Bukan Blog Kamu: July 2015

Thursday, July 30

Tak pernah bayar bil air.. kenapa?



Semenjak saya pindah ipoh 7 bulan sudah..
Ada sekali je dapat bil air.. tu pun nilainya
4 ringgit lebih je.. tak tau nak bayar ke tak..
lagipun dapat dalam bentuk surat bukannya
bentuk bil macam gambar bil kat bawah ni ha..


Bil air yang betul baru je sampai semalam
siap dapat kad merah bagai.. aikk??

Selama ni tertanya2 gak ngan laki kite tu
mana deh bil airnya.. kang tak bayar tetiba
nak potong.. memang takde bilnya sampai..
Kalau duk selangor lainla kan.. ni duk peraklah!

so 7 bulan watdono jela hihihii sehinggalah
bil ni sampai semalam bagitau nak potong
kalau tak bayar dalam tempoh 30 hari dari
tarikh bil dikeluarkan.. wahwahwah..

bil tak pernah dapat ke atau dah hantar tapi
terbang dek angin bayu membawa dirimu
sepintas lalu ku terkenangkanmu.. lalalala..
sori2 nyanyi pulak..  Nasib baiklah
yang selama 7 bulan ni duduk cuma takat
50lebih je nak kene bayar.. kalau ratusan puluh
hengget jenuh juge nak bayar weh.. betoi tak..

Okla setel sudah bayar guna online je senang kan..
ko jangan mintak2 lagi.. 7bulan lagi baru ko datang ya
bil air.. haha.. bil api bagus.. selalu je datang 
tanpa diundang.. ontime pulak tu.. bagus kerjanya
tak makan gaji buta kehkehkeh.. Okbaiii


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, July 29

PETUA ATASI BAYI KERAP MENANGIS MALAM




Saya baru je habis bepantang.. dan rasa jugakla baby nangis
malam2 ni.. bukan la setiap hari.. tapi bila nangis tak dapat 
dipujuk tu memang mak akan bantu untuk memujuk..

memang magik.. bila dapat kat mak boleh tidur semula
dan tak nangis lagi.. ape ke pelik... bila baca petua kat
bawah ni sama la macam mak saya buat pada si baby..
hmm musykil jugak sebab bulan puasa bukan ke 
setan kene ikat hehehe.. bila ditanya cemana mak 
buat mak bgtau baca la ayat2 tu.. insyallah kalau ada 
benda yang menganggu akan pergi jauh2.. ooo camtu..

Tapi Alhamdulillah.. semenjak abih berpantang ni
takde pulak baby kite tu meragam dah.. boleh tidur
lena sepanjang malam.. cuma kadang2 dia merengek
nak susu ajela malam2.. dah bagi susu tidur la balik..

saya jumpa petua ni kat facebook..
copy masuk sini gambar ni dari sape ntah..
credit info dari FB Dr. Tengku Ismadi...


semoga bermanfaat buat ibu2 sana.. 
panjang2kan info bagus ni ya..





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Pengalaman bekerja sebagai 'PROMOTER'



Semenjak saya memberhentikan dan memencenkan 
diri sendiri dalam bidang pencoklatan semenjak
mengandung dulu sehinggalah selesai berpantang kini,
saya seawalnya sudah melantik diri sendiri bekerja
sebagai promoter atau bahasa shanggeh sikit
internet marketer.. apa sahaja yang boleh dijual
dan diiklankan maka saya akan iklankan dengan
pelbagai cara dan kaedah menggunakan media sosial..


bisnes yang senang.. sambil2 tergolek terlentang
makan minum terberak terkencing susukan anak ke
boleh bekerja secara online.. hanya menggunakan empon..
ada sale, maka dapatlah komisen, gaji dan untung jualan..
kalau tau punya senang buat bisnes camni dari dulu
dah buat dah huhu.. takpe cari pengalaman orang kate..
mesti ada yang pelik pesal saya tak jual coklat dah..
memang tak nafikan, pelanggan tetap ada.. tempahan
pun selalu dapat.. siap pakse2 suruh kita buatkan..
tapi apakan daya kudrat tak kuad la awaaa..
ok tu nanti saya sembang entry lain lah ye...

