Bukan Blog Kamu: September 2015

Monday, September 28

Melawat Zoo Taiping



Tersinggah je ni hehe.. cerita basi takde bau bulan lepas..
 kisahnya apabila sehari sebelum tu cik laki ada
bengkel matematik di padang rengas.. terletak di tengah2
antara kuala kangsar dan taiping.. tapi dekat lagila 
dengan kuala kangsar tu... bengkelnya sabtu dan ahad pagi..
selesai bengkel mula la cari tempat nak jenjalan..

memula nak ke ulu kenas je.. antara tempat dating
dulu.. k0non nak bawak anak pulak kali ni,.
tapi cam tak sesuai sebab ada baby.. nanti baby dah
besar skit dah boleh mandimande di luar boleh la 
cecuba nak mandimande di mana2 yang best..

dah taktau nak pegi mana ajak la ke zoo taiping
lagi sekali.. padahal dah pegi dah tahun lepas kot..
masa tu abang long banyak tido.. tak layan pun dia
binatang2 di zoo tu.. kali ni bawak nak tunjuk
kat dia binatang2.. hmm budak ni.. tak menikmati
langsung! Mujurla dia tiket free je... sibuk dia
berlari tak ingat tanah ada kat bawah agaknya!


Si nawfal lari2.. maknye jaga baby..
cik laki beli tiket dewasa.. rm16 je untuk dewasa..


Citenit baik je duk lam stroller..
siap dah beli kipas siap2 takut panas..
okla memula je.. dah datang mood nak 
menyusu tu satu zoo dengar dia nanes..


ha tengok apak dia pegi kejar balik si nopal
yang lari ke belakang semula hahah..
jenuh la daddy dia sabor je kejar anak dia
yang kuat lari tu.. dah digelar wadi pulak
Dengan pak2 sedara dia sebab kuat sangat lari..


Ha tu dia dapat dicekup kehkehkeh...
letak atas.. tak reti duk diam..
manjang nak lari sini sana..
lagi2 dlam zoo ni,.. ee bahaya sana sini..

Lari sana sini.. tah bape kali jatuh...
nanges jap pastu lari balik.,
tengok tu ligat kemain!!


Dedi dukung.. tak larat kejar..
tengok orang hutan.. tu dia.. nampak?


Hai orang utann!! Macam orang utan la orang utan nih



Dedi larat melayan.. dukung.. mami ko tak larat nak
dukung dia.. nampak je kurus tapi berat tulang jantan..
lenguh!! Ada tren dlam tu.. tren ke panggil dia?
Tapi sebab bawak stroller payah pulak nak naik
tren2 bagai.. so jalan la nampaknya.?. Lenguh oii..
ni baru zoo taiping.. kalau zoo negara lagi bapak besar..
nanti anak dah besar2 boleh layan zoo negara pulaklah..



tu nampak? Tengok rusa terlepas Kandang.. hehe..
mujur rusa je oit.. kalau rimau ke singa ke
udah laari lintang pukang dah hehehe..
monyet beruk toksah cakapla memang bersepah
je dionatang tu di luar kandang dionatang hehe..

Nyampah betoi.. time nak pakai monopod tula dah
rosak plak,, masa tak pakai elok je nengoknya..
hmm kene carik barula nampaknya.. 


Nengok beruang matahari.. kalau kene lempang
mau pengsan.. tapi cam jinak je beruang ni.. somell..

Ha tengok tu nawfal.. kalau tak dipegang
nak dimasukknya dalam kolam gajah tu..
hahaa.. 


Ok baru ada makcik senah.. kalau penah pegi zoo taiping 
ni taula tempat gajah ni dah nak smpai pintu keluar..
tak jalan semua tempat pun.. nawfal ligat berlari..
nafisa dah mula meragam nak tido.. hari pun nak hujan..
dahla tu haih.. maknya pun dah penat nak jalan2...
mohla kita balik.. bosan pulak tengok haiwan..
sebaik tahun lepas dah habih tawaf zoo tepeng ni..



