkk!! mana sempat nak rayau banyak
tempat uwaaaa.. nak singgah wakaf che yeh..
dah tutup pulakk.. nak singgah
pasar khadijah pun tak sempat shopping..
isk isk isk.. lain tempat lagi la tak datang...

kami sepakat membawa berkat..
 nanti cuti panjang sikit
leh datang lagi hehe.. baibai kelantan..


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, September 29

Sambut Besday Encik Laki



Kisah kejadian ni betul2 bertarikh 4 September aritu...
tarikh keramat encik laki dilahirkan.. 

masa ni balik kampung.. ada agenda...
di hari kejadian plan ngan kakak la..
bagitau.. arini besday dia..
ada apa2 plan nak seprais??

oh ya.. malam tu tepat jam 12 lebih kurang..
takde buat seprais apa pun sebab dalam kereta
cuma tarik telinga dia patu nyanyi kuat2 haha..
epibesdaytuyuuuu sampai habeh..

pelik dia tanya besday sapa pulak..
hmm memang tak ingat dia besday sendiri..


patu kakak ajak datang sini.. 
ladang alam warisan..
kat sri menanti ni..
sebelum sampai istana lama tu..

masa sampai sini terus teringat!!
cerita drama jep sepah berlakon..
sape penah tengok cerita ayah den lopeh.
ha sinila port shooting diorang tuh...
bila tanya owner tu memang betul ya..

ok sebelum sampai sini kitorang
sepraiskan cik laki... bagitau dia
cuma nak datang sini je...

sampai je kuala pilah kakak 
pasang waze.. masatu dia la dreba..
suh masuk kiri kanan kiri kanan..
dan akhirnya sampai..

dia pun pelik.. eh mana nya?
dia tanya mana ladang tu..
kami pulak waze tuju pegi
kedai kek kat pekan pilah...

sesampai je kami jerit..
sepraissssss hahaha..
seprais nye g kedai kek je haha..
muka dia berpetak2 terkejut..
memang kelakar kikihkih..

apa yang ada jelah..
kami amik je la kek vanilla lemon..
rasanya sedap gakk.. murah je plak tu..

dah dapat kek terus kan misi ke sini..
layan gambar meh meh meh..


taktau pe masalah dedinya cenggitu.. 

kat situ ada port memanah tau..
sejak terterai archery kat 
bandar seri putera haritu
cam best plak memanah ni..

tu adik tu penjaga kat situ la..
dia ajar cara nak memanah
guna pemanah tradisional ni..
lain la dari yang modern tu..


main hantam je tapi tepat jugak 
kat tempat dituju... tak tersasar hokey hehe..


ni cik abang ni manjang je tak kene 
haha gelakkan dia kihhikih..
dah banyak kali baru dapat..

ha ni tekong haha..
dia ajak datang sini..
masa sekolah main achery..
skang dah rindu main balik..
ada peluang camni memang
tak lepas peluang gituu...



dulu kurus2.. skang dah 30an ni embem2 dah..
mokcik pocik dah ni.. cucu pun dah ada 4 orang..
jadi toktam dan nektam la jadinya hoho..


anak main buai.. makpak pun nak berbuai..



nangis barang kat tangan dia kene hamik hoho


rare la buaian ni..
penuh rimbunan pokok kelilingnya..
amik gambar pun pakai flash..
dah gelap sikit waktu ni..

homestay kot rumah ni...
tak naik plak takut nengoknya hitam je hehe


macam2 haiwan belaan kat sini..
burung unta.. kuda.. lembu.. arnab..
ayam tak nampak pulak..
itik angsa ada... kambing pun ada..



sempat nyinggah jap kat depan istana..
nak masuk tak dapaat tengah renovate..
tak heran sangat sebab dah masuk dah hihi


senja dah ni... x sempat selebret kat sini..
sambung umah jelaaa ihihi...
amik gamba jela buat syaratt..




hepi besday encik suami yang ke 32..
baru la sebaya kita hehhehe...
sejak kawan sampai la sekarang..
sambut besday memasing 
satu kewajipan.. tak sambut tak best..
dan mesti nak buat seprais..

ada yang menjadik.. ada yang kantoi..
masing2 nak berlawan seprais
sape paling menjadik... 


sambung potong kek kat rumah jelah...
kene paksa pakai topi haha..
amfunn kanda.. saje nak kasi 
jadi bebudak sesekali..

ok ucapan dah ucap dah...
maleh la nak ucap sini plak haha..
cuma nak kata selamat hepi besday..
ailebiyuu.. selamat panjang umur..
jadi tokey berjaya dan sihat selalu...

ok sesama :)


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...