Bukan Blog Kamu: May 2016

Wednesday, May 25

Pertemuan yang tak disangka.. kalau dah jodoh kan?...



cerita ni panjang.. sebab kisahnya panjang..
kalau rajin bacelah.. ade ke orang nak baca..
hehehe kalau baca tenkiu... tak baca pun tenkiu..
saje simpan kisah ni buat kenangan.. boleh kan..?

Selepas spm 2001.. ditawarkan di uitm seri iskandar..
kos bangunan ko tau.. masa mula2 dapat terkejut..
nak tau kenapa..? masa isi borang upu zaman tu.
guna pensel.. so boleh padam kalau silap..

last minit sebelum pos borang tu..
cek la kan kalau ada silap salah ke..
banyak mintak kos bisnes la sebab minat..
tah cemana gatal tangan padam pilihan 
yang terakhir tu.. dan tulis diploma bangunan..

dan ITU YANG DAPAT..!! hahahah.. adoiyai..
tak layak kot dapat kos bisnes masa tu..
atau terlampau ramai ke.. banyak saingan..
ntahlah.. masa mula2 tau tu taknak pegi..
tapi family kata pegi jela.. nak dapat susah..
so kita pegi je la masuk taktau pape..
dan yang lagi rare kite sangat benci MELUKIS!!
cemana la boleh dapat kos ni...aduuuu...


dan tak sangka hikmahnya... terjumpa jodoh kat sini..
belajar? tak minat langsung.. tak paham langsung..
tau nak bercinta je hahah.. masa sem satu..
tryla mintak tukar kos bisnes yang diidam2kan..
masa sem dua dapat result tak lulus... sedih je masatu..
dan ada terfikir2 nak tukar uitm la.. benti belajar la..
siyes tak minat.. nak belajar lagi lah pemalas...
nasib baik ada buah hati.. tahan japla sini mihmihmih..

2002 kami ketemu.. lepas orentasi.. kelas bermula..
masa tu dia kos sulung kat sini.. ada dua kos baru..
ukur bangunan dan landskap kalau tak silap..
mula2 dengar dua kos ni nak ditransfer ke shah alam..
tapi akhirnya landskap je pegi.. ukur bangunan tinggal..

maka masa tu.. lecturer kami sama jelah..
kami berkongsi di bawah satu program..
masa sem satu jelah.. sem dua dah berdikari hehe..
jadi.. dia pernah menumpang kelas..
ternampak dia.. tapi tak heran pun..
masa tu takde cerita lagi nak cari pakwe bagai hihi..

masa sesi kenalkan diri dalam kelas..
cerita dari dia masa tu dia dah usha2 kihkih..
sebab tanya dia cemana boleh minat nak kenal..
katanya masa dalam kelas la masa suai kenal tu..
kena bangun kenalkan diri masing2... ohh..
dan tika itulah dia sudah terlihat cik bert..



tak lama pun tumpang kelas..
lepastu diorang ada kelas sendiri..
oh ya.. gambar2 yang dihaplod ni 
masa kami buat sesi trobek di uitm
bulan lepas... syoklah jalan2 dalam ni..
imbau kenangan silam bersama.. 
*silenyampah* :p


dan disinilah pertemuan dua makhluk..
kaki lima kelas ni.. dia dan kawan2 turun tangga tu
dari kelas nak ke cafe.. nak sarap la tuh kot hehe..
dan kite plak dari cafe nak balik semula ke kelas..
memula pegi ngan kawan.. tapi masa balik
kawan dah jalan dulu ngan boipren dia.. adehh..
jalan la sorang2.. kaget jap ada segerombolan
abam2 nak berselisih.. debar sebab jalan sorang2..
di kaki lima yang senyap sunyi.. tengtengteng..

kepala tunduk ke bawah bajet ayu hakhak..
takut sebenarnya.. segan la macam tu..
tetibe ada sorang mamat ni blok jalan kite..
dia halang dari berjalan.. benti jap..
cuak sebenarnya.. lepas tu dia blah..
pandang dia dengan penuh amarah..
" pehal lu kaco jalan gua "
(konon ganas tapi cakap dalam hati)
dia sengih2 lalu mintak maaf sambil babai..

pandang kali kedua.. ok senyum gatal dah muncul..
berdegup jantungku.. bila melihat kamu lalalalala..
itukah cinta pandang pertama uwa uwa uwa..