dah lama sebenarnya saya jadi 'promoter' ni..
sejak saya bisnes coklat lagi dah buat.. tapi sebab
bizi sangat dalam bisnes tu maka takdela nak fokus
sangat bidang marketing ni.. sambil2 je cari duit tepi2..

bila dah tak buat coklat, saya fokus bidang baru ni..
memang senang dan masyukkk la.. lagi2 saya memang
minat gila bab marketing.. sentiasa nak tambahkan ilmu
marketing terutamanya secara online ni.. keadaan selalu
berubah maka kene selalu update dengan trend terkini..

bila dah jadi online marketer ni maka terpaksalah
saya dedahkan no telefon di mana2 untuk kemudahan
pelanggan menghubungi saya untuk hal urusniaga..

dan setiap iklan mesti saya maklumkan.. "whatsapp sahaja
call memang tak layan.." bidang pengiklanan yang saya
buat tak memerlukan telefon untuk urusniaga.. susah tau!

pernah jugak terangkat telefon sebab tengah tunggu 
panggilan, tapi lain pulak yang call.. nak tanya pasal
iklan yang saya buat.. alaaaa.... bila diorang tanya
saya teragak2 nak jawab.. sebab pertanyaan mereka
tu memerlukan pemeriksaan yang rapi dalam ceklis saya..
supaya tak salah maklumat.. kalau pakai wasap
boleh saya cek dulu dan bagitau ape yang ditanya..
kalau call memang gelabah la nak jawab sebab bukan
ingat semua benda ... banyakkkk sangat nak ingat lah!

jadi, saya memang takkan angkat no yang tak kenal..
pernah jugak ada yang marah saya tak angkat call..
saya memang tengah bizi buat apentah.. dan lagi
memang takkan angkat call atas urusan pertanyaan
berkenaan dengan bisnes yang saya buat.. memang takk..

call la seribu kali pun.. nak ape2 sila wasap saje..
tanya ape nak tanya.. sepantas kilat saya respon
kalau masa tu takde keje tengah buat..

tapi biasalah.. bila dah wasap2 ni tak kira waktu..
pernah saya dapat wasap yang bertanya itu ini
di tengah malam.. di tengah pagi.. malah di subuh hari..
ada jugak di waktu maghrib.. hmm pelik3 betul..
dan ia berlaku setiap hari.. kadang2 je takde..
diorang ni yang tak sensitif bab waktu nak tanya..
ada mood dan tengah online memang saya balas..
kalau tak tunggula dah selesai baru saya balas..

dan sepanjang tempoh saya jadi promoter jadian ni..
dah beribu pelanggan saya layan.. macam2 orang...
macam2 kerenah.. biasalah.. layan aje selagi boleh..
sampai dah tak terlayan pun ada sebab dah over..
atas urusan niaga boleh la.. hal2 lain sampaikan
hal peribadi orang pun sibuk nak tanya tak bolehlah..
saya tak kenal sape pun.. mana boleh sembang...

pelbagai bangsa dan agama.. dari dalam dan luar
negara pun ada.. pening gak kengkadang tapi
saya seronok bekerja.. lawak pun ada.. geram pun
ada kehkeh.. soalan pelik2 pun ada.. haiya..

oh ya.. saya promot ape ye?
saya promot servis klinik aesthetic milik abang saya..
jadi kene tau la bab2 kecantikan.. bab2 rawatan
terms n condition bagai.. dan satu lagi produk 
kecantikan babykiss.. bukan babyblink tu ye..
satu lagi affiliate program pun saya buat.. best la
jugak tapi tak power sangat.. sikit2 bolehla...

tokey babykiss kat malaysia ni tak jauh..
adik ipar cik suami je.. atau bahasa lainnya
biras saya je.. tengok perubahan kulit dia makin
cantik jelita membuatkan saya pun nak jadi jelita
 macam dia kehkehkeh.. saya guna pakai dan saya 
jual pada sesapa yang suka nak jadi jelita jugak..
so tak lari jauh.. dua2 bidang kecantikan..
dah tu kene la jadi cantik jugak... senang nak 
cerita pengalaman sendiri bila dah guna
dan buat rawatan tu.. mudahkan?

kalau tak guna apa yang kita jual, tak reti nak cerita
 kat orang macam mana.. bila dah pakai dah rasa dan
dah alami best ke tak best.. baru boleh sembang..
testimoni sendiri lagi bermakna tau.. hehe



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, July 14

Beza menjaga anak lelaki dan perempuan..