Ok dah.. tak banyak gambar.. dulu dah banyak bergamba2
fokus nak balik je dah.. ondaway balik tu singgah rnr
lepas keluar highway taiping.. tido sejam lebih.. haha
punya la ngantuk.. semua tido dalam kete..

dah terjaga tu terus balik rumah di ipoh..
tak jauh tapi dah ngantuk sangat tido dulula..

sekian cerita tersinggah zoo tepen.. 
Okbaibai


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, September 27

Pengalaman di IMPLANT untuk perancang...



Sambung cerita haritu.. Lepas beranak kan nafisa
cerita 3 bulan lepas ni hehe.. masih dalam wad..
setiap kali checkup doktor mesti tanya pasal 
perancang.. tiap kali tanya untuk diimplant 
saya mesti ngelak taknak buat.. 

alasan.. nak buat sendiri di klinik kakak la..
Taknak sebab tau kosnya mahal la..
kalau di gomen cecah 500 lebih camtu
tak silap.. kalau di swasta dlam rm800..
kata abang saya.. dia gp klinik swasta..


Sempat curi2 amik gambo kotak implanon ni hihi

Cemana akhirnya saya bersetuju....?.?
M.O terang saya tak berapa layan..
angguk2 je.. tak berapa mempengaruhi..
Dah m.o cakap saya asyik taknak je..
dia report kat pakar kihkih.. pakar punya
explaination amat lah bagus.. dari tak faham
terus jadi faham.. hehe.. oooo macam tuu..

rupanya saya dapat free je.. tak perlu bayar pape..
Sebab?? Saya special case., ada masalah jantung..
tengok cerita saya balik pengalaman bersalin normal
aritu kalau rajin nak carik..saya tak rajin sebab 
update blog pakai tab.. payahla nak letak link bagai..

Hari terakhir saya di wad.. m.o jmpa dgn suami 
mintak persetujuan untuk saya diimplant..
dah terang semua yang saya Kene jarakkan
kehamilan seterusnya untuk kesihatan yang 
baik untuk jantung.. dan cik laki pun bersetuju..

sebulan lepas tu dah dapat tarikh temujanji
maka saya pun diimplantkan hehhe..
letaknya di lengan.. so tak boleh la letak
gambar ya hehe.. prosessnya senang je..
doktor bius di kawasan yang nak dicucuk tu..
dan masukkan benda yang macam batang
mancis tu terus masuk ke dalam kulit..
Mujur ada bius taklah sakit.. Tengok jarum
yang nak masukkan benda tu mak oi besarnya!!

Ok setel.. tujela kot nak cite hii hii..
so lepas 3 tahun baru leh sembang adik
nafisa.. ada jeki insyallah leh berbaby semula..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, September 25

HADIAH : TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK



Cerita agak basi.. tak mengapa.. takdak bauuu.. mari berhuhu..
nak ucap ribuan terima kasih banyak2 kepada semua pemberi
semua hadiah ni dan tak lupa juga yang bersedekah..

Alhamdulillah.. khas buat nafisa..
banyak dapat sabun2.. dah 3 bulan banyak lagi
sabun bedak lotion bagai.. tak pakai pun ada lagi..
takpa anak gugurl kasi wangi lebih sikit hehe..

tapi takleh celen abangnya dulu hadiah
banyak lagi dari dia...set2 baju.. carrier.. katil baby
dapat.. stroller dapat.. tilam la.. dia banyak
dapat baju.. takpe adik dia boleh pakai.. jadi warisan..
burn gambo dalam laptop lama.. taktau boleh dapat 
balik ke tak semua gambar dari nawfal sejak baby..

mari berhuhu..













Banyak2 hadiah ni.. salah satu yang paling
rasa nak beli balik lotion baby kiko atas ni..
mak aiiii.. wangiiii abaq hangg.. bedak dia 
pun wangi.. takpe banyak lagi... lotion dia 
best.. nak abeh dah.. huhu.. tu pun 
duk perabih yang lelain dulu.. habih nanti
boleh cari.. suka bau lotion dia lembuuttt..

okdah tuje nak cite.. babai..


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

BINA KERJAYA LUMAYAN DARI RUMAH

Pinjam gambar bisnes adik ipar.. boleh?