kali ketiga pandang lagi sesama..
dua-dua senyum meleret dan babai tangan..
senyum sampai balik kelas...
dan terfikir siapakah dia...
dan tau dah dia kos ape..
sebab kenal dengan kawan2 dia
kes tumpang kelas tu. tapi tak heran plak..

dan bermulah episod terserempak2..
yang menguatkan lagi dalam library lama..
yang kecik cinonet tuh.. duk cari2 buku..
dan terserempak dia pun cari buku..
alololo cinta kampus konon2 hakhak..
macam dalam drama pulak..

dia tegur.. tanya nama.. ajak borak skejap..
dah bagitau nama dia pun keluar dari library..
panggil dia balik masa kat luar.. 
tanya nama jugak.. senyum dan pergi..
marah jugak.. tanya nama kita..
tanya balik tak jawab.. sengih pulak..

dan lepas tu selalu sangat terserempak..
dan kami berkawan bermula dengan surat..
padahal dah ade je hp masa tu.. 
oh ya dia takda hp pun.. pinjam kawan..
malas nak beli katanya...

best jugak brcinta guna surat..
jiwang karat ke.. jiwang karut ke..
merepek meraban semua ada.. kahkah..
dan yg penting surat tu sampai skang ada..
ha nampakk.. boleh simpa buat kenangan..
baca balik gelak balik.. hihi..

dah kawan kenal2.. nampaknya serasi..
kalau sembang macam member lama...
banyak betul nak cerita potpetpotpet
dan akahirnya terus bercinta...
takde dating2 pun.. tengok dari jauh je..
naik sem dua barulah mula nak berdating..
amboiii... orang sibuk belajar dia sibuk bercinta..

dan sehinggalah sekarang.. walaupun dilanda badai..
pahit manis semuanya bersatu.. gaduh tu biasa..
 menangis ketawa merajuk dan rindu..
semuanya dah lalui sampailah sekarang...
akhirnya disatukan dan menikmati dua cahayamata..

habis cerita macam mana kenal..
walaupun tak cerita detail..
tapi cukuplah... yang manis2 macam gula
kita simpan2.. biarlah jadi kenangan.. hihi..




padang dahh lain ewahh... ada tempat berteduh..

asrama lama ni.. dulu putih warnanya..
diorang panggil blok berantu.. haha tak tau napa..
ada jumpa antu ke.. anak buah pun study kat sini...
dia pun ada cerita pasal blok ni.. jengjengjeng

dulu penah duk blok ni..

dewan makan.. port bergayut.. hihi

fakulti seni lukis seni reka..
penah masuk sini member ajak..
suka dan kagum tengok hasil kerja2 diorang..
suke sangat tengok sebab sendiri tak pandai huhu..

dewan baru.. dulu takde..
konvo sini kot..


dan nilah fakulti kami...
menung kami tengok bangunan ni..
banyak sangat kenangan kan...

belakang tu cafe.. antara port lepak jugak dulu nih..
gigih amik gambba pakai monopod huhu

rindu padang ni.. walaupun takde main sukan ape dah..
tinggal dah sukan zaman sekolah je layan...
tapi tiap kali cik abg bersukan wajib jadi penonton..



hmm muke cafe.. boleh kata hari2 datang..
kat sinijelah berdiskusi dan bercinte je tau haha..

tak masuk semua gambar.. banyak sangat..
ada kat dalam fb je.. kalau rajin g lah tengok..
dulu takde pun signboard ni.. skang dah ada,,,
sangat cantik waktu malam lah..
babai uitm.. nanti 10 tahun lagi kami datang ye..

tahun ni sempena usia perkenalan
dah cecah 14 tahun.. dan baru 5 tahun kawen
kami nak trobek zaman silam...
masuk uitm dan amik gambar..
kejadian berlaku pada masa anniversary..
cukuplah hadiah ni pun jadi...
simple tapi bermakna... lepas ronda2 uitm balik
rumah mertua yang dekat je dengan uitm ni
dan buatlah upacara potong kek sikit..
buat syarat hahaha... 







mahap tukang amik gambar goyang2 daaa...
jadilah dari takde.. gamba pun tengah malam.. 
sengal2 je memasing.. kihkihkih..

dan yang paling sedih sekali...
semua gambar2 dulu2 di uitm habis
ntah hilang ke mana..
kenangan dengan kawan2...
kenangan ngan pakwe ni ha..
semua takde dah...
puas dah geledah satu rumah
tak jumpa dah.. hmmm...