Beza bila ada anak perempuan dan lelaki..
Pengalaman sendiri, agak senang jaga baby lelaki..
tak banyak sangat ragamnya.. senang nak jaga..
bila dapat anak perempuan.. beza sikit..
agak manja dan kuat nangis ada juga..

tak boleh letak.. nak merap je.. klu letak
ada la diam sekejap kang nangis balik mintak dukung.

Hmm manje betoi budak tecit ni...
Ngikut sape letteww..  kuat nanges jugakk..
Hmm ngikut sape lettew.. heehewhew..

nak share sikit..

Dalam banyak2 hadiah untuk nafisa.. ni antara yang best
jugak dari yang terbest.. firstime tengok hadiah ni..
Makasih untuk abang dan kak ipar hadiah best ni huhu..
sebelum2 ni kalau cari barang baby atau hadiah baby
Tapenah jumpa pulak spesis ni.. cantik kotak dia..
boleh guna pakai simpan isi barang2 baby...

ada sabun, lotion, oil, wipes dan bedak..
selain tu ada extra gift.. cd lagu nursery rhymes dan
buku guide untuk penjagaan baby.. 

contoh macam bawah ni..


Idak le aku tau ade cara ngurut2 untuk si baby..
selama ni kalau sapu baby oil atau lotion pun
sekadar sapu jela seluruh badan dia.. 

bagus gak ada panduan camni boleh gak apply
kat anak cara2 nak membelai si baby.. lagi2
bila si nafisa tu memang suka dimanje2 gitu..
pompuan kot.. kannn?! Haha.. gitulah hendaknya..


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, July 12

6 Pesanan Penting Apabila Pulang Beraya Ke Rumah Mertua..



Pesanan ini saya dapat dari grup wasep...
saje nak dipanjang2kan disini..
boleh buat renungan dan pedoman hehhee...


Pesanan kepada yang balik beraya rumah mertua..

1. Baju dalam dan seluar dalam tolonglah bawa yang elok sikit.. 
jadi bila basuh, sidai atau tercicir takla malu nak mengaku nanti.. 
takpun beli baru lagi bagus.. ni seluar dalam dah mcm roti jala.. 
ada gak dah macam tanggok ikan kat parit tu tak payah la nak bawak..

2. Tuala pun bawak la yang baru.. yg dah lusuh kena clorok
 tu takyah la nak bawak.. beli baru pun elok.. 
kita juga yg pakai.. ni kekadang dah macam alas kaki pun 
nak pakai gak.. kekadang ada yg dah belubang lubang...

3. Kebanyakkan org barang2 mandian pun tak berapa kesah.. 
berus Gigi tu bawak la sorang satu yg baru.. kalau kat
 supermarket tu 5batang baru RM5.. ni rupa dah macam
 berus jamban pun nak bawak gak.. isikan didalam
 satu bekas utk kita dan anak2 punya.. biasakan anak2 
simpan balik dalam bekas kalau dah digunakan.. biasalah.. 
kalau dah ramai2 diorang ni main sauk je apa yg dapat..

4. Satu lagi kalau bawak bantal dan "Gebo" (selimut) bawak la
 yg semenggah sikit.. bantal yg dah leper sama ngan plywood
 tu takyah la bawak.. tukar la sarung yg elok sikit.. 
kekadang gebo tu dah macam kain buruk dah..

5. Kita ni nak beraya bukan hanya luaran je.. baju nak lip lap..
 gelang sampai kesiku..tudung melilit macam kena belit ular... 
tapi bila sidai seluar dalam dah macam roti jala.. 
tuala dah mcm alas kaki.. berus Gigi dah kembang 
Macam berus jamban, bantal dah macam "Ojol" ( getah sekerap).. 
tu belum lagi aroma yg dibawa sekali balik ke kampung tu..pergh...