Bestkan tengok bungkusan2 camni untuk dipos
pada customer yang mengoder.. sebab tu bisnes online
makin lama makin meningkat.. macam2 boleh dibuat
dengan bisnes online.. Poslaju pun makin kaya kehkeh..

saya selalu ke pos laju.. boleh kata setiap hari..
Macam di ipoh tutup jam 8.30 malam..
Selalu saya tengok, bila dah petang nak ke malam
tu bungkusan2 cukup banyak.., kadang2 boleh jumpa
muka orang yang sama setiap hari.. penah gak saya
tanya.. "bisnes ape?" Teruja tengok muka dia ada 
setiap hari dan setiap hari berbeg2 berkotak2 datang
Pos barang untuk customer dia.. bukan dia sorang..
ramai yang macam tu.. kagum sangat!

ada yang buat partime je., ada yang dah memang fulltime
Buat bisnes online dari rumah.. tak hairan ada yang dah jadi
jutawan buat bisnes online.. takperlu sewa kedai bagai..
cuma perlukan staff sahja untuk uruskan stok dan order..

Saya pun tengah membina kerjaya dari rumah..
sebelum ni 'agak berjaya' dalam bisnes coklat..
tapi kekangan berbaby tecik terpaksalah distopkan
dan rasanya pencen terus hehehe.. maleh dahh..
Ada je permintaan dari customer yang pernah order
terkejut mereka saya dah stop.. alaaa.. sorii..



Tapi pengalaman tu best.. bila nekad saya dah stop
biz coklat sejak tahun lepas saya dah start pun 
dengan bisnes lain.. core bisnes saya jadi
service marketer klinik aesthetic abang saya..
ai ada gaji tau.. bestt hikhik.. dan ada jugak
jual benda2 lain buat sampingan.. saje suka2..

Yang penting kerjaya saya skang lebih kepada
dengan smartphone sahaja dan kalau ada order
cuma perlu bungkus dan pos sahaja., simple kan..
dan boleh ngadap anak selalu.. dulu buat coklat
serupa macam kerja di luar walaupun duk rumah..
dengan anak cuma memandang je.. nak bersama
Selalu tak dapat.. apetah lagi nak sembang2..
terlampau bizi.. dan kerja itu perlu fokus..

So babai bisnes itu.. selamat tinggal dan
itu menjadi guru dan pengalaman manis...
Dan yang best boleh rapat dengan anak selalu
bila dah buat bisnes baru.. lagi syok dan sempoii..
tuje nak cite.. okbai.. 



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

#Throwback : Dulu dan sekarang




Nak cari gambar buat iklan.. ternampak pulak
gambar yang bawah tu amik masa raya aritu..





tingg.. teringat gambar lama.. carik balik dalam fb..
combinekan semula.. kihkihkih... lain laaa..
walaupun orang yang sama.. tapi posisi lain tu..

gambar atas tu tak ingat pulak tahun bila..
kalau tak silap sekitar tahun 2006/2007 kot..
masa ni belajar di IIC.. si dia belajar di uitm
 shah alam.. sorang duk sentul sorang duk s.alam..
kalau nak jumpa komuter saje.. 
lam komuter ingat la pasal nampak kerusi hihi..

Hmm beza la jugak zaman bujang dan zaman
anak dua.. dua2 dah mengembangngembong..

Okbai.. sekian sesi menerobek dengan tetiba.. 





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, September 15

AKIBAT GADGET.. SI ANAK TAK SUKA MAIN.. TAPI SUKA.... aaaaaàaaaaaaaaaàà




Korek gambar lama jumpa gambar ni..
umur setahun lebih masa ni heheh..

Aah nak cerita pasal budak ni pulak..
semalam cite pasal adik dia kan..

lumrah la kan.. kanak2 dan mainan 
Tak dapat dipisahkan.. beli jugak la
macam2 mainan untuk hero ni 

tapi biasalah.. mula2 je esaitet
Dalam 10 minit dah taknak main..
nak tengok jugak dia suka main ape,.

macam2 jenis mainan ada.. 
tapi takdela bagi mainan budak pompuan
pulak kan... lain macam pulak dah..

hmm.. dia tak berapa minat..
dia lagi suka tab dan ipad..

silap besar la dulu dedahkan 
gadget terlalu awal untuk dia..

alasan??