oklah.. buat kanda...
ailebiu.. terima kasih atas segalanya..
moga jodoh kita sampai ke sorga... aminn


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, May 18

Sambut besday ke 32



macam tak caye.. tapi kene gak caye..
tahun ni dah 32?? oooii.. tua dah..

sehari sebelum tarikh kejadian...
tarikh kejadian 25 mac..


malam sebelum kejadian
mintak cik laki ke kedai..
tolong belikan susu anak..
lupe ko tau nak beli siang tu..

dia pun bawak anak bujang buat teman..
maknya duk ngan anak dara kat rumah..

balik rumah berbondot2 plastik dia bawak..
memula tak perasan.. ai banyak shopping nampak..

dalam pukul 12.. cik laki mintak amik makanan
dari peti ais.. jeng jeng jeng,.. nampak la kek..
haha amik kek mengsepraiskan diri sendiri laaa..

kalau sebelum ni.. dia yang sepraiskan kek 
depan muke.. kali ni suruh amik plak.. hishh..
tukar strategi nampakkkk... ok bagus ada 
peningkatan.. boleh cuba lagi tahun depan hihihi..

tapi dia beli cinonet je.. buat syarat je katenye hihi..
kami tak suke kek.. kami tengah pantang gule..
belasah sikit2 jadila.. tengah jaga kesihatan konon..
kengkadang lupe jugak. makan jugak manis2..

malam tu ada game bola arab vs malaysia..
untuk kelayakan piala dunia tak silap..
dah tu?? kek bola dia beli kotau..
nih tengok nih haha..



makpak je tak bape sangat makan..
nyuap anak jelah yang esaitet..
dan untuk lalink... makaseh dengan sepraisnya..
makaseh lagi dengan hadiahnya.. lebiuuuu..
mekaseh dengan ucapannya..
patutla malam tu kusyuk menaip..
ghopenyeeerr... hmmm




setel.. 

27 ada kenduri anak buah..
maka 26hb tu di sebelah malam
sekali lagi ada potong2 kek berjemaah..
utk ahli family yang sambut besday bulan 3..
makaseh pada anak buah yang sponsor keknya...






tuje yang ingat.. ade laggi ke ntah??
cite dua bulan lepaslah... lupeee



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, May 9

FAMILY DAY : A FAMOSA RESORT MELAKA



Cerita ni memang dah basi.. tapi takda bau.. hehe..
kejadian bulan 12 tahun lepas.. baru rasa kepingin nak update..

Tahun lepas punya cerita daa...
berfamily day kami lagi sekeluarga besar yang sudah
sekian lama tak buat.. ikutkan ni acara tahunan ni..
tiap2 tahun mesti plan nak buat.. kalau ada kengkangan
waktu masa dan hal2 lain maka tunda lah lagi..

sebelum ni tahun 2012.. 3 tahun berlalu rasa rindu..
dan pakat semula nak berfamily day lagi..
tahun ni tak tau lagi.. kenduri sedara mara banyak..
tambahan lagi ada rombongan ke korea hujung tahun ni..
melibatkan otai2 yang selalu jadi penganjur family day ni..


pintu masuk.. wahh macam a famosa lah... hehe
memanglah sama.. nama pun sama...
tapi ni resort.. macam2 ada kat dalam ni.. 
luas dan besarrrrrr gilak.. cantik pun cantik..


tak berkesempatan nak bergambar kat situ..
amik dari dalam kete jelah.. bahan bukti kihkih

ok check in petang.. so petang takde pape aktiviti..
tunggu kehadiran sanak sudara dan ready untuk
projek malamnya.. ada makan2 dan bbq bagai..
selain tu ada slot pop kuiz.. siap hadiah lagi..

saya menang gelang tau dalam pop kuiz tu hehe..
laki ceq menang butang baju melayu gitu haha..
takde pulak smpan gambar program malam tu..
bizi lahh.. layan anaknya.. layan pop kuiznya..
layan makannya... dan malam tu dah praktis
untuk buat persembahan malam esoknya.. gigih kan..?

cerita pagi hari esoknya.. dua hari berturut macam biasa..
laki kite jadi jurulatih senam.. haa.. nengok atas tuu...
lepas senam2.. kita bekpes2... dah bekpes redi nak mainnn..