6. Orang perempuan kena jaga benda2 ni semua... sebab biasanya
 para suami tak ambik tahu pun pasal benda ni.. dia tahu semua 
dah siap je.. benda2 yg macam ni lah kita kena aware sebenarnya.. 
semua ni mencerminkan keperibadian kita sekeluarga.. 
tak kira la balik rumah mertua atau balik rumah mak sendiri...

Pesanan mesra untuk semua...sekian terima kasih..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

VIRALKAN LAGU DALAM AYAT...




tah sape pulak mulakan dulu versi ayat2 camni ni...
memula baca memang laka laka lah haha..
dah banyak sangat dah hilang dah kelaka tu deh..
macam contoh bawah ni..cernenok..cernenok..



Info daripada Ketua Polis traffik Jalan Bandar 
Kuala Lumpur.  Berhati-hati apabila menggunakan
 highway utama di seluruh negara pada musim perayaan
 tahun ini. Menurutnya lagi , pada kebiasaannya perjalanan 
jauh tak ku rasa, kerna hati ku melonjak sama, 
ingin berjumpa sanak saudara, yang selalu bermain di mata. 
Nun menghijau gunung ladang dan rimba, 
langit yang tinggi bertambah pilunya. deru angin turut sama
 berlagu. semuanya bagaikan turut gembira.. 
hoo..hoo..hooo... balik kampung... hoo..hoo..

jangan sambung nyanyi..
baca je..berhati2 dijalan raya...

kalau tengok maharajalawak tahun ni kumpulan sepahtu
ada buat lawak camni kan.. cakap2 pastu ada lirik lagu..
dan jep ada cakap "eh tu lagu tu" dan sekarang
dijadikan bahan viral ke sana sini lagu dalam ayat ni hehe..



sama macam kes atas ni.. 
tah sape ntah orang ni.. haha..

ok bai!!


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, July 11

Tak suka dia sebab gedik.. Tapi sekarang kene sukelah!




ok panjang pulak tajuk potpetpotpet arini..
yup.. sejak azali memang saya tak suka dia..
jangan tanya kenapa siapa dan bagaimana..
pujuk la cemana pun saya memang tak suka dia..
mencikk mencikk mencikkk...!!

ni ko tengok sape ada kat atas ni....??
R kan.. dia bukannya manusia mahupun binatang..
tapi dia adalah sejenis huruf di dalam abjad...

ya.. dia lah makhluknya yang saya maksudkan..
huruf R.. saya tak suka dia.. sebab susah sangat nak sebut..
sebutan yang betul ARR kan.. kalu sy sebut bunyi ARGG..

yaa tapi itu dulu masa budak2.. pelat huruf R ni...
dan kalau nak sebut betul akan jadi ARRRRRR..
saya sebut huruf ni bunyi agak gedik sikit..

sebab tula adik saya nama dia NURUL saya
sebut dulu nuwoi.. sebab tak reti sebut R dengan betul..
di mana2 kalau saya salah sebut perkataan yang
ada huruf R ni maka saya akan diejek dan
diketawakan orang sebab tak reti sebut dengan betul..

lawakk arr??

tapi bila dah tua ni boleh dah la sebut betul2..
tak pelat macam dulu kadang2 tersasul juga..
teringat kat lisa sughihani.. hehe dia pun sama kan?

dulu dah nekad dah.. kalau ada nama anak
kalau boleh satu huruf pun tak boleh ada R..
payah saya nak sebut dan kalau sebut nanti
mesti ada bunyi gedik sikit di situ...

tapi dapat anak kedua ni.. ada pulak huruf R..
IRENE NAFISA.. pilihan cik suami... hmm..
mujurlah panggil dia nafisa.. takdela panggil irene..

laki saya pun ada huruf R.. AMIRUL...
sebaek la masa mula2 kawan dulu dia gelar diri
dia AMIR.. tapi sebab ada R tu saya tuka panggil
dia AMEY... tulah wujudnya amey. atau nama
panjangnya VINIYAMEY hii hii... VINI tu gue lah!

kawan pun tak lame.. jap je pastu tukar nama panggilan
abg n ayg sampai kawen.. gatal kan hahah.. ok2 dah lupakan
kisah kanak2 saya di alam fana cintamu potogeraf tu..