Maknya walopun suri rumah
tapi buat biz fulltime lorh..
buat biz coklat yang selalu dapat
tempahan.. nak buat coklat nampak
je senang tapi kefokusan dan ketelitian
wajib ada selain daripada kesabaran..

jadi kasik gadgetlah untuk si anak..
memang mudah kerja kita..
tapi ada padahnya haha..

Bila dah tau padahnya terus stop 
buat biz coklat.. sayang??
Sayang lagi anak dari bisnes..
duit boleh cari dengan macam2 cara..

nekad stop buat biz coklat dan
saya  buat biz lain..
lebih kepada internet marketer,
promoter dan penjual service..
Lagi senangggg katekooo..
nikmatnya bila dah benti buat
biz coklat woihhh.. besttt!

masa buat biz coklat.. dia main tab..
 Bukan katun biasa.. tapi lebih
kepada katun educational..

bagusnya.. walaopun umur dah
nak masuk 3 tahun.. english agak power.
vocab dia sangat banyak dan suka
menghafal dialog.. buruknya??? 

Bahasa melayu TAK BOLEHHH!!!!
Dan kami tak dapat interaksi dengan baik
haaa nila padahnya.. Jadi guna isyarat saje..
atau ape2 signal dari dia taula dia nak ape..

siap jumpa doktor tanya kaedah rawatan..
senang je jawapannya.. kurangkan gadget
dan hantarlah ke taska untuk dia bergaul..

oo macam tu.. ok kami akan hantar..



Tapi kalau takde katun dia suka cari buku..
Tau dia suka buku sebab bila dia bosan 
dia amik buku dan selak2 sambil baca
walaupun bukan bahan bacaan dia...

Tiap kali keluar memang suka cari buku
baru untuk dia.. terutamnya buku ni..
picture dictionary... dah banyak koleksi dah..
tapi biasalah.. bila terlalu asyik dengan buku
maka kelunyaian buku tu agak cepat..
kadang2 terlalu esaitet sampai koyak bukunya..

siap sedia cari buku baru yaaa...


Tak kisahlah berapa kali beli pun buku..
janji dia minat baca dan tau dah vocab2
yang harus selalu ditambah.. macam tab
pun saya downloadkan apps yang belajar
je.. macam flashcsrd, baby genius, doa,
mari mengaji dan lelain lagi...

eloklah dah hafal macam2.. yang frustnya
dia tak minat bahasa melayu.. kalau dibagi
dia tukar lain...tapi yang pelik bahasa lain
senang pulak dia ikut.. korea, jepun, cina
arab, rusia, perancis.. kecuali tamil haha..
dia suka layan youtube jugak budak ni..
tapi semua yang belajar2 je.. dia tak minat
katun yang bercerita atau berdrama..

hmm dah xtau cane nak ajar bahasa melayu
kat dia.. tunggu cikgula ajar dia nanti..
 perkataan melayu yang dia tau cuma
jenis2 buah dan nombor je.. dan ada
jugakla perkataan lain.. bila disebut
macam omputeh baru nak belajar bm..

hmm tak sedapp! Xpelah..
harap nanti nawfal boleh berbahasa
melayu ya.. biar cikgu sekolahkan dia..

Tisss tissss tisss


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, September 14

AKU RINDU KAMU BOLEH??



Siyessssssss .. rindu.. memang rindu....


taknak nafi lagi dah.. perlulah jujur aku rindu...
bila rindu, aku online... jengah kamu... skodeng kamu..
tapi takleh buat ape.. nak buat macam2 untuk lepas rindu..
tapi selalu tak dapat.. keadaan yang terhad...
hanya cuma memandang... sepi...

akhirnya aku jengah jugak.. kihkih
oh belog.. aimisyuu.. perasaann ketagih tu
terpaksa dikikis.. aduh.. akibat bizi.. akibat
terlalu banyak hal nak diuruskan sampai blog
kecintaan saban tahun ni terabai... alaaa..

kesannya.. statistik menurun.. 
purata sehari 700 - 1k lebih je sehari..
nuffnang pun taknak dah naik ongkosnya..
hmm mahapla.. nakwatcane.. tabbley wat ape..

tengok la nanti dah selesa sikit boleh la 
hapdet cerita2 yang dah basi sikit..
takpe kot ya..? buat simpanan sejarah
untuk ditonton semula akan datang..

hmm dapat online jap kat blog..
dah sambung keje lain pulakkkk..
warghhh.. 