mesti ada la kan sukaneka..
dua game je.. satu game macam running man...
satu lagi game main bola tin..
dari pagi sampai tengahari.. memang syok dan meriahh..




banyak sebenarnya gambar masa main..
tapi macam malas je nak aplot semua hehhe..
dalam fb ada la banyakkk...

oh anakanda nawfal ni memang suke air..
riang ria dapat mandi kolam..
yang lain budak2 terutamanya memang
suka la berkubang.. ioills je nggak masuk..
keruh  ko airnya hahaha.. geli aiii haha..



ok habis sukaneka.. petang tu free.. 
aktiviti lebih kepada melangsit.. atau meroloh..
atau bahasa lainnya... membuteee... tido la krohkroh..
letih oi.. dari pagi.. main pulak tuh.. semua krohkroh..

malam pulak acara kemuncak..
malam kebudayaan gitulah sangat..
ada kategori kumpulan yang buat persembahan..
kategori sepupu laki.. sepupu pompuan..
anak buah laki.. anak buah pompuan..
dan katergori makmakmak...
moh nengok bawah niya..

ha ni kategori sepupu pompan.... cari kite kat maneee??
dan nak tau??? nilah kumpulan yang menang malam tu..
hahaha memang syokkk.. kami buat ala2 choral speaking gitu..
siap buat wasap grup untuk bincang2.. tu pasal seragam..
lagi2 pulak kami berlatih pagi petang siang malam 
masa kat sana haha.. gigih kotau semangat nak menang..
yihha yihha andre andre jibba jibba


ok dah jangan suke sangat...
ni kategori makmak.. mak sedara dan mak sendiri..
mereka 9 beradik sorang laki..
sorang meninggal dunia.. (alfatihah)
dan dua lagi tak dapat hadir...
persembahan menyentuh hati dan sangat terkesan..
dari ibu ibu kepada ibu...

ni apehal plak ni...?? bukan dikir barat ya..
macam biasa.. kalau ada program2 camni..
laki ai selalu diminta jadi MC.. kira macam
jawatan tetaplah dalam family hahah..

ok yang ni baru persembahan sepupu laki..
laki ai main gitar krongkrengkongkreng..
yang lain bersajak berpuisi dan bergurindam.
yang specialnya secara spontan tau.. kelakarrr..
sangat kecoh dengan gelaktawa..

ni anak buah laki..
diorang nyanyi dan rap bagai..
cam tak caye je bebudak ni.. haha..
ada bakat jugaklah..
ingatkan pemalu.. tapi boleh tahannn..
syokk layan diorang nyanyiii

ha ni baru dikir barat kategori anak buah perempuan..
kelakar jugak kahkahkah.. kite duk depan pun
ikut sama gak bergoyang dan berdikir barat..

selesai persembahaan maka upacara tukar2 hadiah..
syok woo.. pastu dapat hadiah individu lagi dari penganjur..
malamnya tido lagi kepenatan dengan hati yang riang..

esoknya takde pape.. aktiviti bebas..
pagi ada senam.. lepastu buatlah ape nak buat..
kemas2 lah ape lagi.. tengahari nak checkout..
dan yang penting sesi bergambar..





oh ya.. ramai kan?? bukan sebijik rumah..
tapi 3 biji kami sewa.. ramaiiii oii..

bersama kezen dari baby kami dah kawan..
satu sekolah.. satu taman.. memang rapattttt...
kami hepigobini.. ceria selalu dan 
kami macam bebudak bila dah jumpa..
kecohhhh ya hamattt...


pesal kabur plak gambar ni.....??
ok anak2 tido.. makpak dating laa..
masa ni pagi hari.. lepas waktu senam,,

okdah.. tujelah nak bebel..
jadi kenangan terindah..
harap ada lagi tahun ni...
kalau takde tahun depan musti buat....

setel family day ke batu berendamla sekejap..
singgah umah abang jap kat sana..
tak sempat nak singgah melaka outlet tu..
sebelah je dengan a famosa ni..
lengkalijelah.. takde masa nak keluar jalan2..
nak mandi mande dalam waterpark pun takda gak..
masa penuh.. dan rehat je bila takda aktiviti..
sempat nyinggah alor gajah jap.. tu nanti entry
lainlah cerita.. penat pulak hapdet cerita ni..
berejam2 baru dapat siapp... perghh


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...