Tak suke R sebab saya sebut bunyi gedikk..
tapi ada anak dan suami huruf R kene sukelah..

ok sekian bebelan hari sabtu yang berbahagia..
selamat berhujung minggu anda sumorang..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, July 10

MEMUSINGKAN BAYI SONGSANG..




Jika anda ada masalah bayi songsang,
cuba baca doa ini.. insyallah moga
anda dipermudahkan urusan..


Aminnnnn.....


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, July 8

WW # Gambar Kenangan Silam... Paling nostalgia gambar nombor lapan



Jalan2 dalam pesbuk kipidap tu.. 
tetiba nampak gambar2 ni dishare..
usha2 la tengok ape ada..

Alamakkkkkk!

nostalgia derrr... teringat zaman kanak2
yang penuh ceria, seronok dan menghepikan hihi..
banyak sebenarnya.. tapi saya amik yang
ada kene ngene jela masa zaman dolu2...

meh layan.. kalau anda pun ada kenangan
dengan mende2 ni semua... syok kann!














Tenkiu.. amik dari pesbuk..


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tak Boleh Tidur Terkenangkan...




Google gambar menongkat dagu.. tak jumpa yang bestt..
tetiba teringat zaman kanak2 ribena dulu penah amik
gambar tongkat dagu.. kihkih.. jangan marraa naaa..


Motif cari gambar tongkat dagu nak mengisahkan
saya yang duk terkenangkan mereka sampai tak
boleh tidur.. bengis je rasa. Mengantuk tau takk..

yang si abang long dah tidur pkul 10malam..
boleh pulak terjaga pukul 2 pagi.. maknye belom
tido lagi sebab melayan yang baby tecik yang
sesedap rasa tido sejak maghrib sampai jam 12
malam tak bangun2.. ada la bangun jap nak susu
dah susukan tido balik pulak..Akibatnya mata dia
 segar la di tengah2 malam.. Elok je baby tecit nak 
tido abang long pulak mekak2 baca buku kuat2..
taula ko terer haha..haiaya nawfal.. nawfal..

Maka sampai ke subuh la tak dapat tidur..
Dari jam 12 sampai la jam 4 pagi.. barula si kecik
tu dapat tidur.. nak ngisahkan abang long nya pulak
yang x tido lagi.. fuhh.. ngantuknya.. esok siang ni
mesti saya banyak tido.. dok qada' tido krohh krohh..

Tak boleh tidur.. duk terkenangkan anak2 yang
berjaga malam pulak harini... huarghh ngantuknye...


zzzzzzzz....


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, July 7

Checkup Sebulan Irene Nafisa



Umur dia sebulan 3 julai lepaih..
Appointment untuk checkup nurse mintak datang
hari senin semalam 6 julai.. maka ke klinik la kami..


Sempat la snap sekeping gambar beliau
yang ketiduran sebagai bahan bukti pegi kelenet..
Agak2 dah besar nanti bila tertengok gambar ni
tau dah umur dia berapa masa ni ye daakk..
keluar aje tangannye.. eee.. Gimas le tu..

Ditemani mak je.. si abang long tak bawak..
Tak lalu la nak kejar dia yang suka berlari pecut
tu.. kalau apak dia ada boleh la jagakan..
pegi sama2 lari pecut.. mak dia duduk saje..
abang long ikut akak saya ke klinik tempat dia
keje.. senang.. takde pening kepala nak g kejar dia..

Alhamdulillah.. takde pape yang merisaukan..
Cucuk pun nangis jap patu sambung tidur balik.
semuanya normal dan baik2 aje.. sihat kata doctor..
teruskan breastfeeding.. nasihatnya.. 

ok nafisa.. moga membesar bagai sang puteri
yang sihat dan semangat waja.. kita cucuk lagi
di usia 2 bulan nanti di klinik ibu anak kat ipoh plak..

Ok tata..


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, July 4

ALFATIHAH : BOB RAZHAFIZ



Dapat berita dari cik asben.. kawan sekelasnya dulu
di uitm perak baru meninggal dunia pagi tadi...
Allah sebak je rasa.. sebab saya dan bob pun berkawan..