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

CERITA IRENE NAFISA - 3 BULAN



kejap je dah masuk 3 bulan anakanda irene nafisa ni...
nanti sikit lagi makin naik lah bulan2 seterusnya...
dah besar rindu la balik bau baby.. kihkihkih..
tunggu 3 tahun.. pasal dah tanam implant siap2..
haa lupe nak cerita pasal tanam implant.. nanti2 lah..

bile maknya bosan je baru nak mik gamba anak dia..
waktu ni dalam bilik sedangkan suami berbengkel di luar bilik
lokasi di padang rengas kuala  kangsar...

nak cerita sikit.. budak ni kalau takde masalah.. 
maksudnya bila perut kenyang.. tidur lena manjang..
bila selesa dia murah dengan senyuman..
kuat membebel ada jugak.. kaki sembang budak ni..
biasalah pempuan kan banyak cakap.. ni spesis la ni haha
ngikut sape la tu banyak cakap potpetpotpet..
muka dah sah2 ngikut apaknya.. potostettt!!!


bila ditanya orang.. "bape bulan baby ni"
baru je 2 bulan.. (masatula) aik.. 2 bulan..
kenapa macam budak 4,5 bulan???

yaa.. budak kecik ni tak kecik.. dia rangka besar..
ikut apaknye la tuh!! keluar pun dah memang besar..
3.45kg.. skang ni baru 3 bulan dah cecah 5.5kg..
baju2 semua kene pakai 3-6 bulan punya baju..
bawah dari tu memang dah tak muat dah...

kalau dukung tak sah la lenguh tangan..
gilir2 la ngan cik laki.. tapi selalunya ngan
cik laki jela.. maknya nak bersenang lenang 

kihkihkih.. ada hero lagi sorang nak dijaga yee!


Alhamdulillah sunat sudah budak ni...
haritu balik kampung mak kita..
mengambil kesempatan yang ada la
pegi jengah klinik kakak kat batu kikir..
suh dia je sunatkan.. senang kan...? hehe

bila tengok anak sendiri sunat baru tau cemana...
oooo situ ke.. ingatkan berdarah2 bagai hahhaa..
ade sesapa nak sunatkan anak pempuan pegi
klinik akak saya okeh.. klinik dr norman di
batu kikir.. situ akak saya jaga.. kalau nak sunat
anak laki pon boleh.. tapi abang saya la datang
nanti sunatkan budak lelaki.. akak saya tak buat hihi..

ok sori terpomot.. (nak komisennnnnnnnnn!! haha)


jenuh la nak guna hooded ni buat tudungnya kehkeh
takpe nanti dah besar sikit mami ajar nafisa pakai 
tudung betul2 yeh.. baru la senegheh sikit ghoman eh..

ok nafisa.. kalau elok baik je senyumsenyum..
kalau nanges.. satu taman leh dengar hahaha..
kuat betoiii.. tidur takleh bising kotau..
kalau mak apaknya nak cakap kene bisik2
supaya dia tak terjaga dari tidur.. 
telinganya sensitif..!! kang dah jaga... jenuhh..

elokla tu kene ngan namanya irene..
maksudnya damai.. memang nak bertenang
je budak ni.. tak suka hiruk pikuk..

okbai



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

6 FESYEN PAKAIAN TERKINI - JOM LAYAN!





Cerita ni khas untuk peminat fesyen tau!!.
Kalau cakap pasal fesyen biasanya dikaitkan 
dengan wanita.. tak nafikan.. saya pun sama..
sukakan fesyen terbaru.. janji selesa dipakai
dan cantik dipandang.. betul kann??