Lepas diploma di uitm.. saya smbung belajar di kl..
bob la ajak saya buat bisnes dulu.. masa tu gah
la bisnes mlm.. buat mlm zaman belajar.. Boleh?

rapat jugak dengan dia.. selalu sakat dia..
dia ada adik perempuan.. Adik dia rapat dengan
saya.. pegi mana sama2.. kusus sama.. belajar sama2..

Alhamdulillah dapat contact semula melalui fb
setelah bertahun2 hilang tah kemana...

dapat tau adik dia sakit.. lama dia sakit..
mesej2 dlam fb tanya kabar.. sedih tengok adik
dia sakit leukemia berulang2 ke hospital..

dan akhirnya bulan puasa tahun lepas adik dia pergi..
sedih.. memang sedih.. arwah memang baik...

dan tak sangka abang dia bob ni harini jugak pergi..
memang tau dia sakit.. tak sangka secepat ni..
perginya di bulan ramadhan sama macam adik dia...

Innalillahiwailaihirojiun...
Allah.. ampunkan dosa mereka..
Moga roh mereka dicucuri rahmat..
kami sebagai sahabat doakan dari jauh..
dari Dia kita datang.. pada Dia kita kembali..

ALFATIHAH T________T


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

MALU BILA DIPUJI..





Perempuan.... oh perempuan... 
Tak dinafikan kebanyakkan wanita suka dipuji..
boleh katakan majoriti.. betul takk?
tapi lelaki pun ada jugak yang suka dipuji..

tak terkecuali saya.. tapi malu la bila dipuji..
Kalau orang lain puji tak kisah sangat pun..
bila dipuji sama ada bagi ayat mengelak
ataupun tersengih2 macam kerang basi..

tapi saya bermasalah bila suami yang memuji..
alaaa.. malu sangat la hikhikhik.. malu aii..

Sejak dari sebelum kawen dulu sampai la sekarang
dah masuk 13 tahun bersama, kalau dipuji dek
pakwe atau dah jadi asben sekarang ni mesti
muka tu rasa macam kene bakar.. merah menyala
kot jadinya dan saya mesti tukar topik..

Cik laki saya tu memang jarang nak memuji...
tapi kalau sesekali dipuji rasa kembang
betul muka.. lepas tu memalu.. dan jarang
ucap terima kasih bila dipuji.. nape ntah..

malu kot...

"Bang.. klu abang baca entry ni nak bgtau
ayang suke je bila kene puji.. tapi buat2 ego
dan macamm tak paham je hii hii hii.. apepon
terima kasih banyak2 bila abang puji ayang ya..
Dipuji abg mestila suka tapi tak reti nak
tunjuk riak suka tu macam mana.. harap
abang ngerti yaa.. lebiyu lah banyak2.."






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

MENCARI BAJU RAYA BAYI WARNA WARNI?



Ini pun boleh jadi cerita dalam blog kan hehe..
saje suka bebel2 dalam blog sendiri...

ni ha saya ni pencari ye bukan nak menjual..
Di hari raya pertama ni genapla baby saya 44 hari..
beliau masih bertitlekan budak new born lagi..

ada ke baju kurung new born? Tak pernah jumpa
lagi kalau buat sendiri mungkin la ada kot kan..




Kalau baju budak gugurl mesti nak pinky2..
Takde ke warna hitam ke.. silver ke..
gold2 ke.. magenta ke.. cyan ke haha..
warna2 yang rare mesti susa mau jumpee..

Tema raya tahun ni saya mintak warna pink
kat  cik laki.. sempena dapat baby baru..
dia cakap.. ish taknaklah.. setahun kene kutuk
 nanti pakai warna pink pulak... hmm alaaa..

jadi belum bertema2 bagai lagi..
Baru nak mencarik.. kalau cik baby tak
seragam tu maknanya tak jumpe la tu hihi..
dan yang penting baju2 baby ni 
sememangnya lagi mahal dari baju orang
dewasa kan kan kan.. pelik betoi...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, July 3

3 Julai : Cukup sebulan.. happy sebulan day!




Jap je.. dah sebulan.. sakit bersalin pun dah lupe..
betul la kata orang tua.. masa tu je sakit..
bila dah jumpa baby.. dah main dengan baby
lupe dah sakit bersalin tu macam mana..
lepastu kang mula la nak menambah lagi
bila baby dah jadi budak.. merindu balik la
bau baby.. yummy umphh.. hehe...


Hai cik kak irene nafisa.....
dah sebulan dah kamu yeahh..
mahap le mami jarang amik gambar 
kamu bebanyak macam abang long
Isaac nawfal dulu.. dulu agak gayat..
sekarang dah boleh terima hakikat..

Hahaha..

Moga membesar bagai johan..
Sihat dan kuat.. baru semalam timbang
budak ni.. dah naik 4.3kg.. masa lahir
sebulan yang lalu 3.45kg..

Syukur beliau sikit je ada kuning kat muka je
haritu.. bila dicek bacaan kuning pun takat 155..
masa ngandung minum le susu kambing..
insyallah anak tak kene kuning yang tinggi..

masa saya minum dulu pun dah lewat
jugak.. nak masuk 8 bulan baru la nak minum..
sebaik la tak kene kuning yang tinggi..
kalau tak berjemur bawah lampula macam
abang long nawfal dulu.. huu huu huu..

hari senin depan ni kita pergi klinik oke..
siap sedia untuk dicucuk satu bulan...
meraung atau tidak kita tengok la nanti..













Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, July 2

Ada klinik baru.. Doktor perempuan di Batu Kikir...




Baru ingat nak cerita kisah bulan lepas sebelum beranak ni..
Saya pegi melawat tapak projek.. ok ulang balik tapak projek
haha bukan2... saya pergi melawat klinik baru dipindahkan
dari Juasseh dulunya ke lokasi baru yang lebih strategik..

Klinik Dr Norman ni milik abang saya.. ni cawangan beliau
di batu kikir.. ada bangunan baru lokasi pun cantik...
Cawangan ni di jaga oleh kakak saya Dr Noraida..
haa nak cari doktor perempuan kat kawasan ni
meh datang sini.. kat sini tak ramai doktor perempuan..

Gambar ni masa dalam renovation ni dan belum 
beroperasi lagi masa ni.. tapi sekarang dah mula dah...
Sape2 sakit boleh la jengah klinik ni buat rawatan..
oh ya.. kat sini tak de rawatan laser ya.. ramai betul
tanya nak datang buat rawatan laser.. kalau nak
buat rawatan laser cuma ada kat kota damansara je ye..


Besar klinik ni.. luas dan selesa.. ha tu akak saya
Tengah jenjalan cari makan kot.. tisstisstiss..
barang pun tak kemas lagi masa tu.. yang sebelah tu
kaunter ya.. nak daftar dan amik ubat kat situla..
bukan nak order makan pulak.. bukan cafe derrr..


Ha nampakkk tuu.. bukti gambar sebelum beranak.. haha..
Kosong lagi rak ubat tu sebab belum pindahkan lagi
dari klnik lama ke situ.. masa ni saya memang tunggu
waktu je nak bersalin.. tu tak silap dah 37minggu kot.
Ok nak kata perut besar la tu.. memang le ada baby
besar dalam perut nak belum keluar lagi hihi..


Bilik tuan doktor.. nak dirawat sila masuk sini ye
setelah dipanggil.. jangan main terjah plak masuk..
hehee.. nak terjah pun tak boleh sebab selalu
dikunci untuk keselamatan gitu kan..

Ada ultrasound jugak.. ibu2 peknen nak datang scan
boleh la datang ziarah baby anda tu hehe.. saya pun 
masa ni tgh discan dengan scan baru ni.. canggih
sikit dari ultrasound biasa.. gambar atas tu baby
dalam perut saya.. ade nampak? Haaa nampakkk..