Dunia fesyen pakaian paling cepatttttt berubah..
kita lebih suka mengikut fesyen terkini yang
lebih 'up to date' supaya tak ketinggalan zaman.

cuba tengok perubahan fesyen dalam penggayaan di 
pentas peragaan sama ada fesyen antarabangsa dan
juga fesyen tempatan.. ade je fesyen terbaru yang akan 
diperkenalkan.. yang pastinya lebih menarik moden,
trendy, cantik dan kreatif.. opkossssss!!!

contohnya pada tahun ni.. ada 6 gaya fesyen terkini
yang PALING HANGAT dan menjadi pilihan ramaiii
pecinta fesyen di seluruh dunia.. ini adalah antara
fesyen terkini yang harus anda ikuti jika anda 
nak tampil lebih cantik dan menarik mengikut
trend terkini dan popular seperti yang ditampilkan
banyak jenama fesyen terbesar.. besttt gilerr!!

Nak tau lagi best??? 6 gaya fesyen terbaru ni
diambik terus dari pentas peragaan fesyen dan
walaupun masa tu dah berlalu, anda masih boleh
lagi pakai sebagai kombinasi pakaian harian anda..
takde masalah sebab masih cantik dan modenn gitu!

Cuba tengok gambar2 kat bawah ni... trend terbaru lah!
dan yang pasti anda mesti jadi gerammm nak memiliki
semuanya kalau boleh kan.. eh mesti boleh punyaa!



2015.. warna putih paling glamer.. kombinasi 
yang tidak akan pernah luntur popularitinya..
antara warna lain yang selalu menjadi pilihan..
hitam, putih dan biru... betul kan??..


Tu cerita warna.. kalau dari segi corak pulak,
corak gingham pilihan yang paling terbaekkk
untuk musim ni.. cantik dan unik kan??
Yang pastinya bila dipakai akan terasa lebih
yakin, trendy dan sangat menarik..



Tengok gaya ni.. Set warna putih mesti jadi pilihan ramai.. 
Simple, cantik trendy dan sangat bergaya dengan warna 
putih warna kesucian.. Saya pun penggemar warna putih..




Pernah tengok gaya ni? Cantik sangat kan! 
Baju jenis shirt dresses begitu popular dalam 
kalangan selebriti seperti Taylor Swift, yang mana gaya
 beliau telah menjadi inspirasi buat ramai peminat beliau di 
seluruh dunia. Lebih kasual, santai dan simple tapi menarik..




Fesyen lain mengikut warna pilihan, warna kuning yang
 begitu terang dapat membuatkan penampilan seseorang 
kelihatan lebih menyerlah daripada biasa! Dapat memukau
 sesiapa sahaja yang memandang.. Anda akan lebih yakin dan 
berketerampilan... Tengok gambar tu.. Cantik sangat kan? 
Saya nak bocorkan rahsia kat mana boleh dapatkan 
pakaian fesyen terbaru dan paling cantik boleh 
anda shopping secara online sahaja!!.. pstt meh sini..




Sebut sahaja Zalora, saya yakin anda pasti tahu.. 
Web online shopping yang paling best di Malaysia 
yang wajib anda layari dan ikuti perkembangan fesyen terkini.. 
Zalora menjanjikan design, warna dan harga yang sangat 
menarik dan berpatutan untuk anda shopping pakaian
 kesukaan anda.. Dan saya yakin anda tidak akan menyesal.. 
Tak percaya? Tengok web Zalora ni.. Pasti buat anda rambang 
mata tak tau nak pilih mana satu sebab semua pakaian yang 
dipamirkan sememangnya sangat lawa dan trendy..

Semua fesyen ada.. Dari pakaian ke pejabat, pakaian harian, 
pakaian untuk bersantai dan bercuti atau pakaian rasmi
 pun boleh jumpa di Zalora ni... Jika anda penggemar 
fesyen terbaru dan tercantik.. Jom terjah Zalora.. 
Takkan menyesal dan takkan rugi sebab berbaloi..
 Sememangnya cantik dan murah.. Besttt sangatt.. 
Jom tengok web Zalora ni dan shopping sekali okeh.. 
Belanja saya sekali sebab dah bocor rahsia hahaha...

Ok jom tengok.. Kalau tak habis sold out 
pakaian yang kita suka.. jom jom jom!!






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...