Ok lokasi klinik ni tepi jalan besar.. simpang nak ke bahau tu..
dekat dengan speedmart yang agak dikenali sebagai
kedai jimat gak dan ramai orang datang beli barang
kat sini termasuk la saya suke beli kat sini jugak..
bangunan ni betul2 sebelah rumah anak yatim tu..
sape duk kawasan ni memang taula rumah anak yatim
tu kan.. sebelum sampai ke teratak zaaba..
belakang bangunan kedai ni ada taman perumahan
tapi saya tak pasan lah nama taman tu ape...

kalau ada rasa sakit2 pergi la klinik tu..
sebut je nama saya nanti dapat diskaun haha..
eh takde2.. kang marah boss pulak sukati
nak bagi diskaun.. service ok harga murah2 je..

ada anak nak bersunat lelaki atau perempuan 
pon boleh buat kat sini.. kalau anak lelaki
abang saya la buat biasanya masa cuti sekolah..
Cuti sekolah haritu dah start dah bersunat..
guna clamp lagi tu.. kalau baby perempuan
akak saya pon boleh buat.. senang maaa...

nak tanya pape wasap no saya ni..
jangan call pulak memang tak kan 
angkat la yeh.. 0168880684 atiah..






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, July 1

WW # HILANG BENGIS AKU....



Eee bengisnya diaa!


Hehe lawak pulak melihat kebengisan
 dia hilang akibat seseorang.. 

harini minyak naik lagi..
Ramai orang bengis2 nampaknya..
Termasukla saya.. grrr grrr grrr..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

ISTERI BERPANTANG SUAMI MENGIDAM



Pulak dah... apekes ni? Laki sape pulak mengidam?

Nostalgia gambar ni.. dah takde dah tempat ni pun..
Lebih kurang kisah sedekad yang lalu.. flashback jap..
kedai aiskrim dalam ipoh parade.. tempat kami suka bercanda 
suatu tika dahulu.. asal dating je suka datang lepak sini
berejam2 layan aiskrim terutamanya banana split ni..
dan kat sinilah port dilamar menjadi awek beliau sewaktu 
pestime dating ke luar dari uitm.. tinggal kenangan..
bila masuk ipoh parade lalu kat kawasan kedai ni dah
takde dah..hmm seddey.. dah tukar kedai lain...
Takleh nak imbau kenangan.. sebaek ada gambar ni..hihi

eh lain pulak cerita haha.. ok2 sori.. terimbau kenangan
silam nampaknya.. tandanya tengah merindui cik suami
yang jauh di mata.. sian dia tak sihat uhuk uhuk katanya
ada batuk2... alahai abang.. jaga kesihatan la puasa2 ni..

berbalik pada tajuk.. 1,2 minggu bebaru ni cik laki
mengeluh ngidam nak makan itu ini begitu begini..
hai... dah beranak ni pun sambung ngidam lagi ke.. 
Tanya saya pada cik laki.. ntah katanya dia pun pelik..

memang masa saya ngandong aritu dia yang lebih2
mabuk dan ngidamnya.. kuat betul ikatan papa
dengan puterinya sampaikan anak pun ikut muka
appanya.. banyak persamaan mereka.. anak bapakkk!
takpe nawfal ikut maminye kan kan kan hehhee..

Dah beranak ni pun masih ada lagi ngidam2
nak makan itu ini.. apeke pelik laki aku nih.. haha..
saya cakap cari jela ape2 makanan yang dia nak tu..
bininya cemana pulak nak bagi tengah pantang neh!

okla bang.. moga cepat sembuh ya..
Ketemu raya nanti.. jaga kesihatan tu..
jangan kerja kuat sangat laaaaa.....
mekaseh lalink.. lebiyuuu... misyuuu...







Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Menyakat Menjadi Makanan...




Ingatkan bila dah jauh macam ni takde dah
disakat sakat.. hmm terkena jugee..
abih pantang nanti mesti aktiviti penyakatan
akan terus berlaku.. selaku mangse hanya
mampu merungut, memarahi dan menggerami
tindak tanduk beliau yang bertanduk bila menyakat..



Beliau pernah berkata :
"Riak amarah ayg adalah hiburan buat abg"

Hiburan ye!!? tapi cubaan mininya nak menyakat
selalu tak dapat dan tak jadi., silap sakatan dari
mininya mau gadow2 jadinya haha.. oleh sebab
demikian terima sajelah hiburan yang cuba dibikin..

Hmm....





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...